СУ "Васил Левски", гр. Опака

Месеци

Ученици и учители от СОУ „Васил Левски”
 гр. Опака

„Да подпомогнем израстването на детето с
неговите развиващи се сили- означава да
направим детството му радостно,
увлекателно, емоционално наситено”.

Ш. А. Амонашвили

Живеем във време на бързо променящи се социални реалности. Устремени по пътя към Европа с оправдана национална гордост и самочувствие трябва да си дадем ясна сметка и за някои неблагоприятни тенденции, които обществото ни и главно училището трябва да преодолее.
Ред, законност, учение и труд, интересно свободно време – с това свикват учениците от едно училище, чиято съдба и бъдеще искат да определят самите те, техните учители и възпитатели. Отстоявайки идеята за повече радост, смях и духовна свобода на децата, ние си поставихме за цел да използваме в работата си средства, техники и методи, които да ни подсигурят естествено и  непринудено подчиняване на ученика на общите правила и активно участие в учебно – възпитателния процес.
Осъществяването на идеята свързахме с организирането на месеци на учебните предмети, за да постигнем едно желано училище,  което:
-ще ни направи добри хора;
– ще ни научи на толерантност;
– ще ни даде възможност за избор;
– ще ни даде достъп до обучение навсякъде и по всяко време;
Една от главните ни цели е с различни форми и средства, да насърчаваме и подпомагаме повишаването на знанията и развитие на творческите способности на учениците.

 1. В часовете и извънкласната дейност обогатяваме ценностната си система;
 2. В часовете и извънкласната дейност се учим да съхраняваме традициите;
 3. Училището ни дава възможност за избор, то е реално и истинско с повече творческа свобода;
 4. В 21 век живеем  разнообразен училищен живот, зависим от технологиите и наситен с медии свят.

За превръщане на училището в желана територия традиция са месеците, посветени на учебните предмети. Учителите – специалисти заедно с учениците подготвят работни планове за мероприятията през месеца, определят срокове и отговорници. Всички заедно започват ентусиазирана подготовка за осъществяване на планираните дейности. Включват се ученици от всички класове и работят заедно със своите учители. Изработват кътове, изложби, постери, предмети, готвят се за състезания и викторини, пеят, танцуват. Всеки месец е уникален със своите мероприятия и не повтаря мероприятията от предишния. Кипи надпревара, градивно съревнование и конкуренция. Всеки иска да се докаже, да се изяви. А учителите са най-доволни от показаното. Учениците приемат  нашето училище, като място, в което могат да разкрият своите таланти, да се изявяват и доказват.

 НОЕМВРИ – месец на чуждите езици:
С учениците от прогимназиален се проведе празника на „Хелоуин”. Интересът бе голям, всички ученици си изработиха костюми и ги представиха по атрактивен начин. Пяха, танцуваха, участваха във викторина. Журито отличи най-добрите.
Учениците от гимназиален етап подготвиха „Караоке”. На този празник те изразиха любовта си към песента, показаха артистични умения и бяха аплодирани от публиката.
Месецът на чуждите езици беше наситен и с други конкурси:

 1. конкурс за картичка на чужд език;
 2. конкурс за презентация на най-красив планински курорт;
 3. конкурс за изработване на маски, тиквени фенери и украса за  „Хелоуин”
 4. Месецът завърши с хелоуински бал, на който бяха отличени най-активните ученици през месеца на чуждите езици.

ДЕКЕМВРИ – месец на техническите предмети /изобразително изкуство, домашна техника и икономика, технологии и физическо възпитание и спорт/

По традиция в нашето училище през този месец се провеждат коледни турнири по футбол и хандбал. Тази година в тях участваха и ученици от общината. Организират се спортни срещи между отбори на ученици и  родители. Те се състезаваха в равностойни битки и се учиха взаимно.
С малките ученици се проведе спортното състезание „Здравейте татковци”, което довежда много родители в училище. Те с желание се включват в щафетните игри, като партньори на своите деца. Винаги състезанието преминава много емоционално.
За Коледа работи „Коледната работилница”. В нея учениците с желание изработиха коледни картички, сурвакници и новогодишна украса, които представиха на изложба.
С интерес всяка година от учениците се очаква организирането на „Коледен базар”. На него се предлагат сладки, соленки и други кулинарни изкушения, изработени от учиници. Събраните средства от базара се даряват на благотворителни каузи по решение на ученическия съвет.
Коледно настроение през този месец създава и конкурсът за коледни песни пред елхата. Учениците от всеки клас представиха своята коледна песен.

ЯНУАРИ –  месец на информационните технологии:
В месеца на ИТ учениците от гимназиален етап представиха своите презентации по темите: „Видове операционни системи”, „Специфика на операционните системи за мобилни комуникации”, „Съвременни средства за защита на данни”,  „Използване на цифров подпис” и „Компютърни системи, суперкомпютри и грид технологии”.
С желание и амбиция за добро представяне в състезанието „Електронни таблици” се включиха много ученици от 7 клас. Показаха умения за изчисления по формули и направата на диаграми. Най-добрите бяха отличени с грамоти.
Месецът показа големият интерес на учениците към информационните технологии. С активното си участие те изразяват невъзможността да съществува за в бъдеще училището без компютър. Своите компютърни умения те показват през цялата година – в учебния процес и в мероприятията през месеците.

