Обяви и съобщения

На добър час, ВИПУСК 2020!

Честито завършване, скъпи десетокласници!

Неусетно отминаха три години изпълнени с хубави и вълнуващи преживявания. Вече в ръцете си държите удостоверение за завършен първи гимназиален етап. Ние сме горди с вас и вашите постижения. Ние сме уверени, че ще продължите с още по-големи успехи. Пожелаваме Ви прекрасна ваканция, невероятни чувства на щастие, прекрасни емоции, огромен заряд на жизненост и смели сили. Усмихвайте се и се забавлявайте!

Мини випуск – COVID – 2020

Честито седмокласници! Поздравления за вашето завършване! Образованието е ключът към отключване на нови врати в живота. Весело и щастливо лято! 🙂 🙂 🙂

Награда от национален конкурс за СУ „Васил Левски“

На 28 февруари 2020 г. се състоя официалната церемония по връчване на наградите на участниците в III издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019/2020 г. Благодарение на Кмета на община Опака г-н Мехидин Кадиров, ученичката на СУ „Васил Левски“, град Опака – Арзу Ремзиева Руждиева, нейният ръководител г-жа Пелагия Трифонова и бащата на ученичката – Ремзи Руждиев, присъстваха на церемонията по награждаването. Поднасяме сърдечни благодарности! Екипът участва с мултимедийна презентация „България е в моето сърце“ и се състезава с още 162 от 26 области в България и от Париж, Франция. Арзу беше отличена със специалната награда на Тракийския университет, Стара Загора на тържествена церемония, на която присъстваха зам. Министъра на образованието – Таня Михайлова, неправителствени организации, спонсори и гости. Гордеем се с постигнатото от Арзу, пожелаваме й да не угасва обичта й към родината и още много, много творчески успехи! Пелагия Трифонова – старши учител по ИТ

Коледа е за прекарване на време със семейството и приятелите. Става дума за създаването на щастливи спомени, които ще продължат цял ​​живот. Честита Коледа на вас и вашето семейство!
Нека близостта на приятелите, уюта на дома и единството на нашата нация да подновят настроението ви през този празничен сезон. Весела Коледа!

Коледни светлини в град Опака
                На 5 XII. грейнаха светлините на коледната елха в град Опака. Този чакан миг беше предшестван от концертна програма, в която взеха участие и учениците от II  и  IV клас на СУ „В. Левски“ гр. Опака. Първо учениците доказаха, че доброто трябва да побеждава. Това е посланието на Коледа. След това четвъртокласниците поздравиха присъстващите с две коледни песни. 
                Дойде ред и на коледните светлини. Елхата заблестя и извести началото на най-жадуваните прзници през месец Декември.

Отново настъпи учебната година. В утрото на дългоочаквания ден – 16 септември, дворът на СУ „В.Левски“ гр. Опака се огласи от музика и започна да се изпълва с радостни и празнично пременени ученици, родители и гости.
Под звуците на химна на Република България тържеството бе открито с ритуал за издигане на националния флаг и внасяне на училищното знаме, след което ученици от пети клас и техните малки приятели – първокласниците, изпълниха стихотворения и песни, танцуваха. От името на родителите, общината, Комисията по образование при НС прозвучаха приветствия  и пожелания за ползотворна учебна година към всички ученици, учители, родители и специално към дванадесетокласниците и най-малките – първолачетата. Да отключват тайните на науката и познанието, по традиция на тях бе връчен и „Ключът на знанието“.
След приветствените думи за успешна учебна година, по стар обичай директорът на училището Борислав Борисов плисна менче с вода. Краят на тържеството бе отбелязан със звъна на училищния звънец, даващ началото на първия учебен час.

Браво – трето място!

На 14.05.2019 г. в гр. Търговище, ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака участваха в областния кръг на ученическото състезание  „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.  Отборът включва учeници от VI и VII клас:  Бенгю Басри, Арда Гюнеров, Сечил Мехмедова и Илкер Рейханов, под ръководството на г-жа Димитрова и г-жа Ахмедова. Те се представиха достойно, като се класираха на престижното трето място и получиха грамота, медали и предметни награди от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Търговище.

