Клуб „Мозайки“

Школа по ИТ

Втора публична виртуална изява


На 20.05.2020 г. излезе от печат третия, последен брой за годината на вестник „Букет“. Той е посветен на 24 май – Денят на славянската писменост българската просвета и култура. На страниците му можете да прочетете за мероприятия проведени в нашето училище. Макар и в условия на дистанционно обучение, поради COVID – 19, ние успяхме да издадем и този брой на вестника. Искам да благодаря на всички ученици, които положиха старание, проявиха търпение и творчество за да достигне до вас третия брой. Благодаря Ви!
Днес  на 24 май, по традиция щяхме да поднесем вестник „Букет“ на гости и учители в читалището, но няма да се случи… Ще ги поднесем по по-нетрадиционен начин. Всички вестници са качени на училищния сайт, където могат да бъдат изтеглени в pdf формат. Рекордьори в този брой са Берк и Ревасие, на които вестникът достигна 24 страници. Заслужава си да прочетете последната публикация на Ревасие Неждетова от 10 клас.
Школата по ИТ честити празника на всички настоящи и бивши учители, ученици и граждани на град Опака. Честит празник! Честит 24 май!
Ръководител на Школа по ИТ – Пелагия Трифонов

На 15.02.2020 година излезе от печат втория празничен брой на вестник „Букет“, който се издава от школата по ИТ по проект „Занимания по интереси“.
На патронния празник на училището учениците от 10 клас поднесоха на гостите, родителите и учениците втория брой, посветен на Апостола на свободата.
В продължение на месец изготвиха вестника, поместиха седем публикации, форматираха подходящи изображения и всеки ученик по свое усмотрение изработи забавна/историческа страница.
Всички вестници са качени на училищния сайт, където могат да бъдат изтеглени в pdf формат и разпечатани.
Вече учениците от школата гледат напред, към другия празничен брой, който ще излезе на 24 май, по повод деня на славянската писменост българската просвета и култура.
Ръководител на школата – Пелагия Трифонова – старши учител по ИТ

На 18 декември, 2019 излезе от печат празничния коледен брой на вестник „Букет“, който се издава от школата по ИТ по проект „Занимания по интереси“ с ръководител – Пелагия Трифонова


Публична изява на школата по ИТ


Десетокласниците от школата проведоха своята публична изява, направиха равносметка на работата през изминалата година на 18.06.2019 г.
Във фоаето на първия етаж подредиха изложба и представиха трите броя на вестник „Букет“. В началото госпожа Трифонова – ръководител на школата, разказа за ползотворния труд и успешната работа, благодари на учениците за положените усилия. Всеки ученик изработи по три броя на вестника: Празничен, посветен на Коледа, втори брой посветен на празника на училището и трети по повод 24 май – деня на славянската писменост българската просвета и култура. Третият беше разпространен в читалището по време на празничния концерт, беше поднесен като подарък на всички гости и бивши учители, уважили празника.
Първият, коледният беше представен от Сезин Руждиева, вторият от Арзу Ремзиева, а третият от Дерия Адилова. Трите момичета споделиха, какви публикации са включили, как са изготвили забавните страници и какво са научили за изработването на вестника.
Госпожа Трифонова направи демонстрация на страницата на школата в сайта на училището, където са публикувани повечето вестници в pdf формат. Всеки, който желае може да ги разгледа в електронен вариант, а може и да си ги принтира.
Господин Борисов – директор на училището, изказа задоволство от работата на школата и пожела бъдещи успехи на учениците.

Публична изява на Школата по ИТ в СУ „Васил Левски” гр. Опака – 24 Май

На 14.05.2018г. излезе от печат третия празничен брой на вестник „Букет”. Това издание беше посветено на 24 май – ден на славянската писменост българската просвета и култура. На тържественият концерт в читалище „Пробуда“ учениците от Школата по ИТ разпространиха вестника, като го връчиха но официалните гости на тържеството и на гражданите на град Опака.


Публична изява на Школата по ИТ в СУ „Васил Левски” гр. Опака –
„За себе си аз търся го отново”


На 16.02.2018г. излезе от печат втория празничен брой на вестник „Букет”. Това издание беше посветено изцяло на патронния празник на училището.
В броя можете да прочетете:
Другите за Левски – съвременници на Апостола
Днес – другите за Левски
Учениците за Апостола на свободата:
– Есета;
– Рисунки;
– Проект на XII клас – „Стена“
Забавна страница
Публичната изява на клуба се състоя на празничния концерт, който се проведе тържествено в стола на СУ „Васил Левски”. Учениците от школата връчиха вестника на гостите уважили нашия празник: Румен Русев – заместник кмет на община Опака, Гюнер Ашимов – председател на общински съвет на община Опака, Веселин Николов – председател на Обществен комитет „Васил Левски” – гр. Търговище. Раздадоха на бивши учители, родители и ученици по един от празничния брой. Три от авторските вестници са качени на сайта на училището.
Пелагия Трифонова – ръководител на Школа по ИТ


Месец декември вдъхнови школата, накара ни да бъдем по-добри!

