Клуб „Херодот“


„Да съхраним историята на своя роден край“
Школа „ИсторикиИ“ към СУ „Васил Левски“ град Опака по проект „Твоят час – I фаза“ успешно приключи своята издирвателска и събирателска дейност през периода. На 19.06.2017 год. във фоайето на училището младите историци – краеведи представиха своята дейност под формата на изложба „Историята на Опака в снимки“. С много вълнение и уважение към миналото на хората от Опака, учениците разгледаха историите от личните архиви на някои родове. Интерес предизвикаха снимките, които разказват истории от училищния живот, от семейни празници, от казармата, от спортните успехи на населението, стари лични автомобили, дрехи и др. Горди със своята лична история, учениците от школата разказваха на своите гости, разкриха своите „Кутии с чекмеджета“ с архивохранилищата на рода. Една снимка разказва цели истории, разкрива миналото на хората, става повод за гордост на наследниците от рода. Гости на тържеството, Директорът на училището, учители, родители разпознаха свои връстници, върнаха се назад във времето и споделиха свои истории, които впечатлиха участниците в школата. Историята на Опака оживя пред всички.


Школа „ИсторикиИ“ по проект „Твоят час“ към СУ „Васил Левски“ град Опака проведе нетрадиционно занятие. В продължение на два часа ученици, учители и гости заедно навлязоха в непознатата история на родния край. Благодарение на гостите от Историческия  музей град Попово Пламен Събев, Директор на музея и д – р Невена Неделчева,  историята оживя. Темата на тази среща „Селища и население в района на Опака през XV – XVII век“ предизвика дискусии и неподозирани емоции в младите историци. Малко известни факти от архивите оживяха благодарение на емоционалната беседа от д–р Н. Неделчева. Демонстрацията от Пламен Събев  със старинни оръжия от този период, предизвика въображението на всички. Още по емоционално протече втората част от срещата, когато младите историци заедно с господин Събев обсъдиха архивните родови снимки, събирани през периода. В края на срещата гостите от музея вече бяха приятели на школниците и те с нетърпение очакват следващите срещи.

Румяна Неделчева
Ръководител на школа „ИсторикиИ


Представителна изява на клуб „Херодот”
при  СОУ „Васил Левски” град Опака

   Участниците в клуб „Херодот” с ръководител учителя по История и цивилизация Румяна Неделчева събраха родители, съученици, учители на своята представителна изява. Принесоха своите гости в света на Възраждането, като им представиха изработените от тях макети на възрожденски къщи от различни краища на България. С много ентусиазъм, старание, любознателност, креативност и труд момичетата и момчетата от клуб „Херодот” изработиха макети на възрожденски къщи от Пловдив, Копривщица, Добруджа, Родопите и разбира се от капанския край. Макетите съживиха духа на епохата и показаха познанията им за особеностите и красотите на възрожденските къщи. Изработени с материали, подготвени от тях самите, с голямо воъбражение и прецизност макетите на къщите се доближиха до оригиналите. Красотата на възрожденската архитектура оживя в залата. Гостите с интерес разгледаха изложбата, а участниците в клуба бяха горди със своите творения.Втора представителна изява на клуб „Херодот” в СОУ „Васил Левски” град Опака

    Малките последователи на Херодот, облечени като капанци направиха тържество на капанския бит, традиции и обичаи. За няколко часа момичетата и момчетата от клуба, в присъствието на своите родители, близки, приятели и учители пренесоха своите гости в духа на миналото. „Миналото от близо” оживя пред всички гости. Херодотчетата в продължение на месеци избродираха с голямо желание, старание и интерес капанските шевици върху ушити от приятелка на клуба –  местна шивачка, ризи. Капанските орнаменти оживяха изпод ръцете на момичетата . Изработени от тях кукли, облечени също в капански носии, показаха усвоените умения през месеците. В присъствието на гостите участниците в клуб „Херодот” презентираха своите кукли. Представиха снимки от родовата си история, представиха историята на своя род чрез снимков материал, песни и спомени на своите близки. На импровизираната от всеки участник капанска трапеза оживяха традиционните за нашия край ястия – раки, пиленца, бял булгур, плакета, пита  и др. Гостите опитаха с удоволствие от всичко, но най-горди бяха техните майстори  – опаченските баби, приятели на клуб „Херодот”. Накрая нашата изява завърши с капанско модно ревю. Облечени в авторските си ризи, закичени с изработени от тях „пендари”/гердан/ момичетата гордо дефилираха по импровизирания подиум. „Миналото отблизо”, в това никой не се съмнява вече, защото както Херодот е завещал „Releto refero”/разказвам, преразказвам наученото/, така и малките херодотчета направиха съпричастни към нашето минало своите гости и ги призоваха да предадат наученото, както Херодот е завещал, за да пребъде българския дух жив.