СУ "Васил Левски", гр. Опака

Мероприятия


8-ми март

Международния ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. Това е ден  за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Ученическия съвет при СУ “Васил Левски“ град Опака изработиха тематично табло, приятно изненадаха своите учители и училищен персонал със ръчно изработени  картички и им пожелаха здраве,щастие и да бъдат изпълнени с положителна енергия във всичко, което правят. Учениците  от ГЦОУД също изработиха картички за своите майки. Участниците в клуб „Аз обичам природата“ изработиха картички и колиета със цветя за учители, училищен персонал  и за своите майки. Всички останаха доволни от получените подаръци.


,,Денят на розовата фланелка“ се отбелязва като световен ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чиито училищен календар той е традиция. Така и нашите ученици от СУ,,Васил Левски“гр.Опака  на 28.02.2024 г. се присъединиха към гласа на милиони други по света- за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. Изработиха  информационни табла, символи  за  ученици, учители и училищен персонал, подкрепящи каузата ,, Не на тормоза, но не за ден!“ и се включиха активно  в подкрепящата инициатива – ,,Аз подкрепям инициативата и ще бъда с розова фланелка на 28.02.2024 г.-сряда, защото не искам да има тормоз в училище“.


Честита Баба Марта! Днес почитаме „Баба Марта“ – един от най-обичните български обичаи с хилядолетна традиция.

На този ден всеки подарява на близките си мартеници за здраве и сила през годината – бял и червен конец. Докато връзва мартеницата, човек „нарича“ с пожелания за здраве, благоденствие и всичко добро, което пожелава на своя близък. Ученическия съвет при СУ „Васил Левски“ гр.Опака изработиха и закичиха мартенички на своите учители, подредиха изложба във фоайето на училището, която беше посветена на Баба Марта с ръчно изработени от учениците мартеници.


Ден на предизвикателствата

На 12.02. и 13.02. 2024г. в СУ „ Васил Левски“ гр. Опака се проведе ден на Предизвикателствата /Спортен полуден/ посветен на патрона на училището. За
поредна година г-жа Феимова и малките апостолчета от 2, 3 и 4 клас направиха лъвски скок. Г- н Добрев проведе футболна среща с участниците от клуб „Футбол“ по проект „Заедно в изкуствата и спорта“ и гости учениците от 11 и 12 клас. Срещата премина в доста емоционални и динамични моменти. Крайният резултат е 7 на 3 в полза на отбора на домакините от 8, 9 и 10 клас.


Януари –  месец на информационните технологии

През снежния месец януари в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха викторина, състезание и се подготвиха проекти за участие в националните конкурси – „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“ и „Моята детска мечта“.

Първото мероприятие се проведе на 22.01.2024 г. в стая 105. Събитието уважиха: г-н Борисов – директор на училището, главните учители, учители и гости.

Отбори от по пет ученика представиха класовете – V, VI и VII. Във викторината те показаха знания по КМИТ и отговориха на 32 въпроса (всеки отбор) от изучения учебен материал от началото на учебната година до сега. В продължение на час и половина се състезаваха, като отговаряха на въпросите. Между кръговете във викторината се включи и публиката, която трябваше да разпознава частите на компютърната система. Всеки отговорил правилно получи награда. Много отговорно се включиха асистентките Азра Илмазова и Билге Турханова от 9 клас.

Резултатите от надпреварата са следните:

1 място – 6 клас /25 точки/

2 място – 5 клас /24 точки/

3 място – 7 клас /17 точки/

Г-н Борисов награди учениците с топка и грамота, за показаните знания по КМИТ.

На 26.01.2024 г. към конкурса в Стара Загора тръгнаха 7 рисунки, 6 фотографии и един проект за мултимедийна презентация.

Учениците, които рисуваха, снимаха и твориха по темата „Моята България – завещана и бъдеща“ са: Седа Седатова, Арджан Ахмедов, Нур Нурджан и Беркай Неждетов от 5 клас, Еда Шемсиева – 8 клас, Айча Руждиева и Гюлен Салиева от 9 клас, Нарин Орханова – 6 клас и Мете Ниязиев – 8 клас участваха с фотографии, а Азра Илмазова от 9 клас работи по проекта „Завещаният вкус от моето детство“.

Към София и националния конкурс „Моята детска мечта“ отпътуваха 5 рисунки на: Седа Седатова, Беркай Неждетов и Ибрям Селимов от 5 клас, Еда Шемсиева – 8 клас и Айча Руждиева от 9 клас.

Всички ученици от 8 клас се включиха в надпреварата в конкурса за рекламна брошура на училището за прием в 8 клас. Работиха с програмата Publisher, разучиха софтуера и се състезаваха за най-добрите две страници.

Отлично работиха: Еда Шемсиева, Мете Мехтибатов, Акън Ибрям, Ерен Тунчеров, Акън Ашкън  и др. Комисия разгледа брошурите и ги класира по следния начин:

1 място – Ерен Тунчеров

2 място – Акън Ашкън

3 място – Акън Ибрям

Учениците получиха грамота и награда от директора за отлично представяне в месеца на информационните технологии.

Пелагия Трифонова – старши учител по ИТ


„Не се сърди човече“

На 30.01.2024г. се проведе турнир „Не се сърди човече“. Участие взеха учениците от 2, 3 и 4 клас. Всички много се забавляваха и най- важното беше, че нямаше сърдити участници. За добрата игра всеки клас получи грамота за участие връчена от г- н Б. Борисов.


ШАХМАТЕН ТУРНИР

На 19-20.01.2024г. в Професионална гимназия „Христо Ботев“ гр. Попово бе проведен XV  новогодишен шахматен турнир „Трите царя“. Участие взеха училища от гр. Попово, гр. Опака и с. Крепча. Изиграни бяха 7 кръга по швейцарската система.