Трета регионална историческа конференция „История и памет“

За трета поредна година Регионално управление на образованието гр. Търговище, със съдействието на Община Търговище, Средно училище „Васил Левски“ гр. Опака, Регионален исторически музей и Обществен комитет „Васил Левски“ събра на едно място младите историци от областта. В продължение на близо четири часа ученици и техните учители представиха своя поглед и изследователски дух по темата „140 години от подписването на Търновската конституция“. Много ентусиазъм, екипна работа, изследователски разработки и гордост от родната история изпълниха Актовата зала на ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище. Учениците и учителите от СУ „Васил Левски“, като съорганизатори отговорно участваха в конференцията. Учениците Елица Добрева от пети клас и Арда Гюнеров от шести клас, като водещи на конференцията поставиха началото. В категория „Есе“ се представиха Букет Невзатова от осми клас и Сузан Юмерова от шести клас. В категория „Мултимедийна презентация“ своите разработки представиха Петранка Желева от дванадесети клас, Севги Мехмедова и Нелджан Неджатова от единадесети клас. Поздравления за достойното представяне нашите млади историци получиха от Директора на училището Борислав Борисов. Сертификати бяха раздадени от зам. областният управител г-н Панайот Димитров, а Благодарствени адреси до всяко училище връчи г-жа Елка Станчева – началник на РУО Търговище. Един достоен урок по патриотизъм, с много поуки от историята, пренесени в съвременния динамичен ден, осъществен с достойното участие на ученици и учители от СУ „Васил Левски“ гр. Опака!

Отново победители!
На 10.08.2018 год. в електронната поща на СУ „Васил Левски“ гр. Опака пристигна следното съобщение: „Както вече имахме удоволствието да Ви съобщим чрез сайтовете на ЦРЧР, Европа Директно – София и Европейски потребителски център, Вашата кандидатура заедно с още 7 училища печели голямата награда в Конкурса „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“ тридневен Еко лагер в гр. Сандански!“
В организираният от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационния център „Европа Директно” – София и Европейския потребителски център – България конкурс за ученическа разработка на тема „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето” по повод Европейската година на културното наследство 2018, участваха ученици от школа „ИсторикиИ“ с ръководител Румяна Неделчева. В разработката „Минало, което трябва да остане!“ младите историци Нелджан Мехмедова, Севги Мехмедова, Синан Себатинов и Илкяр Изетов представиха своята оригинална гледна точка как материалното наследство трябва да се опази, съхрани и предаде на следващите поколения. Те демонстрираха своите умения чрез изработените от тях макети на стари къщи от минали век от родния град. Защо?! „За да не се чувстваме изгубени в миналото си, а да го срещнем с настоящето и да го завещаем на бъдещето!“ е отговорът на участниците в конкурса.
В продължение на няколко месеца, всяка сряда се събирахме в кабинета по история и изграждахме своите макети. Често се налагаше да работим и на терен, за да „уловим“ детайлите на къщите. Искахме нашите макети максимално да се доближат да оригинала. Използвахме различни техники на работа – зидахме, боядисвахме, замазвахме, обработвахме дървен и гипсов материал. Допитвахме се често до нашите родители и по – възрастните хора. Така увлякохме в нашата кауза опаченската общност. И се получи! Днес нашите макети стоят гордо във фоайето на училището и напомнят за миналото.  
Днес сме европейци, но рушим наследството, което имаме, а дали сме създали нещо по-ценно и красиво?! Затова трябва да се опитаме да запазим поне това, което е останало. Заради идващите поколения, за да не се чувстваме изгубени в миналото си, а да го срещнем с настоящето и да го завещаем на бъдещето!

24 Май
24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история. Денят на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.
В СУ „Васил Левски“ на 24 май, изпращаме нашите абитуриенти и първокласници. В читалище Пробуда с тържествен концерт отбелязваме деня на славянската писменост. Празнична атмосфера завладява всички ученици, учители, родители, общественост.