ФЕВРУАРИ –  месец на историята и философията:

По традиция февруари е месец посветен на Левски. През него отбелязваме празника на нашето училище със 160 – годишна история. Всяка година с учениците от единадесетите класове се провежда конференцията на тема „Всичко се състои в нашите задружни сили”. Така всяка година различни випуски обогатяват знанията си за Левски и спомагат за допълване на изследователския фонд.
Родители, ученици и учители на 3 и 4 клас се включиха в състезанието  „Мама, татко и Аз”. Отборите от ученици и родители се състезават за да покажат знания за Левски, историята на нашето училище, руско-турската война. Това състезание се провежда съвместно с представители на Обществения комитет „Васил Левски”.
Любовта си към книгата учениците показаха на конкурса „Моята първа историческа книжка”.
През тази година голям интерес предизвика у учениците от всички класове инициативата за уреждане на кът за Васил Левски от всеки клас. Желанието да се представят най-добре затрудни даже журито. Отличени бяха най-добрите.
С учениците от гимназиален етап се проведе час „Нарисувай мислите си”. В него учениците имаха възможност да изразят своето мнение по философски теми чрез представяне на есета и презентации. Така този час се превърна в час за изява на най-доброто на всеки ученик.

Ученици от XI клас на СОУ „Васил Левски” –  гр. Опака, обл. Търговище от 28.03. до 30.03.2011г. участваха в програмата „Мениджър за един ден” в гр. София, организирана от „Джуниър Ачивмънд” – България подкрепена от МОМН, МФ, столична община и много други държавни институции и бизнес организации в България.
В рамките на програмата се проведоха срещи в Американското посолство със зам. посланика на САЩ в България, посещения на фирми и министерства и инициативата „Летящ старт”. Участието в тази инициатива даде възможност на учениците да почувстват атмосферата на големия бизнес и видят работата на правителствения сектор, които да ги мотивират за тяхната реализация.
За учениците от СОУ „Васил Левски”- гр. Опака, водени от директора на училището   г-н Борисов беше организирано посещение на Народното събрание от народния представител от ПП ГЕРБ за 28 МИР Търговище г-жа Лили Боянова.
Пребиваването в София, участието в програмата „Мениджър за един ден” и посещенията в различни институции бяха вълнуващи преживявания за младите мениджъри от Опака.

АПРИЛ – месец на природните науки /биология, физика, химия, география/:
Месец април в СОУ ,,Васил Левски” е обявен за месец на природните науки. Проведоха се мероприятия посветени на деня на Космонавтиката и деня на Земята.
Присъединихме се към инициативата ,,Да изчистим България за един ден”. На 20-ти април учениците на СОУ ,,Васил Левски” почистиха двора на училището и класните стаи.
Инициативата за изработване на предмети от отпадни материали и  екокомпозиция                                      предизвикаха голям интерес и активно участие на всички ученици. В изработването се включиха ученици и учители. Учениците показаха отношение на загриженост към средата, в която живеят и имаха възможност да изявят нестандартни идеи и тяхната приложимост в бита.
Учениците от 7 клас представиха „Народите на Азия” по един много атрактивен начин.
Беше изнесено представление на което взеха участие всички седмокласници. С традиционни костюми, грим и реквизит публиката се пренесе във вълшебния свят на Япония, Индия и Саудитска Арабия. Беше изнесена информация за географското положение, историята, традициите, културата и националното облекло с помощта на презентация и разкази на участниците. Този път възможност за изява имаха учениците, които обичат пътешествията и знаят много за другите народи.
По повод обявяването на 2011 г.за Международна година на Химията в  СОУ ,,Васил Левски „ гр.Опака бяха обявени следните конкурси, инициативи и мероприятия:
-изработване на  картичка на химичен елемент или химично съединение;
-написване на есе на тема: ,,Химията-бъдещето на зелената планета”;
-изготвяне на презентация на тема ,,Химията –нашият живот, нашето бъдеще”;
-написване на химична книжка за делото и живота на учени химици;
-изработване на постер на тема: ,,Знаете ли, че…”;
-видео материал на забавен химичен експеримент
-тържествено отбелязване на Международната година на Химията на 12.05.2011 г.
Учениците от нашето училище много активно участваха в обявените конкурси и проявиха голям ентусиазъм при организирането на деня на тържественото отбелязване на годината на Химията. Макар и трудна химията може да бъде интересна, поднесена по този начин от нашите химици.

МАЙ – месец на българския език:
В СОУ,,Васил Левски” гр.Опака се проведе ,,Празник на талантите,,. Той бе заключителното от поредицата мероприятия посветени на Месеца на Българския език и литературата в нашето училище.
,,Днес всеки ще се весели,
може мъдро стихче да реди.
Има право да танцува,
както и да се шегува.,,
Под това мото премина празника. На него имаха възможност да се изявят най-добрите писатели, най-добрите рецитатори, най-добрите артисти, най-добрите имитатори. През цялото време участниците бяха аплодирани от публиката.
Разнообразното съдържание, радостните преживявания и въздействието  на мероприятията допринесоха  децата да се чувстват добре и да са емоционално отзивчиви и целеустремени.
От описаните моменти до тук можем да направим следните изводи:

 1. емоционалната атмосфера по време на мероприятията подпомага  изграждането на положително отношение и към учебния процес;
 2. по-лесно се преодоляват притесненията, децата доброволно се включват и имат възможност да избират;
 3. мероприятията дават възможност учениците да се научат на толерантност;
 4. използването на ИТ е предизвикателство пред учениците и създава поле за изява във всички области;
 5. постига се ограничаване на агресията за сметка на позитивното отношение и добронамереност;
 6. СОУ „Васил Левски” се превръща в сцена на талантите, място за изява…

ЗАТОВА:
„Училището трябва да бъде най-прекрасното място във всеки град и село – такова красиво, че непослушните деца трябва да бъдат наказвани със забрана да не ходят на училище на следващия ден”                       

                                                                                    Оскар Уайлд