СУ „Васил Левски“- гр. Опака отборно се класира на трето място, а участниците  получиха грамоти за отлично представяне. Състезанието бе едно вълнуващо преживяване за учениците.


На 21.12.2023 г. В СУ „Васил Левски“ се проведе коледен турнир по тенис на маса. В надпреварата се включиха ученици от 9,10 и 12 кл. Призовото първо място бе спечелено от Хасан Ердинч от 12 кл. След него в класацията се наредиха както следва Орай Бехчетов от 10 кл. И Санер Селимов също от 10 кл.


Дядо Коледа и Снежанка  в училище

На 19.12.2023г.Дядо Коледа и Снежанка бяха в  СУ “Васил Левски“. Дядо Коледа посети всички класни стаи и раздаде коледни късмети на ученици и учители. С много настроение, празничен дух и топлина бяха посрещнати от учениците. Дядо Коледа и Снежанка бяха гости и на Коледното тържество, което се проведе в стола на училището. Децата поздравиха коледни песни, научени в клас. Коледното тържество премина под звуците на много музика, песни, танци и забавления. Дядо Коледа изненада децата със своите въпроси и гатанки, като първите отговорили получиха подаръци. Директорът на училището – г-н Борисов  отправи поздрав по случай празника и  съвместно със заместник Директорката г-жа Иванова обявиха резултатите от конкурсите за „Най-красиво украсена класна стая“ и „Най-красива коледна елха“ и учениците получиха своите грамоти със съответните места.

Вашите усмивки правят Коледа по-светла и красива. Желаем Ви много коледни чудеса по празниците, здраве и щастие!


Изложба коледни картички и сурвакници

В часовете по изобразителни изкуство и технологии и предприемачество бяха организирани коледни работилници. Учениците показаха сръчност и умения в изработката и украсата на сурвачка. Низаха пуканки, сушени плодове и сушени чушки, увиваха дряновите клонки и придадоха красив вид на своите изделия.

Изразиха сезона зима, придадоха коледно настроение в своите картички посредством различни техники и материали. Изпитаха задоволство от свършената работа и останаха удовлетворени. Спечелиха награди и грамоти.


Турнир „ШАХМАТ“

На 14.12.2023г. в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведе турнир по „ШАХМАТ“. В него взеха участие ученици от начален етап- 2,3 и 4 клас, прогимназиален етап 5, 6 и 7, както и гимназиален етап 8 клас. Учениците изиграха няколко партии, в които показаха своите знания за различни комбинации в играта. Всички взели участие получиха грамоти връчени от г-н Б. Борисов, Директор на училището.


Родители и ученици от четвърти клас на СУ „Васил Левски“ гр.Опака за пореден път доказаха, че имат добри сърца.В очакване на най- светлите празници показаха своята благотворителност. Участваха в коледния базар на  училището.

Докоснаха и зарадваха най-вече едно детско сърчице, нуждаещо се от вярата и надеждата на хората. Отскоро Христо е в класа и го приобщиха топло и с много усмивки. Той е от многодетно семейство и с не добри условия за живот. Нуждае се от помощ и подкрепа. Отделно са събрани от родителите на учениците от класа средства, с които са купени подаръци за Христо.


Коледен базар в училище!

На прага на един от най-светлите празници „Рождество Христово“ нашето училище организира и проведе Коледен базар под наслов „Коледна Искрица“.

На 18.12.2023г. в стола на СУ “Васил Левски“ гр. Опака  ученици, учители, служители и родители активно се включиха в традиционния Коледен  благотворителен  базар. Учениците бяха приготвили невероятни коледни сладки, соленки и други вкусотии, които продадоха с голямо  желание и ентусиазъм. В крайна сметка всички – и продавачи, и купувачи, бяха доволни и щастливи.

Разбира се, всичко това се случи благодарение на активната  помощ и всеотдайна подкрепа на родителите, събраната сума е 1167,00 лв.

Мили родители, ние Ви благодарим от сърце, защото смятаме, че посланието е много по-силно, когато децата виждат, че заедно със своите родители и учители работят за благородна кауза. Бъдете добри и вярвайте, че на Коледа стават чудеса.


Магията “Коледа“ – 2023

Коледните и Новогодишни празници са най-светлите и очаквани от децата. Магията “Коледа“ завладя сърцата на четвъртокласниците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака. Решиха да предадат коледния дух и на бъдещите първокласници в детска градина „Усмивка“ в гр.Опака. Представиха „Коледна приказка“. Четоха приказки на коледна тема, а всички слушаха и гледаха внимателно и с голям интерес. Имаше танци и песни пред елхата. Учениците изработиха картички, рисунки с материали по избор.Подариха на всяко дете коледни лабиринти и сладкиши. Получиха и своите първи късметчета.

Разбраха как е хубаво да можеш всичко това сам и когато го желаеш ще го постигнеш.

Пожелахме си весела Коледа и щастлива Нова година!

Старши учител: Даниела Славова


Празнуване на Коледа във втори клас

На 13. 12. 2023 г. учениците от втори клас на СУ „ Васил Левски”  празнуваха приближаващите  коледно- новогодишни  празници  с песни, танци  и много подаръци. В механа „Фъц” ги очакваха  родителите,  с  чието присъствие  празничното настроение беше пълно. Разменяха се подаръци. Изненадани от  това, което са получили, децата благодариха на другарчето си и добрите чувства завладяха всички.