Тя е наша гордост
От 1 до 8 април в град Пловдив се проведоха държавните индивидуални първенства по стандартен шах, ускорен шах и блиц в различните възрастови групи от 12 до 20 г. момчета и момичета. Нургюл Салимова от VIII клас, ученичка при СУ „Васил Левски“, град Опака,  се състезава в групата на момичетата до 16 годишна възраст, където участваха още 11 състезателки.  В предварителния стартов списък тя е №1. След спечелените от нея 6 партии, става шампионка на България за 10-ти път по стандартен шах.
След приключването на стандартния (бавен) шах, започва ускореният шах, където тя решава да се запише в групата на момчетата до 16г. Отново е №1 в предварителния списък по рейтинг. Тя се представя по най-добрия начин (дели 4-5 място), защото като цяло не харесва ускорения шах .
На 8 април започва държавното индивидуално първенство по блиц (бърз шах), където Нургюл се включва в групата на момчетата до 16 години. Със стартов №2, постига 6 победи и 1 равенство, което е  достатъчно да стане шампион и при момчетата до 16г.
Гордеем се с нашата възпитаничка и нейните успехи.

Отново е февруари! В СУ „Васил Левски“ гр. Опака за поредна година този месец е месец на историята. И пак се сещаме за Апостола на българската свобода Васил Левски. И пак „За себе си аз търся го отново“ си казваме всички.  Навършиха се 145 години от гибелта на Апостола.  Толкова много и толкова малко знаем за Левски! Уж е навсякъде, а все го търсим за да се съизмерим с него! Когато мислим за него, мислим за вечността! Повтаряме си често неговите крилати мисли, и все търсим нови! С годините се връщаме към него! И все пак Левски не е мит. Той е вяра, мисъл, която възпламенява душите.
Младите възрожденци днес се срещнаха с общинските съветници и кмета на община Опака на сесията на Общинския съвет и изнесоха Урок по родолюбие и патриотизъм. Заветите на Левски – дела трябват, а не думи и да работим по народната воля си припомниха заедно. Представиха своя мултимедиен продукт, получил специалната награда на първата регионална ученическа конференция през април 2017 г. и първо място в националния конкурс в годината на Левски, обявен от Общобългарския комитет Васил Левски. Ние много се гордеем с нашите възпитаници.

Румяна Неделчева

На 16. 05. 2017г. ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака взеха участие в областния кръг на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе в  гр. Търговище.  Ръководител на отбора  бе г-жа Р. Ахмедова, в състава на отбора са включени  ученици от шести и седми клас с капитан  Ренан Ревинов  от седми клас. Учениците се представиха достойно и заеха заслуженото второ място.

Вълнуващо участие в Третата национална среща
на клубовете „Млади възрожденци“ на делегати
от СУ „Васил Левски“ гр. Опака

За първа година представители на клуб „Млади възрожденци“ Виктория Красимирова  от VI клас и Ивана Драгомирова от  XI заедно с техния ръководител Румяна Неделчева взеха участие в Третата национална среща от 5 до 7 май в гр. София. Вълнуващо, запомнящо се събитие за всички клубове от цялата страна, изпълнено с много емоции и позитивни изненади изживяха младите възрожденци. За пръв път учениците присъстваха на тържествения парад посветен на 6 май – Деня на българската армия в центъра на столицата. Чувство на национална гордост и сигурност предизвика парадът на българските въоръжени сили.
Денят продължи със среща на клубовете във Военната академия „Р. Ст. Раковски“, където изслушаха информация за дейността им през изминалата година в присъствието на политици, научни работници, общественици. Срещата завърши с обявяване резултатите от Националния конкурс посветен на 180 год. от рождението на Васил Левски. Учениците от нашето училище – XI клас и младите възрожденци, получиха заслужено първото място в категория мултимедиен продукт с изработения от тях филм „Левски най–ясната загадка“. Наградата за първото място –  CAMERA DRONE, предизвика много емоции и поводи за гордост от свършената работа. Очакваме да го използват пълноценно за реализиране на следващите си проекти.
Изпълненият с емоции ден завърши със среща с известния български спортист Кубрат Пулев. Грейнали очи, сълзи от радост, докосване до големия българин, всички събрани на едно място емоции заредиха делегатите на Третата национална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Заредени, всички деца отнесоха до своите училища  позитивните мигове, за да ги предадат на своите приятели и близки.
Румяна Неделчева
Главен учител по История и цивилизация