Декември е най-уютният и най-светлият месец в годината!
Заедно да превърнем приказките в реалност, да сбъднем мечтите си!
Декември е месец на чудеса и на надежди! Нека коледното чудо влезе във всеки дом, за здраве и благополучие!
Последният месец от годината е вече тук. Ние го обичаме, не само защото това е месецът на най-семейните празници, но и защото е най-незабравимият и най-вълнуващ месец.
И все пак фактът, че Коледа е семеен празник, а има ужасно много деца без семейства и родители, които да ги зарадват с коледен подарък, кара много състрадателни хора да помогнат с каквото могат, така че да подарят щастие и надежда на сирачетата.

През декември излезе от печат и нашият първи брой за годината на вестник „Букет”. Спонтанно възникна идеята в школата, благотворително да разпространим вестника. Благодарим на ръководството на училището за качествения печат на изданието!
На 21.12. 2017г. гражданите на град Опака изкупиха първия тираж от двадесет вестника, събраните средства възлизат на 40 лева.
А на следващия ден посетихме г-н Лютви Реянов – Кмет на община Опака. В знак на съпричастност школата получи 100 лева.
Получихме стабилна подкрепа в нашето начинание и от г-н Красимир Кулев -Кооперация „Прогрес 94”, дари 60 лева.
Събраната сума от акцията е 200 лева. БЛАГОДАРИМ!
На 10.01.2018г. учениците от школата, заедно с г-н Борисов връчиха даренията на двама ученици от СУ „Васил Левски”, които се нуждаят от финансова помощ.
Деца помагат на деца!

Пелагия Трифонова – Ръководител на Школа по ИТПразничния брой на вестник „Букет”, посветен на славянската писменост и култура беше отпечатан за 24.05.2017г . Учениците от школата разпространиха вестника по време на тържествения концерт в читалище „Пробуда” град Опака. Връчиха го на гостите на тържеството и родители на ученици в залата.
Школата по ИТ към проект „Твоят час” проведе втората си представителна изява на 6.06. 2017г. Подредихме кът с изданията на вестника и подарихме по един от трите броя на музея на училището за да бъде съхранен за поколенията

Ръководител на школата по ИТ: Пелагия Трифонова .


На 15.02. 2017г. се проведе работа с родители в школата по ИТ. Разгледаха се и се обсъдиха публикациите във вестника. Гостите – родители бяха очаровани от техническото изпълнение на компютъра, от обработката на снимките и текстовете към публикациите. Тогава се осъществи печата на празничния брой на вестника, посветен на 19 февруари. Учениците от школата изработиха постер и подредиха изложба във фоаето на първия етаж на училището.
Вестникът беше разпространен на 21.02.2017г. и подарихме по един един брой за музея на училището за да бъде съхранен за поколенията.На 15.04.2015г. се проведе представителната изява на клуб „МОЗАЙКИ”.  На празника присъстваха много ученици, учители, родители и гости.
Г-жа Трифонова – ръководител на клуба, откри тържеството с кратка разходка в света на мозаечното изкуство. Разказа за дейността на клуба и идеята да се изработят табели на стаите на СОУ „Васил Левски”. След това всички петнадесет ученика, представиха седемнадесет мозайки. Всеки член на клуба обясни на публиката, защо е избрал този символ за предмета и как е изработил мозайката.
Накрая Г-н Борисов, директор на училището поздрави учениците за красивите мозайки и им връчи сертификати за участие в дейността и изявата на клуба. Направиха си много снимки за спомен от проект „Успех”.

Ръководител на ИИД „Мозайки” – Пелагия Трифонова


На 2.12.2014г. се откри за трета поредна година дейността на нашия клуб.
На първото занятие се запознахме с новите членове на клуба, с правилата и безопасните условия на труд, с учебното съдържание и дейностите.
Разяснихме какво е проложно изкуство?.Видове мозайки и тяхното приложение. Разгледахме произведения на изкуството в интернет. Запознахме се с техниката на изработване на мозайки.
Подбрахме и уточнихме проектите за самостоятелна работа. Подготвихме материалите – фазер, макетен нож, брашно, сол и темперни бои.
В нашият клуб има условия за учебна и творческа работа чрез декоративна мозайка.

Ръководител на ИИД „Мозайки“ – Пелагия Трифонова


Втора представителна изява на клуб „Мозайки“
СОУ „Васил Левски“, град Опака

         На 1.07.2014г. клубът проведе екскурзия до град Трявна, където се състоя изявата му. Старият град ги развълнува с атмосферата и обаянието на калдъръмените улички. Учениците и тяхната госпожа Трифонова рисуваха на открито, пресъздадоха автентичната и вълнуваща обстановка на възрожденска Трявна. Изобразиха в своите рисунки уникалната архитектура с помощта на маслен и сух пастел.
След изявата, доволни отпочинаха в хотел „Сезони“. В горещия ден се разхладиха и забавляваха в басейна. Това беше символична награда за положения труд през годината по проект „Успех“.