Работна среща на тема „Готовност на детето за училищния живот“

По инициатива на детска градина „Усмивка“ в гр.Опака, начални учители от СУ „Васил Левски“ гр.Опака  на 05.12.23г. взеха участие в работна среща на тема „Готовност на детето за училищния живот“. След представената презентация се обсъдиха въпроси вълнуващи родителите на деца от 4 група „Пчеличка“, които ще бъдат в първи клас. Какви трудности срещат и как да бъдат преодолени. Какво още има да научат в оставащите месеци и колко важно и значимо е владеенето на българския език, за да бъдат успешни в изпълнението на поставените им задачи и преходът да премине по – леко.

Даниела Славова- старши учител


1 декември 2023 – Световен ден за борба със СПИН

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Тази година Националната АНТИСПИН кампания  е под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“.

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. Организации по света обикновено отбелязват този ден с различни мероприятия посветени на болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Ученици  и учители от   СУ „Васил Левски“ гр.Опака за поредна година подкрепиха АНТИСПИН кампанията и отбелязаха първи декември – Световния ден за борба със СПИН.Учениците от Ученическия съвет в СУ „Васил Левски“ изработиха тематично табло, кът  и червени лентички и ги закичиха на учениците  от гимназиален етап и учителите в  училището.Нека бъдем разумни, отговорни и внимателни.


Ден на християнското семейство 2023

На 21 ноември, освен ден на християнското семейство, се празнува и големия празник Въведение Богородично. Двата празника не са различни – те са по-скоро двете страни на една монета.

С Въведение Богородично се отбелязва постъпването на Дева Мария в църквата, където била заведена от родителите си на 3 годишна възраст, за да стане посветена девица. Посветени девици има и днес, известни са още като булки на Христос. Те могат да бъдат монахини, но не само. Животът им преминава в молитва, благосърдие и мисионерска дейност.

В деня на християнското семейство е прието родителите с малките си деца да отидат заедно на църквата, което символизира влизането на Богородица в Йерусалимския храм. Народното поверие е, че празничната маса след вечерята не се вдига, за да си хапне и Дева Мария.

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.Този празник се чества и като Ден на християнското семейство.По инициатива на ученическия съвет учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака изготвиха тематично табло ,направиха презентация по темата,която беше изгледана в чеса на класа.Учениците изготвиха картички,които грижливо и с любов надписаха за своите семейства.Всички родители  в чест на Деня на християнското семейство получиха  картички от своите деца,по-големите ученици изпратиха електронни картички.

С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според преданието, на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който от тук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Според народното поверие, нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи“, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни“, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.


16 ноември-Ден на толерантността 2023

На днешния ден отбелязваме световния ден на толерантността. Толерантност – това е готовността да приемаме чувства, навици или вярвания, които са различни от нашите собствени. Значението на думичката „толерантност“ се обогатява с времето заедно с все по-многобройните и дълбоките нюанси, които се развиват в човешките взаимоотношения.

„Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност“.

Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака отбелязаха Деня на толерантността като  изгледаха презентации по темата, ,изработиха тематично табло и рисунки по темата.


Европейски ден на здравословното хранене-8 ноември 2023

Балансираният режим гарантира засилване на имунитета,добро здраве и активно дълголетие.

Европейският ден  за здравословно хранене и готвене се отбелязва на 8 ноември.Той е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската асоциация на професионалните готвачи.Целта на инициативата е гражданите да бъдат информирани за ползите от здравословното хранене и изграждането на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст.

Учениците при СУ „Васил Левски“ гр.Опака Отбелязаха Европейския ден на здравословното хранене  като изгледаха презентация по темата,  учениците от ученическия съвет изготвиха тематично табло,а в часовете по занимания по интереси всеки сам приготви своето здравословно кулинарно изкушение.


3 ноември – Ден на българския художник

2023

3 ноември е обявен за Ден на българския художник. Отбелязва се от 1993 г. в деня на църковния празник на Св. Пимен Зографски, обявен за техен покровител.

В СУ „Васил Левски“ гр. Опака си имаме традиция и отбелязваме този ден. Нашите ученици подготвиха малка изложба с рисунки и постер за живота и творчеството на именити български художници.

Вълнуващо е творчеството на Златьо Бояджиев, Захари Зограф, Владимир Димитров – Майстора, Доньо Донев, Илия Бешков, Христо Явашев – Кристо.

Всички могат да разгледат и да се запознаят с най-известните картини на малка част от българските художници.

Честит празник, малки художници! Пожелаваме ви цветно вдъхновение и ентусиазма да не свършва.


Ден на народните будители – 2023 г.

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 г. Дотогава, на тази дата се е празнувал Денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество възрожденският идеал е рухнал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система.

На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското възраждане. От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява неговата традиция.

Учениците от  СУ ,, Васил Левски“,  почетоха Денят на народните будители, като взеха участие в изработването на постери. Всеки клас взе участие с по един будител.


ЕСЕНЕН КРОС

За поредна година в нашето училище се проведе есенен крос посветен на 1 ноември – Деня на народните будители. В него взеха участие всички ученици – от 2 до 12 клас, като всеки клас стартираше поотделно – първо момчетата, а после и момичетата. По този начин бяха определени победителите, които получиха грамоти за участие:

2 клас – Арас Хасанов и Хиранур Демирташ
3 клас – Юмит Мехтап и Нилсу Шемсиева
4 клас – Анълай Айдънов и Шейда Шенолова
5 клас – Ибрям Еминов и Гьокче Ремзиева
6 клас – Беркай Османов и Нарин Орханова
7 клас – Мертин Нурджан и Арзу Метинова
8 клас – Озан Недретов  и Езел Османова
9 клас – Ивайло Пенев и Фисун Юкселова

10 клас – Орай Османов  – Наз Нураева

11 клас – Ферхан Расимов и Дамла Гюнаева

12 клас – Ялчън Инанч и Нурчин Хюсеинова

Хубавото време предразположи състезателите да бъдат активни и да покажат още по-добър резултат. На финала всички бяха Изненадани от 12 клас, които бяха изготвили голямо табло с надпис „1 ноември- Ден на народните будители“!