Участие в майсторски клас за учители и форум на Майсторите в образованието
След  достойното представяне на ученици от СОУ „Васил Левски“ на Националната ученическа конференция по Гражданско образование в гр. Добрич, ръководителите на двата екипа, главните учители Румяна Борисова и Румяна Неделчева получиха индивидуални покани от проф. Д. Каменова  – директор на Департамент за модерни обучителни методи при Висше училище по мениджмънт гр. Добрич да участват в организирания Майсторски клас за учители и форум на Майсторите в образованието на тема „Развитие на креативност в ефективното училище“. В продължение на три дни учителите активно участваха в програмата на курса в Панел Креативния учител. В рамките на форума те споделиха своя и на колегите си от СОУ “ Васил Левски“ гр. Опака опит, презентираха лични професионални иновации в сферата на развитие на креативност в Ефективното училище. В рамките на втория ден посетиха урок  и класна стая в креативното училище в СОУ „ П. Р. Славейков“ организиран от учители и с участието и подкрепата на родителите.  Запознаха се с чуждестранен опит в областта на развитие на креативността. На този форум изнесоха лекции и проведоха обучителни семинари представители на Департамента за модерни обучителни методи към ВУМ гр. Добрич. Проф. Д. Каменова с много ентусиазъм и креативност даде висока оценка на работата на всички колеги в сферата  на развитие на креативност в Ефективното училище – училище на бъдещето. 

Висока оценка в заключителния етап
На Националната ученическа конференция по Гражданско образование
 „Семейство – училище – общество“
22 – 23. 04. 2016 год.
Гр. Добрич
Във втората Национална ученическа конференция по Гражданско образование „Семейство – училище – общество“, проведена на 22 – 23. 04. 2016 год. в гр. Добрич успешно се класираха в заключителния етап два екипа от СОУ „Васил Левски“ гр. Опака. Учениците Ивана Драгомирова и Радмила Добрева с ръководител Румяна Неделчева, Радослав Кънев и Павел Бобев с ръководител Румяна Борисова представиха своите проекти и мултимедийни презентации в  III възрастова група. В конференцията от около 270 участници в заключителният етап бяха допуснати около 74 от 33 населени места в България. В три възрастови групи и в направления рисунки, есе, етюди, авторски творби, проекти и мултимедийни презентации се представиха ученици от цялата страна. Нашите два отбора достойно представиха своите проекти „Среща на три поколения“ и „Заедно на училище“ и привлякоха вниманието на компетентно жури с председател старши експерт към МОН г-н Коста Костов. Проф. Димитрина Каменова от Висшето училище по мениджмънт лично поздрави двата екипа, а ръководителите получиха предложения за участие в „Майсторски клас за учители и директори“ към Департамента за модерни обучителни методи.

Директорът на СОУ“Васил Левски“ гр.Опака  получи най-високия приз „Директор на годината“  за постигнати високи резултати в съвместната дейност със  Синдиката на българските учители през 2015 година и личен принос за развитие и усъвършенстване на социалното партньорство.
Наградата беше връчена от г-н Мартин Ромер  директор на Европейския синдикален комитет по образование.
Да му е честита наградата!

Ивана Драгомирова от СОУ „Васил Левски” град Опака получи специалната награда от Националната ученическа конференция
„100 години от Първата световна война” в град Кърджали

