СУ "Васил Левски", гр. Опака
мероприятияПостижения

Участие в Седмата Регионална историческа конференция „История и памет“  –  „Жените в сянката на историята“

На 27 април 2023 г. Регионално управление на образованието – Търговище със съдействието на СУ „Васил Левски“– град Опака и Регионален исторически музей – град Търговище проведе Седмата Регионална историческа конференция „История и памет“  под надслов „Жените в сянката на историята“. Във форума участваха 40 ученици от 11 училища в областта. Разработките бяха 20, разделени в три категории – есе, мултимедийна презентация, филм или клип. Гост на конференцията беше д-р Тоня Любенова – Иванова от РИМ Търговище.

Целта на проявата беше да засили интереса към историята, да провокира креативността и творческото мислене, да насърчи изследователската дейност, да възпита патриотично чувство у учениците, да усъвършенства уменията за работа в екип и презетационните умения на подрастващите и да стимулира стремежа за изява на учениците.

Младите историци трябваше да представят исторически достоверни, малко известни и/или любопитни факти за жените, оставили трайна следа в българската/световната история без ограничение на историческа епоха/исторически период. Провокирани бяха да представят проекти с изследователски характер, разкриващи различни аспекти на поставената тема, представянето на малко известни и/или любопитни факти, които да провокират любопитство и интерес към историята.

 В конференцията достойно се представиха две ученички от нашето училище. Азра Илмазова от 8 клас се представи с презентация на тема

 „ Жените в живота на Левски“, в която разказа за ролята на жените в живота на Апостола на българската свобода Васил Левски и патрон на нашето училище. От ролята на майката Гина Кунчева, сестрата на Левски Яна и още много по-малко известни родолюбиви българки, посветили живота си на Освобождението на България, преплели съдбата си с краткия жизнен път на Васил Левски.

  Десетокласничката Бенгю Басри представи в презентация  „Фамилната история и превратностите на времето“, съдбата на два рода, свързани с църквата „Свети Георги“ в гр. Опака. Архивите говорят за историята на една смела, доблестна жена, която не забравила своя български корен – баба Емине. В навечерието на освобождението, българите християни от Опака, получили разрешение от султана да построят своя църква. Събраните средства не достигали. В дарителството свой принос с 30 турски лири  дала Емине Мустафова (помюсюлманченета българка Елена от Опака). Подкрепени от своите учители по история и география двете участнички се  опитаха да съберат още свидетелства и представят неписаната история, като фокусират вниманието си върху отминалите събития в нашата история.