Европейски ден на спорта

За поредна година СУ „Васил Левски“ гр. Опака взе участие в Европейският ден на спорта. Ученици от трети и четвърти клас показаха първо упражнения за разгряване и след това Зумба. А след това всички се включиха в правото хоро. Продължиха с щафетни игри, хандбал, футбол, народна топка.   

 


Годишно утро в четвърти клас

Днес 19,06 .23г. се проведе годишно утро в 4 клас за раздаване на свидетелства за първата степен на началното образование. Учителката и
учениците подготвиха литературно-музикална програма. Имаше изпълнение на народни песни, на стихове за езика, за родината, за
училищния живот. Беше подготвен филм за живота на учениците от първи до четвърти клас. Учениците изпълниха и народни хора и
ръченица, научени в клуб по танци. На тържеството присъстваха родителите на всички ученици. Директорът раздаде официално
свидетелствата на всяко дете. Класен ръководител на 4 клас Д. Пенева.


На 05.06.2023г. учениците от втори клас проведоха своето Годишно утро. Директорът на училището г-н Б.Борисов връчи удостоверенията за завършен клас на всички второкласници и награди на отличниците.


На 9 май отбелязваме Деня на Европа-празник на Европейските общности,на единството и мира на стария континент.На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман  за обединение на Европа.За поредна година в  СУ „Васил  Левски“гр.Опака  се проведе Ден на ученическото самоуправление  на 09.05.2023г.Всички длъжности в училище се поеха от ученици.Те влязоха в ролята на управници,преподаватели и помощен персонал.Денят беше прекрасен , емоционален и незабравим.


Отлично представяне на СУ „Васил Левски“ на „Ученически игри – 2023“

На завършилите финални етапи на „Ученически игри – 2023“, отборите на училището по хандбал постигнаха поредните си успехи. След прекъсване от три години поради пандемията, СУ „В. Левски“ отново потвърди високо ниво на своите състезатели.

     Във финалните етапи, проведени в Хасково и Кубрат от 30.04. до 03.05.2023 г., сред шестте най-добри отбори от цялата страна, участваха и нашите ученици от гимназиалния етап. Това право спечелиха юношите водени от Младен Пенев и девойките с треньор Ергун Али, които представяха Североизточна България на финалите. Останалите училища добили право за участие бяха от София, Бургас, Благоевград, Горна Оряховица, Габрово, Сливница и Кубрат. След оспорваните битки, двата ни отбора се класираха на четвъртите места.

   Момчетата от 5 – 7 клас, също спечелиха зоналното първенство, но не успяха да победят в Междузоналния финал отбора на ОУ „Ст. Михайловски“ гр. Варна. При тях надеждите са за следващите години, защото повечето от тях са петокласници.

    Всички участници в отборите на училището се представиха достойно и защитиха името на училището като едно от водещите в България.


Областен кръг по БДП

На 29.04.2023г. учениците от СУ „Васил Левски“- гр. Опака взеха участие в състезание по БДП- областен кръг, което се проведе в ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово. В състезанието взеха участие Ивайло – 8 клас, Адлер – 8 клас, Наз Нураева – 9 клас и Бенгю Басри – 10 клас. В първата част учениците решаваха тест, а във втората част показаха професионални умения с велосипеди. Отборът зае почетното III място и получиха грамоти и предметни награди.  


На 29.04.2023г. учениците от СУ „Васил Левски“- гр. Опака взеха участие в състезание по БДП- областен кръг, което се проведе в гр. Търговище. В състезанието взеха участие ученици от 5,6 и 7 клас. В първата част учениците решаваха тест, а във втората част показаха професионални умения с велосипеди. Отборът на СУ „Васил Левски“ гр. Опака зае почетното  III място и участниците  получиха грамоти и предметни награди. 


Майсторско кормуване с велосипеди

На 26.04.2023г. се проведе състезание „Майсторско кормуване с велосипеди “с ученици от начален етап. Участници бяха 2,3 и 4 клас, а първокласниците  наблюдаваха и подкрепяха състезателите. Участниците се справиха много добре. Всички получиха грамота за участие, а трима от тях се наредиха на първо, второ и трето място.


Ден без асансьор

На 26.04.2023г. учениците от  СУ „Васил Левски“ гр. Опака се включиха в  инициатива, насочена към нуждата от повишаване нивата на физическата активност и която цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. Събитието „ Ден без асансьор “е част от кампанията NowWeMOVE, координирана в България от BG Бъди активен. Учениците се придвижиха до площад „Септемврийци“ пред общината и изпълняваха различни упражнения, играха зумба и за край на събитието „групата по Танци“ изиграха право хоро, в което се включиха всички участници.


Участие в Седмата Регионална историческа конференция „История и памет“  –  „Жените в сянката на историята“

На 27 април 2023 г. Регионално управление на образованието – Търговище със съдействието на СУ „Васил Левски“– град Опака и Регионален исторически музей – град Търговище проведе Седмата Регионална историческа конференция „История и памет“  под надслов „Жените в сянката на историята“. Във форума участваха 40 ученици от 11 училища в областта. Разработките бяха 20, разделени в три категории – есе, мултимедийна презентация, филм или клип. Гост на конференцията беше д-р Тоня Любенова – Иванова от РИМ Търговище.

Целта на проявата беше да засили интереса към историята, да провокира креативността и творческото мислене, да насърчи изследователската дейност, да възпита патриотично чувство у учениците, да усъвършенства уменията за работа в екип и презетационните умения на подрастващите и да стимулира стремежа за изява на учениците.