      За втора година МОН – РИО гр. Кърджали, община Кърджали, Пловдивският университет – филиал Кърджали и СОУ „П. Р. Славейков” организираха Национална ученическа конференция, посветена на 100 годишнината от началото на Първата световна война. Конференцията беше открита със слово на проф. Андрей Пантев. Гост беше и госпожа Радостина Николова от Министерството на образованието. Екипът от нашето училище: Ивана Драгомирова от девети клас с научен ръководител Румяна Неделчева, главен учител по История и цивилизация, взеха активно участие. На този форум участваха представители от 16 области от гимназиален етап. След предварително изпратените доклади, жури определи 48 да участват и да представят своите проекти на 31.10 – 02.11.2014 г. в град Кърджали. Екипът участва с доклад и мултимедийна презентация в направление „Герои от моя роден край, участвали в Първата световна война” на тема „Не се изисква героизъм, за да командвате мъжете в бой. Необходим е героизъм, за да сте един от онези мъже, които отиват в бой!”.  Всички участници получиха сертификати за участие в конференцията, а Ивана беше отличена със специалната награда за изследователска дейност и разказване на личните истории на наследниците на опачени, участвали във войната. Така точно в Деня на народните будители, наша ученичка ни накара да се гордеем с професията си и с постижението си ни зареди за нови успехи.

Награди за СОУ „Васил Левски”- град Опака
от
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС “АЗ ОБИЧАМ ЧЕРНО МОРЕ”
НЕСЕБЪР  2014
КЛАСИРАНЕ
ФОТОГРАФИЯ
І възрастова група –  от 9 до 13год.
ІІ място – Ивета Иванова -11г. , Опака, Обл. Търговище, СОУ „Васил Левски”
ІІ възрастова група –  от 14 до 18 год.
І място – Радмила Добрева -15г., Опака, Обл.Търговище, СОУ „Васил Левски”

КЛАСИРАНЕ
ПОЕЗИЯ
ІІ възрастова група -11 – 13 години /V – VІІ клас/
ІV място- Хакан Бейсимов Шабанов, VІ кл., гр. Опака, СОУ”Васил Левски”,  „На море”- 17 точки
ІІІ възрастова група -14 – 18 години /VІІІ – ХІІ клас/
І място – Ивана Драгомирова Веселинова, ІХ кл., гр. Опака,СОУ „Васил Левски”, „Дали морето спи?”- 22 точки

 

Дарителска акция за пострадалите от наводнението в Мизия деца

    Ръководството и учителската колегия на СОУ „Васил Левски” град Опака призоваха своите ученици и техните родители да посрещнем новата учебна 2014/2015 година с грижа за децата от Професионална гимназия по химични технологии „Васил Левски“ в пострадалия от наводненията град Мизия. Да покажем своята съпричастност и подкрепа не само на думи, но и с дела като всеки от нас дари за децата тетрадка, ученически пособия или помагала/по избор/. Всички учители, ученици и родители се включиха и дариха своята „надежда”–тетрадка, химикали, блокчета,   моливи,  за да зарадват своите връстници.
Деца даряват деца! СОУ „Васил Левски” град Опака изпраща своята подкрепа за своите връстници от едноименната гимназия в пострадалия град. Надяваме се с този малък жест да подпомогнем за новата учебна година децата от Мизия. Призоваваме и други да последват нашия пример!

Второ място на националната олимпиада
по гражданско образование
за Радослав Кънев

На 9, 10 и 11 май в гр. Кюстендил се проведе финалният кръг на Олимпиадата по гражданско образование. За финалния кръг от СОУ „ Васил Левски” се класира Радослав Кънев. На 10 май той представи своя проект „ С любов и грижа към земята”. Той впечатли журито със задълбочените си знания и интерес към земеделието и селскостопанската техника. Предаде своя ентусиазъм и любов към земята на всички в залата.  Проектът му и неговата защита бяха оценени от журито и той зае престижното второ място.

22 март е световен ден на водата. Темата на тазгодишното отбелязване от  ООН е ВОДА И ЕНЕРГИЯ. На 20 март в гр. Бургас се проведе заключителният етап на националното състезание за мултимедийни презентации – „Водата-извор на живот”. От 106 презентации до заключителния етап бяха допуснати 16. Учениците от СОУ „Васил Левски” гр. Опака – Ивана, Денислав и Симона от 8 клас участваха с презентацията „Какво пием?”. Мотото на състезанието за 2014 година беше „Чиста вода за здравословен свят”. Ивана, Симона и Денислав отлично защитиха своя проект.

