Февруари

„Възрожденски войни“ с младите възрожденци от СУ „Васил Левски“ град Опака
За втора поредна година Младите възрожденци от СУ „Васил Левски“ град Опака, заедно със своя учител Румяна Неделчева, изнесоха достоен урок по родолюбие и патриотизъм. По традиция месец февруари е месец на историята, но и месец посветен на патрона на училището Васил Левски. За да запознаят своите съученици с факти и събития от живота на Апостола, младите възрожденци от VII клас подготвиха и представиха специалното историческо издание „Възрожденски войни“. В продължение на две седмици те предизвикаха учениците от IV до XII клас с въпроси от епохата на Българското възраждане. Специална комисия обобщи резултатите и предизвика отборите „Апостоли“ и „Будители“ да отговорят на въпросите в осем кръга. Във всеки кръг имаше топ отговор, посочен от съответния клас, който отборите трябваше да отгатнат. Най-оспорван се оказа кръгът  „Бързи въпроси“, в който бяха попитани учителите от училището, а отборите трябваше да познаят топ отговорите. С много ентусиазъм, предизвикателството „Възрожденски войни“ завърши с достойното представяне на седмокласниците.

Школа „ИсторикиИ“ по проект „Твоят час“ към СУ „Васил Левски“ град Опака проведе нетрадиционно занятие. В продължение на два часа ученици, учители и гости заедно навлязоха в непознатата история на родния край. Благодарение на гостите от Историческия  музей град Попово Пламен Събев, Директор на музея и д – р Невена Неделчева,  историята оживя. Темата на тази среща „Селища и население в района на Опака през XV – XVII век“ предизвика дискусии и неподозирани емоции в младите историци. Малко известни факти от архивите оживяха благодарение на емоционалната беседа от д–р Н. Неделчева. Демонстрацията от Пламен Събев  със старинни оръжия от този период, предизвика въображението на всички. Още по емоционално протече втората част от срещата, когато младите историци заедно с господин Събев обсъдиха архивните родови снимки, събирани през периода. В края на срещата гостите от музея вече бяха приятели на школниците и те с нетърпение очакват следващите срещи.

Румяна Неделчева
Ръководител на школа „ИсторикиИ“

  

В СУ ,,В. Левски“- гр. Опака през месеца се проведоха различни мероприятия за месеца на философията. Ученици  IX, X, XI  клас изработиха различни тематични табла през целия месец.
    Учениците участваха в конкурс за есе на тема ,,Висша мъдрост е да различаваш доброто и злото“. Учениците бяха много активни и на първо място се класира Севги Шемсиева от IX клас.
     На 20.02. се проведе състезание по философия, на което учениците показаха знания по философия. Заслужено първо място спечели отбора на XI клас, а отборите на IX и X клас поделиха второто място.

Урок по родолюбие

По случай 144 год. от гибелта на Васил Левски и 180 години от рождението му учениците от клуб „Млади възрожденци“ и приятели -шести клас представиха специалното издание на „Като две капки вода – Възрожденци“. На празника присъстваха госпожа Кр. Бонева, началник на РУО Търговище, госпожа П. Атанасова и госпожа М. Петкова – старши експерти, господин В. Николов, председател на Обществения комитет В. Левски град Търговище, господин Р. Георгиев, заместник кмет на община Опака, ученици, учители, родители. Много емоционално, много патриотично и въздействащо, младите възрожденци влязоха в ролите на историческите личности като Паисий, Петър Берон, Васил Априлов, Найден Геров, Васил Левски, Раковски, Ботев, Райна Княгиня, Стилияна Парашкевова, Баба Тонка Обретенова и др. С изработени от родителите костюми, аксесоари, коси, бради и мустаци младите възрожденци пресъздадоха историческата обстановка на периода Възраждане. Представиха своите исторически личности много близко до историческата достоверност на епохата.

Многоуважаваното жури, представено от госпожа Петя Атанасова, старши експерт ОНГО, госпожа Ивета Иванова, заместник директор в нашето училище и Йордан Кънев, представител от Обществения съвет оцениха по достойнство младите възрожденци. Последен като хроникьор на събитията, описал ги най – добре в своите романи се представи Николай в ролята на поета Иван Вазов. Нямаше как този урок по родолюбие да не завърши и със символа на възрожденския учител, героинята от Вазовия роман Рада Госпожина. В ролята на героинята се появи учителката на младите възрожденци госпожа Румяна Неделчева. Един учебен час, но не обикновен! Един учебен час – достоен урок по родолюбие и патриотизъм!    

Румяна Неделчева
Главен учител по История и цивилизация

Ученическа конференция
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

На 19.04.2016г в СОУ“Васил Левски“ гр.Опака се проведе ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Конференцията бе открита от г-жа Ивета Иванова и започна с участие на най-малките последователи на Апостола – второкласниците.  В хода на конференцията учениците от ХІ клас представиха своите презентации, които тази година бяха посветени на създаването на комитети в българските земи от 1869г. до 1872г. Създаването на комитети в градовете Плевен и Ловеч  проследи в своята презентация Мелис Исмаилова, която изработи заедно с Айлин Бехтинова.  Кяние Ахмедова представи създаването на комитетите в Троян и Пазарджик, а как са възникнали комитети в манастирите  проследи Менис Басриева чрез презентация изработена заедно с Гюляй Фикриева.
Вече втора година в конференцията се включват и ученици от ОУ “В. Левски“ с. Крепча. Те представиха рецитал посветен на Васил Левски. Конференцията продължи със сценка подготвена и представена от учениците от ХІ клас „Създаване на комитет в българско“
На конференцията гости бяха г-н Веселин Николов, председател на обществен комитет „Васил Левски“ ; г-н Свилен Николов представител на в-к „Търговищки новини“; учители и ученици от училище.

Ученическа конференция
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

   За седма поредна година в СОУ „Васил Левски” град Опака, обл. Търговище, единадесетокласниците под ръководството на учителя по История и цивилизация г-жа Румяна Неделчева, председател на училищния комитет „Васил Левски”, с подкрепата на Обществения комитет „Васил Левски” гр. Търговище в лицето на г-н Веселин Николов и пълното съдействие на Директора на училището г-н Борислав Борисов провеждат традиционната Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили”.
Как започнахме?  Връщаме се назад, когато искахме да направим нещо интересно, нещо ново, нещо, което да мотивира учениците да научат нови факти, да искат да се изявят, да обогатят своя свят. И така вече седем години. Целта на тази конференция е да погледнем на Левски от друг ъгъл, да изследваме, да открием и да научим нови неща от неговия живот. Затова  единадесетокласниците  са си поставили задача да ги изучат. Според интересите на учениците всяка година създаваме екипи, които се подготвят по различни теми. Ето част от темите тази година:  „Жените в живота на Апостола”, „Народе????”, „Под вънкашност чужда и под име ново”, „Обиколките на Левски из българските земи”. Конференцията е събитие, очаквано с голям интерес от всички ученици от нашето училище. Тя стана важна част от инициативите на училището и училищния комитет „Васил Левски” за месеца на историята /в нашето училище всеки месец е посветен на отделен предмет/ и седмицата, посветена на Васил Левски. На конференцията присъстват гости от гр. Търговище, общественици, родители – членове на училищния комитет, любители на историята.
„Всичко се състои в нашите задружни сили”. Мисля, че всяка година с общи усилия доказваме това! Заедно, ние правим нашият свят по–пълен с информация за Левски, за нас, за света!

Румяна Неделчева
Главен учител по История и цивилизация
СОУ „Васил Левски” град Опака