Младите историци трябваше да представят исторически достоверни, малко известни и/или любопитни факти за жените, оставили трайна следа в българската/световната история без ограничение на историческа епоха/исторически период. Провокирани бяха да представят проекти с изследователски характер, разкриващи различни аспекти на поставената тема, представянето на малко известни и/или любопитни факти, които да провокират любопитство и интерес към историята.

 В конференцията достойно се представиха две ученички от нашето училище. Азра Илмазова от 8 клас се представи с презентация на тема

 „ Жените в живота на Левски“, в която разказа за ролята на жените в живота на Апостола на българската свобода Васил Левски и патрон на нашето училище. От ролята на майката Гина Кунчева, сестрата на Левски Яна и още много по-малко известни родолюбиви българки, посветили живота си на Освобождението на България, преплели съдбата си с краткия жизнен път на Васил Левски.

  Десетокласничката Бенгю Басри представи в презентация  „Фамилната история и превратностите на времето“, съдбата на два рода, свързани с църквата „Свети Георги“ в гр. Опака. Архивите говорят за историята на една смела, доблестна жена, която не забравила своя български корен – баба Емине. В навечерието на освобождението, българите християни от Опака, получили разрешение от султана да построят своя църква. Събраните средства не достигали. В дарителството свой принос с 30 турски лири  дала Емине Мустафова (помюсюлманченета българка Елена от Опака). Подкрепени от своите учители по история и география двете участнички се  опитаха да съберат още свидетелства и представят неписаната история, като фокусират вниманието си върху отминалите събития в нашата история.


Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака отбелязаха 147 години от Априлското въстание с изготвено тематично табло.Разделени по групи под ръководството на ученическия съвет събраха и представиха информация за  личности, свързани с въстанието.В часа на класа с презентация учениците се запознаха с подготовката ,организацията и хода на Априлското въстание.

Това е поредният урок по патриотизъм в нашето училище.


Международният ден на Земята-22 април е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. България се включва в отбелязването му през 1993г.

Учениците от СУ „Васил Левски гр. Опака отбелязаха  22 април-Международният ден на Земята, като изготвиха тематични табла.


Празник на буквите в първи клас

Днес 24.04.2023 г. буквите имаха празник. Заедно с тях празнуваха малките първокласници, техните родители и гости. На сцената оживяха приказни герои– цар Мързелан, Азбуката, Глашатай, Слънчо,  мързеливото момиченце Илка и нейната майка, Врабчето- помощник  и много букви. Доброто победи, Илка се научи да чете и цар Мързелан не беше вече толкова зъл и съжали, че не е обичал буквите и тяхното царство.

На края на празника, всички първокласници получиха от помощник директора на училището госпожа Иванова своите грамоти, с които се удостоверява голямото събитие – децата вече са грамотни. Родителите подариха на всяко, вече грамотно първолаче, по една книжка и пожелаха здраве и много, много успехи в учението. Почерпиха ги с торта.


Великден 2023

На прага на пролетта се готвим да посрещнем един от най-светите и големи празници в християнската религия-ВЕЛИКДЕН.Той заедно със Цветница и Лазаровден са най- светлите български празници.Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака ,в очакване на Великден ,се запознаха с празниците Цветница,Лазаровден и Великден. Изработиха и подредиха изложба,посветени на празниците.Учениците от училищния съвет направиха тематично табло.Класовете изработиха различни изделия,украшения от различни материали ,правиха декупаж на яйца и боядисваха яйца с различни техники .

Пожелаваме Ви весели Великденски празници!


Информация Търнава

Ръководството и част от учителите на СУ „В. Левски” гр. Опака от 22.03. до 24.03.2023 г. бяха в ОУ „Христо Ботев“ с. Търнава. Повод за срещата е НП “Иновации в действие“. Присъстваха учители и директори на ОУ „Христаки Павлович“ гр. Дупница и ОбУ „Н. Рилски“ с. Дерманци. С нас бяха и кмета на Търнава г-жа Раловска, ст. експерт СО от община Бяла Слатина г-жа В. Павлова и г-жа П. Русинова, ментор на училището по програма „Училища за пример“. Бяхме посрещнати топло по стар български обичай с топла питка и сол и изпълнение от ученици на песента „Песен за българката“ на Петър Чернев.

Наблюдението бе в двата етапа – начален и прогимназиален. Наблюдавахме иновация в областта на Гражданското образование, както и други практики, свързани с работата с родители, целодневното обучение по Вариант 2 , работата по ИИД.

Директорът г-жа Цв. Теодосиева на ОУ „Христо Ботев“ с. Търнава ни запозна с успехите на училището в работата с родителската общност. Денят приключи с представянето на състезание с участие на родители и ученици от ИИД „Спорт и здраве“.

Третият ден беше ден за споделяне на идеи и обобщение на видяното.


Седмицата на търпението

25 март-Благовещение е обявен за Ден на търпението;Символ на необходимостта от разбирателство и търпение,на умението да изслушваме и да уважаваме мнението на другия, защото училището е мястото,където се изграждат основите на бъдещата реализация на всеки ученик и се формира качеството търпение в личността като гарант за устойчивостта на цялото общество,за устояване на предизвикателствата на времето.

От 20 до 24 март в СУ “Васил Левски“ гр. Опака се проведе седмица на търпението. Учениците от ученическия съвет изготвиха емблема за седмицата на търпението и тематично табло. В часа на класния ръководител  беше представена презентация „Мъдростта се крие в търпението“, изготвена от УС. Учениците рисуваха  рисунки за световния ден на водата-22 март. Направиха „стъпки на търпението“, които залепиха по стълбите. Засадиха и засяха цветя в градината под надслов“ Ще потърпя за да пораснеш“. Седмицата беше закрита със споделяне на кратки разкази, приказки, мъдрости, притчи, цитати за търпението.