Награда от Националния конкурс за фотография „Водата – извор на живот” за ученичка от СОУ „Васил Левски” град Опака
В обявения от МОН, РИО Бургас, Националния дворец на децата, Община Бургас и ОДК Бургас Национален конкурс за фотография „Водата – извор на живот” с мото: „Чиста вода за здравословен свят” взеха участие ученици от СОУ „Васил Левски” град Опака. Фотоконкурса даде възможност за изява на творческите заложби на децата, стимулира техният интерес към проблемите за опазване и използването на водите. Изпратените фотографии показват активната гражданска позиция на нашите ученици по важни екологични проблеми в родния край. Фотографията на Налян Ниязиева от ХI клас беше оценена от журито и наградена с поощрителна награда, грамота и плакет от организаторите. Снимките и интересните сюжети в тях показаха другият поглед на младите хора по важните проблеми на забързаното ни ежедневие, уловени в един миг от техните фотоапарати.

Международен конкурс за компютърна рисунка

„ЗЕЛЕН СВЯТ ОКОЛО НАС“ 2014 година

На 17.03.2014 г. в Средно общообразователно училище „Любен Каравелов” гр. Видин се проведе заседание на Областна комисия за проверка, оценка и класиране на конкурсните работи от Международен конкурс за компютърна рисунка „Зелен свят около нас” 2014, включен в раздел „Изкуства” на Национален календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката за 2013/2014 учебна година. 15-членната комисия бе определена със Заповед №287/17.03.2014г. на началника на РИО гр. Видин. Комисията прегледа компютърните рисунки, участващи в Международен конкурс за компютърна рисунка на тема „Зелен свят около нас” 2014 г.
Комисията установи, че броят на получените рисунки е 463. Авторите са от 11 държави – България, Италия, Испания, Румъния, Македония, Индия, Виетнам, Южна Корея, Хърватия, Сърбия, Полша. 
По състезателни групи рисунките са разпределени както следва:
І група /6 – 11 години/ – 240
ІІ група /12 – 15 години/ – 185
ІІІ група /16 – 19 години/ – 38
Критерии за оценка на творбите:
Съответствие с темата
Оригиналност на идеята
Ясно послание
Подбор и разположение на образите
Цветово изграждане
Прецизност при рисуване със свободна ръка
Пълноценно използване ресурсите на избраната програма
Художествена изразителност
Комисията определи следните резултати:
Поощрителни грамоти І група:

4.„Вода“
Сезин Руждиева Юсуфова, 11 г.
СОУ „Васил Левски“, гр. Опака

Областен кръг на ,,Знам и мога“

На 22.02.2014г. се проведе областен кръг на Националната олимпиада „Знам и мога” за учениците от 4 клас. Ученичката Айджан Илмазова Айдънова от СОУ „В. Левски”, град Опака се представи блестящо – на второ място в класацията. Заслужената грамота и бе връчена от директора на училището г-н Борислав Борисов 
Пожелаваме и бъдещи творчески успехи.

Специална награда за учител от СОУ „Васил Левски” град Опака
Румяна Неделчева – главен учител по история и цивилизация  бе отличена със специална награда за цялостно представяне в  VI Национален конкурс за учители с добри педагогически практики по гражданско образование, организиран от МОН по НП “Квалификация”. На 04.10.2013 год. в град София, учители от цялата страна получиха признание за своя труд в навачарието на Международния ден на учителя 5 октомври. Проектът с атрактивното наименование „Да бъдеш добър човек и да бъдеш добър гражданин не винаги е едно и също нещо” впечетли авторитетното жури и получи специални поздравления от проф. Красимира Табакова, член на журито. С този проект учителката показа как учениците от СОУ „Васил Левски” отстояват своите гражданска позиция чрез работа в извънкласните дейности.