Пелагия Трифонова
Ръководител на ИИД „Мозайки“


Първа представителна изява на клуб „Мозайки”
СОУ „Васил Левски”, гр. Опака

На 9.06.2013г. във фоаето на третия етаж на СОУ „В. Левски“, се проведе първата представителна изява на клуб „Мозайки“. Събитието уважиха гости, учители, родители и ученици.
Нашите нови проекти са разделени в три групи: Петте елемента, животни и български обичаи и носии. От петте елемента успяхме да изработим три, останалите са бъдещи проекти.
В нашия клуб се оформи един задружен колектив, в който всеки помагаше на всеки и разчиташе на помощта на госпожа Пелагия Трифонова. Накрая чашките се изпразниха и мозайките се изпълниха, сега вече имат завършен вид. Всеки от нас изпита задоволство, след като видя проекта си готов. Вложихме душа и сърце във всяка залепена частичка. Всеки участник много емоционално представи своя проект:
Мелис Илиязова- „Огън“
Сервет Сейханов – „Въздух“
Аслъ Метинова – „Земя“
Нилгюн Веждиева – „Вълнисти папагали”
Неслихан Метханова – „Акита”
Белкъс Бейсимова – „Сибирски тигър“
Севилай Мехмедова – „Лазарка“
Николета Павлова – „Българка“
Всички ученици бяха наградени от господин Борислав Борисов – директор на училището, със сертификати за участие в дейността и изявата на клуба.
В нашия клуб има условия за учебна и творческа работа чрез декоративна мозайка. Възможност за изява чрез изложби, конкурси, поместване на работите в дипляни, албуми и др. Развитие на цялостната обща култура на учениците, чрез рисуване, беседи, посещения на изложби, екскурзии и други форми на работа, пряко свързани с изкуството и културата.

Ръководител на ИИД „Мозайки“ – Пелагия ТрифоноваВтора представителна изява на клуб „Мозайки”

На 22.06.2013г. учениците от клуба на СОУ „В. Левски“,  проведоха втората си представителна изява, като осъществиха екскурзия до град Трявна с цел пленер, който беше на тема „Възрожденски къщи”.
Учениците и техният ръководител – Пелагия Трифонова направиха по две скици на Часовниковата кула и Даскаловата къща. 
За първи път малките творци изпитаха емоцията да рисуват на открито, почувстваха се като истински художници и бяха аплодирани от случайни минувачи, граждани на китния град Трявна.
Материалите, които използваха са въглен и молив. Усетиха светлината и сянката, изобразиха перспективата. Имат огромно желание отново да рисуват, този път с живописни материали. Дейността на клуба ще продължи и през следващата година.


Първа представителна изява

На 14.06.2013г. във фоаето на третия етаж на СОУ „В. Левски“, се проведе първата представителна изява на клуб „Мозайки“. Събитието уважиха гости, учители, родители и ученици.
В началото Вежди Шабанов представи презентация, като запозна публиката със същността и видовете мозайки, а Моника Тодорова, много емоционално представи дейността на клуба.
Ето как протече нашия работен процес… В началото ни бяха необходими следните материали: брашно, сол, темперни бои, макетни ножове, точилка, фазер и др.  Започнахме с омесването на тесто, което оцветявахме с нужния ни цвят. Разточвахме тестото и го нарязвахме на малки квадратчета, които много дълго време сушихме (изпичахме), докато станат готови за залепяне.
Върху уточнения размер на фазера, прехвърлихме нашите проекти. С помощта на лепило Ц200, започнахме да изграждаме по формата всеки елемент от нашата мозайка. Този процес продължи доста дълго време, защото е трудно да се изгради мозайката частичка по частичка.
В нашия клуб се оформи един задружен колектив, в който всеки помагаше на всеки и разчиташе на помощта на госпожа Пелагия Трифонова. Накрая чашките се изпразниха и мозайките се изпълниха, сега вече имат завършен вид. Всеки от нас изпита задоволство, след като видя проекта си готов. Вложихме душа и сърце във всяка залепена частичка.
Членовете на клуба изработиха 9 мозайки…
Айлин Бейсимова – „Лилиум“
Аслъ Метинова – „Макове“
Белкъс Бейсимова – „Пеперуда Монарх“
Денислав Иванов – „Скален орел“
Николета Павлова – „Коне“
Мелис Илиязова- „Водна лилия“
Севилай Мехмедова – „Селски пейзаж“
Моника Тодорова – „Фантазия“
Вежди Шабанов – „Окото на Хор“
Всички ученици бяха наградени от господин Борислав Борисов – директор на училището, със сертификати за участие в дейността и изявата на клуба.
В нашия клуб има условия за учебна и творческа работа чрез декоративна мозайка. Възможност за изява чрез изложби, конкурси, поместване на работите в дипляни, албуми и др. Развитие на цялостната обща култура на учениците, чрез рисуване, беседи, посещения на изложби, екскурзии и други форми на работа, пряко свързани с изкуството и културата.