Пролетен турнир топка над въже

На 15.03.2023г. в СУ „Васил Левски “- гр. Опака се проведи пролетен турнир. В турнира участваха учениците от 1 до 4 клас. Всички ученици играха с голямо желание в турнира и получиха грамота за участие връчена от г-н Б. Борисов директор на училището.


8-ми март-Ден на жената – 2023

Международния ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. Това е ден  за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Ученическия съвет при СУ “Васил Левски“ град Опака изработиха тематично табло, приятно изненадаха своите учители и училищен персонал със ръчно изработени цветя и картички и им пожелаха здраве, щастие и да бъдат изпълнени с положителна енергия във всичко, което правят. Учениците  от ГЦОУД също изработиха картички и цветя за своите майки.


Честита Баба Марта! Днес почитаме „Баба Марта“ – един от най-обичните български обичаи с хилядолетна традиция.

На този ден всеки подарява на близките си мартеници за здраве и сила през годината – бял и червен конец. Докато връзва мартеницата, човек „нарича“ с пожелания за здраве, благоденствие и всичко добро, което пожелава на своя близък.

Ученическия съвет при СУ „Васил Левски“ гр. Опака изработиха и закичиха мартенички на своите учители, подредиха изложба във фоайето на училището, която беше посветена на Баба Марта с ръчно изработени от учениците мартеници.


,,Денят на розовата фланелка“ се отбелязва като световен ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чиито училищен календар той е традиция. Така и нашите ученици от СУ,,Васил Левски“гр.Опака  на 22.02.2023 г. се присъединиха към гласа на милиони други по света- за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. Изработиха  информационни табла, символи  за  ученици, учители и училищен персонал, подкрепящи каузата ,, Не на тормоза, но не за ден!“, флаери и рисунки противопоставящи се на тормоза и се включиха активно  в подкрепящата инициатива – ,,Аз подкрепям инициативата и ще бъда с розова фланелка на 22.02.2023 г.-сряда, защото не искам да има тормоз в училище“.


СУ „Васил Левски“ – град Опака отбеляза своя Патронен празник и

150-годишнината от обесването на Апостола на свободата

Урокът по родолюбие „Аз уча в училище Васил Левски“ донесе на всички, свързани със СУ „Васил Левски“ – град Опака много приятни емоции, вълнение, чувство за принадлежност и чудесно настроение.

Тържественият ден събра ученици, учители, родители, гости и приятели, за да отдадат  заслужена почит на своя патрон – Васил  Левски, най-великият българин на всички времена.

      С нетърпение, въодушевление и усмивки започна слънчевият юбилеен ден. Ученици и учители се събираха в залата за тържества в училището, където също толкова нетърпеливи и щастливи пристигаха гостите –Валентина  Тотева – бивш  старши учител по английски език и Бахар Бахтишенова Мустафова – заместник-кмет на община Опака, общественици, родители и бивши възпитаници.  Директорът на училището г-н Борислав Борисов честити празника и сподели гордостта си от постиженията на учениците и техните учители през годината. Благодари на учениците, учителите, служителите, родителите и гостите за съдействието и помощта, които оказват.

Тържеството започна с обявяване на резултатите от приключилият конкурс „Апостолско предизвикателство“ – седми клас от СУ „Васил Левски“ гр. Опака предизвиква 7 – те класове в община Опака. Директорът Борислав Борисов и председателят на журито Пелагия Трифонова отличиха в категориите за рисунка, презентация и есе младите апостолчета с награди, осигурени от Общобългарски комитет Васил Левски, със съдействието на Министерството на културата.

Урокът по родолюбие „Аз уча в училище Васил Левски“ беше  организиран от учителите Румяна Неделчева и Кристина Цанева и реализиран с участието на всички учители и ученици от училище „Васил Левски“ гр. Опака!

Под формата на „Лъвски скок“ в три кръга се състезаваха ученици от първи да дванадесети клас. В реално време независимо жури  отчиташе резултатите и връчваше награди, осигурени от Общобългарският комитет Васил Левски.

В първи кръг – област  „Аз рецитирам – начален   и прогимназиален етап“! се състезаваха ученици, като рецитираха стихотворения за Васил Левски. Под ръководството на учителите – медиатори Даниела Славова и Кристина Цанева прозвучаха:

Първи клас – Стихотворението „Апостолът на свободата от Христо Радевски ще изпълни Петър Николаев

Втори клас – стихотворението „Апостоле“ от Димитър Милов ще изпълни Алейна Мустафа

Трети клас – стихотворението „Най-светлият безсмъртен син“ от Ангелина Жекова ще изпълни Илке Илхан

Четвърти клас стихотворението „На Левски“ от Недялко Йорданов ще изпълни Гьокче Ремзиева

Пети клас – Берк Алиев стихотворението „Участ“ от Димитър Стефанов

Шести клас – Мехрин Мехмедов стихотворението „И все Левски“ от Блага Димитрова

Седми клас – Мерт Кадиров стихотворението „Левски“ от Евтим Евтимов

Във втори кръг област  „Аз пея“ под ръководството на учителите – медиатори Румянка Русева и Ергун Али учениците пяха:

Първи клас – „Песен за България“

Втори клас – „Една българска роза“ – Дефне Мехтибатова

Трети клас – „Завило се вито хоро“

Четвърти клас – „Песен за Апостола“ и „Хубава Яна“

Пети клас – „Хубава си моя горо“ – Нихал Илханова

Шести клас – „Къде си вярна ти любов народна“ – Мехрин Мехмедов

Седми клас – „Йовано Йованке“ – Еда Шемсиева, Селяй Алиева

 С гордост и патриотизъм се изпяха много песни, свързани с празника. При изпълнението на песните  всички ученици от начален етап развяваха национални знаменца.