Ученици от СОУ „Васил Левски” град Опака с награда в конкурса
„Младите хора – активни европейски граждани”

За втора поредна година учениците от СОУ „Васил Левски” град Опака участват в обявения от Център за развитие на човешките ресурси и Информационен център „Европа Директно” конкурс на тема „Младите хора – активни европейски граждани”. В европейската година на гражданите,  когато акцент се поставя върху правата на гражданите, конкурсът  към училищата Коменски и eTwinning дава възможност учениците да покажат своята гражданска позиция и европейско мислене. Учениците от ХІ клас заедно с г-жа Румяна Неделчева спечелиха голямата награда – участие в четиридневен ученически  лагер в град Копривщица заедно с още седем училища от страната. Проектът,  с който нашия екип спечели голямата награда е на тема „Да бъдеш добър човек и да бъдеш добър гражданин, не винаги е едно и също нещо”. В продължение на една година учениците от ХІ клас ще помогнат на дванадесет  семейства в затруднено положение в Опака. Така цяла година ще  раздават надежда. И така до месец декември ще направят живота на дванадесет семейства от Опака малко по-добър. За всяко семейство всеки месец ще организират акция за набиране на средства и помощи, с които ще подготвят колети на надеждата. Те не чакат някой да поръчва добрина за някой друг, а сами търсят хора в трудно положение и се превръщат в гарант за добрината. В очите на хората грейва пламъчето на надеждата, а учениците просто отстояват своята активна гражданска позиция, като не си задават въпроса „Да имам или да бъда!”  Предизвикаха обществото, направиха първите крачки, хареса им това, което правят и затова продължават напред предавайки нататък! Живота не е даденост, но с малко усилия може да се превърне в по-добър, защото съдбата се ръководи от нас! Лагерът в Копривщица беше удовлетворението, което получиха за своя труд. Сред свои връстници от София, Бургас, Велико Търново, Панагюрище, Кубрат и Разлог нашите ученици се изявиха в организираните ателиета по актьорско майсторство, водене на диалог, работа в хлебна къща, обучение на народни танци. В атмосферата на старото класно училище в Копривщеца нашият екип представи проекта по най-атрактивен начин и спечели овациите на останалите отбори. Много емоции, нови приятелства, заредени с нови амбиции нашите ученици защитиха името на училището на организирания лагер.

Новата учебна година настъпи

Тя бе открита на 16.09.2013г.  и в СОУ „В. Левски” град Опака. По традиция тържеството, на което присъстваха г-жа Марияна Стефанова – старши експерт в РИО гр. Търговище, М. Русев – зам. кмет на община Опака, учители, работили в училището, много родители и гости, започна с вдигането на националния флаг под звуците на  химна на Република България.
На импровизираната и украсена с цветя и балони сцена децата пяха и танцуваха. Приветсвени и насърчителни думи към малките първокласници, учениците и техните родители, към целия учителски колектив, прозвучаха в словото на Директора на училището Борислав Борисов, в постъпилите поздравителни адреси от името на г-жа Анелия Клисарова – Министър на образованието, г-жа Невяна Захариева – Началник на РИО гр. Търговище и г-н Лютфи Реянов – Кмет на община Опака. С приветствие към всички присъстващи се обърна Гюнер Ашимов – родител на първокласник.
В празничния концерт прозвучаха песни, изпълнени от децата, участници в клуб „Чик-чирик” с ръководител  г-жа Марияна Илиева и вокалната група на г-н Ергун Али, стихотворения от първокласници. Учениците от клуб „Общуване чрез танци” с ръководен от г-жа Илияна Владимирова, внесоха още повече жизнерадост и ритъм в празничния ден с музиката и танците, които представиха.
Натрупалите вече едногодишен ученически опит второкласници отправиха закачливи съвети към първолаците и им връчиха послания за успешна и спорна учебна година.
След последните думи на водещите отново се разля песента на училищния звънец, призоваващ към класните стаи. Директорът – г-н Борисов изпълни стария български ритуал, като плисна менчето с вода пред първокласниците, за да им върви „по вода” в училище и всички се отправиха към класните стаи.
А за малките първокласници тържеството продължи и там – в първата класна стая, където първият учебен ден бе ознаменуван с нови емоции и вълнения, породени от изненадите, подготвени от класните им ръководители –  г-жа Илияна Владимирова и г-жа Стелиана Петрова и петокласниците.

Отлично представяне
на олимпиадата по гражданско образование

    Тази учебна година ученици от нашето училище се класираха за националния кръг на олимпиадата по Гражданско образование. Това са Радмила от 8 клас и Ивана от 7а  клас. На 7, 8 и 9 май те участваха в олимпиадата в град Враца, където защитиха своя проект. Момичетата останаха удовлетворени от своето представяне и предложената им програма от домакините.

22 март е световен ден на водата. Тази година той бе посветен на международното сътрудничество в областта на водите. По традиция на 21 март в град Бургас се провежда Национален конкурс „Водата-извор на живот”. От нашето училище участваха  Ивана Драгомирова от 7”а” клас и Радмила Дамянова от 8 клас. До националния кръг за защита са били допуснати 27 проекта от явилите се за първи кръг 193 мултимедийни презентации от цялата страна. Конкурсът е организиран от МОМН и ОДК гр. Бургас.  Темата на разработения от Радмила и Ивана  проект е „Пием от извора”. Проектът поставя  проблема с питейната вода. Ивана и Радмила успешно го защитиха и показаха своя принос в опазването на водата.

Участие във Втори Национален форум по Гражданско образование  „Гражданското образование – 2013 г. – „Мисията е възможна!” –
12-13 април 2013 г., Силистра

          За втора поредна година учители и ученици  от нашето училище участват във Национален форум по Гражданско образование  „Гражданското образование – 2013 г. – „Мисията е възможна!” – 12-13 април 2013 г., Силистра.  Главните учители Румяна Борисова и Румяна Неделчева участваха с разработка и презентация на тема „Портфолио на класа – Лексикон на класа” в тематично направление  Приложение на методи, създаване на учебни ресурси, портфолио на ученика, на учителя, на групата. Темата, която е много актуална днес предизвика интерес в участниците във форума. Учителките споделиха опита, който нашето училище има, демонстрираха добри практики на свои колеги в разработването на петте стъпки , които класният ръководил извършва при подготовка на Портфолио на класа: Карта на класа, Портфолио на класа, Карта на ученика, Портфолио на ученика и Лексикон. . То е работещо и  е отворена система, в която класният ръководител, учители, ученици и родители отразяват свободата на изявите. Дава възможност във всеки момент да се получи пълна информация за състоянието на класа
Ученичката от ХІІ клас Дебора Иванова участва във форума заедно с учителката си по история и цивилизация Румяна Неделчева. Те представиха своята разработка с атрактивното заглавие „Кажи ми и ще забравя. Покажи ми и ще запомня. Направи го интересно и ще разбера!“/китайска поговорка/ в тематично направлениеИнтегриране на гражданското образование в предметното преподаване – използвани и неизползвани възможности. Чрез средставата на комуникация – нямото кино в началото на ХХ век, ученици и учител представиха своя нямо кино, филм, в който самите те са  актьори. Така те демонстрираха как използват неизползваните възможности в предметното преподаване и как това  може да провокира у ученика  онази дейност,  която ученикът осъществява без пряка чужда помощ, базирайки се на собствените знания, жизнен опит и убеждения, защото „Никой не може сам да изсвири симфония. Необходим е оркестър.“ Образование в движение – учене ан пасан «learning en passant”. Този вид учене обикновено се обобщава като информално учене и намира място в часове по История и цивилизация.
Това са само част от добрите практики в нашето училище, които ръководството на училището, учители и ученици са превърнали в свое ежедневие.

Достойно представяне на Националния кръг на състезанието „Ключът на музиката“-четвъртокласничка от Опака на пето място сред участниците от  област Търговище

След успешно участие на общински и на областен кръг на организираното от МОМН Национално състезание,,Ключът на музиката”, ученичките от четвърти клас – Василена Младенова – 4 „б” клас и Нина Пламенова – 4 „а” клас с ръководител  г-н Ергун Али – учител по музика, участваха на финалния национален кръг проведен на 22 и 23 март 2013 г  в гр. Пловдив.
В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Стария град, след тържествено откриване в Античния театър, се надпреварваха 937 четвъртокласници от цялата страна.Четвъртокласничките от СОУ,,Васил Левски”гр.Опака се представиха достойно на национално ниво. Нина се класира на 459-то място със сбор от 58 точки.А резултатът на Василена от 68.5 точки я нареди сред петте най-добри малки познавачи на музиката в област Търговище и на 190-то място в страната!