 В трети кръг под ръководството на учителите – медиатори Айфер Беадирова и Десислава Петрова, представители на 8-ми, 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас се впуснаха в игра „Код за принадлежност“. В нея всеки клас получи плик с мисъл на Левски. В ръцете си те държаха 150 букви от думи, изречени от Васил Левски. Разполагаха със 150 секунди – 2 минути и половина, за да подредят правилно съответната мисъл на Левски и да представят накратко историята на съответната мисъл.

В този празничен ден чувството за патриотизъм и дълг се усещаше от всички – гости, ученици и учители. Празникът завърши с танци на нашите ученици, участващи в  групата за модерни танци в читалище „Пробуда“ гр. Опака с ръководител Марина Великова, вокална група с ръководител Ергун Али и танцова група към училището с ръководител Назмие Феимова.

Седмицата, посветена на Васил Левски учениците, с помощта на своите учители реализира в час на класа беседа „Ти ни трябваш и днеска Апостоле“, постер „Жив във времето“ от ученическия съвет и Ренгинар Селимова. Специален празничен брой на училищният вестник „Букет“ изготвиха Пелагия Трифонова със съдействието на Румяна Неделчева и Кристина Цанева. Ден на предизвикателството проведоха учителите по физическо възпитание и спорт Дамян Добрев, Дора Пенева и Назмие Феимова – „Лъвски скок“, футболни и хандбални срещи с ученици от пети до дванадесети клас.

Ученици от нашето училище участваха в обявени конкурси с областта и страната. Илке Ибрям от трети клас получи Грамота за участие в Национален ученически конкурс – рецитал „Левски – 150 години в сърцето на България“ – гр. Ловеч. Селяй Айдънова от седми клас – трето място в категория стихотворение, организиран от РУО Търговище и Обществен комитет Васил Левски гр. Търговище.

Възпитаниците ни са умни, талантливи, отговорни и мотивирани да съхранят традициите и светлата памет на Апостола на българската свобода Васил Левски! С изявите и таланта си те доказахa, че са достойни да учат в училище, което носи името на най-великият българин на всички времена Васил Левски!

Благодарим Ви!


На 15.02.2023г. в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведе ден на Предизвикателствата /спортен полуден/посветен на патрона на училището. Малките апостолчета от начален етап направиха лъвски скок, а учениците от 5 до 12 клас играха футбол и хандбал. Проведоха се две срещи по футбол 5, 6 – 7 клас и 8, 9 – 10, 11 клас. Имаше и две хандбални срещи 6,7,8,9 – 10,11,12 клас /момичета/ и 7,8,9 – 10,11,12 клас/момчета/.


На 18.01.2023г. в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведе турнир „Не се сърди човече“. Участваха всички ученици от начален етап. Учениците играха 1 клас срещу 2 клас и 3 клас срещу 4 клас в игрите „Не се сърди човече“, „Шах“, „Зумба“. Децата играха с голямо желание. Всеки клас получи грамота за участие връчена от г- н Б. Борисов директор на СУ „Васил Левски.“


”Златна есен – плодовете на есента” Севлиево 2022

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

НДД – СОФИЯ

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО и

ЦПЛР – ДЕТСКИ КОМПЛЕКС „Й.ЙОВКОВ” гр. Севлиево

Нашата ученичка Айча Мустафова Руждиева от 8 клас под ръководството на г-жа Пелагия Трифонова беше отличена с поощрителна награда за рисунка от деветнадесетия национален конкурс ”Златна есен – плодовете на есента” Севлиево 2022. Браво Айча, гордеем се с теб. Продължавай да твориш и печелиш награди.


Получихме наградите!

Народно читалище „Пробуда – 1922“ за първа година организира конкурс „Сурва, сурва традицията продължава да е жива“.

Учениците от СУ „Васил Левски“ се включиха в конкурса с изработени сурвачки.

Трудът и старанието им са възнаградени. Всички участници получиха грамота и флашка.

Ще продължим традицията и следващата година.

Пелагия Трифонова – ст. учител по ИТ


На 27.12.2022г. в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведе традиционен турнир по хандбал в памет на Сейхан Ахмедов дългогодишен преподавател в училището и  треньор в клуба по хандбал. Участваха трите отбора на ХК Опака, ХК Кубрат, ХК „Раховец“- Г. Оряховица. Участниците получиха награди осигурени от общ. Опака, а ХК Опака получи топки дарение от СРС- КТ „Подкрепа“- гр. Търговище.


Песни и танци пред елхата!!!


На 21.12.2022г. се проведе коледен турнир по шахмат в нашето училище. В състезанието участваха ученици победители в предварителните кръгове по класове.


Състезание тенис на маса

На 14.12.2022г. се проведе вътрешно училищно състезание по тенис на маса. Участваха ученици от 8,9 и 10 клас .


УКБДП- Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Среща с представители от РУ. на МВР гр. Опака.

По повод отбелязването на световния ден на жертвите от ПТП.

 В СУ „Васил Левски“ бе проведена среща с представители на РПУ на МВР гр. Опака. Учениците бяха запознати със статистиката за пътните транспортни произшествия  на територията на общината. Бе обърнато особено внимание на придвижването до училище и обратно и при управлението на велосипед и електрическа тротинетка.


1 декември-Световен ден за борба със СПИН

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Тази година той е под надслов „Време за равенство!“.

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. Организации по света обикновено отбелязват този ден с различни мероприятия посветени на болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Ученици  и учители от   СУ „Васил Левски“ гр. Опака за поредна година подкрепиха АНТИСПИН кампанията и отбелязаха първи декември – Световния ден за борба със СПИН. Учениците от Ученическия съвет в СУ „Васил Левски“ изработиха тематично табло, кът  и червени лентички и ги закичиха на учениците  от гимназиален етап и учителите в  училището. Нека бъдем разумни, отговорни и внимателни.


Показно занятие

На 30.11.2022 г. от 12:05 часа в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе показно занятие за община Опака на тема „Действие на щаба, педагогическия, административния, помощния персонал и учениците при земетресение“.

На занятието присъстваха Илмаз Османов – експерт Гражданска защита, представител на община Опака и Джошкун Феимов – директор на ОУ „Ал. Константинов“ с. Голямо Градище.

Занятието протече по предварителен сценарий и по плана за действие при земетресение. Учениците бяха изведени на безопасно място. Оказа се помощ на пострадалите от медицинската сестра и щаба на временно създадения медицински пункт. Занятието протече при добра организация и активност.


Ден на християнското семейство – 2022

Ден на християнското семейство се пада на 21 ноември всяка година.

На 21 ноември, освен ден на християнското семейство, се празнува и големия празник Въведение Богородично. Двата празника не са различни – те са по-скоро двете страни на една монета.

С Въведение Богородично се отбелязва постъпването на Дева Мария в църквата, където била заведена от родителите си на 3 годишна възраст, за да стане посветена девица. Посветени девици има и днес, известни са още като булки на Христос. Те могат да бъдат монахини, но не само. Животът им преминава в молитва, благосърдие и мисионерска дейност.

В деня на християнското семейство е прието родителите с малките си деца да отидат заедно на църквата, което символизира влизането на Богородица в Йерусалимския храм. Народното поверие е, че празничната маса след вечерята не се вдига, за да си хапне и Дева Мария.

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.Този празник се чества и като Ден на християнското семейство.По инициатива на ученическия съвет учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака изготвиха тематично табло ,нарисуваха рисунки.Всички родители  в чест на Деня на християнското семейство получиха  магнитчета- детелинки с надпис „Благодаря Ви ,че сте моето семейство!“

С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според преданието, на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който от тук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Според народното поверие, нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи“, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни“, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.


16 ноември 2022-Ден на толерантността

На днешния ден отбелязваме световния ден на толерантността. Толерантност – това е готовността да приемаме чувства, навици или вярвания, които са различни от нашите собствени. Значението на думичката „толерантност“ се обогатява с времето заедно с все по-многобройните и дълбоките нюанси, които се развиват в човешките взаимоотношения.

„Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност“.

Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака отбелязаха Деня на толерантността като в часа на класа изгледаха презентация по темата,изработена от ученици от ученическия съвет ,изработиха тематично табло и рисунки по темата.


Европейски ден на здравословното хранене-8 ноември 2022

Балансираният режим гарантира засилване на имунитета, добро здраве и активно дълголетие.

Европейският ден  за здравословно хранене и готвене се отбелязва на 8 ноември.Той е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската асоциация на професионалните готвачи.Целта на инициативата е гражданите да бъдат информирани за ползите от здравословното хранене и изграждането на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст.

Учениците при СУ „Васил Левски“ гр.Опака Отбелязаха Европейския ден на здравословното хранене  като в часа на класа учениците се запознаха с информация за деня ,учениците от ученическия съвет изготвиха тематично табло,а в часовете по занимания по интереси всеки сам приготви своето здравословно кулинарно изкушение.



Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“. Учениците от СУ „ Васил Левски „ гр. Опака се включиха в отбелязването на празника като направиха плакати , в които споделиха най- важното за празника, изработиха тематични тикви, рисунки и дефилираха с костюми по време на занятията.


На 28.10.2022г. се проведе крос посветен на 1 ноември. С голямо желание се включиха всички ученици. Най- бързите и издръжливи  ученици получиха грамота за първо място връчени от г-н Б. Борисов директор на СУ „Васил Левски“- гр. Опака.


На 27.10.2022г. в СУ „Васил Левски“ се проведе вътрешно училищно първенство по футбол. Включиха се всички ученици . Проведоха се приятелски срещи по мини футбол между 1- 3 клас, 3-4 клас, 2-4 клас. В срещата  между 5, 6 клас срещу 7 клас завърши 0-2. Срещата между 8,9 клас срещу 10, 11 клас завърши 2- 8. Всички класове получиха грамота за участие връчена от г-н Б. Борисов директор на СУ „Васил Левски“.


Октомври 2022

„Обичах есента. Единственият сезон в годината, който Бог беше създал просто заради красотата му“

                                                  Лий Менард

Вдъхновени от неповторимите багри на есента, щедрите и плодове и аромат, учениците при СУ „Васил Левски“ гр. Опака изготвиха есенна изложба с даровете на есента-листа,клони, шишарки, плодове и зеленчуци. Ученическият съвет изготви тематично табло ,също така учениците оцветиха пъстроцветни есенни мандали.


ОКТОМВРИ 2022

По случай Световния ден  на усмивката СУ „Васил Левски“ гр.Опака проведе конкурс „ Усмихни се!“Всички класове се включиха с изработени постери по темата.В  трите етапа-начален,прогимназиален и гимназиален,чрез жури бяха отличени съответните класове и с усмивка на лице получиха своите грамоти,връчени от Директора на училището г-н Борислав Борисов.


На 29.09.2022г. учениците от 9 и 10 клас при СУ „Васил Левски“ град Опака посетиха военно обучение проведено на полигона в село  Марково. Учениците станаха свидетели на стрелба в право мерене със самоходна артилерийска установка САУ с 152 мм гаубица, бойна машина ГРАД и минохвъргачка. Разгледаха и друга бойна техника на въоръжение в Българската армия. Учениците споделят преживяното като невероятно изживяване.


Европейски ден на спорта – 2022

На 30.09.2022 г. в СУ „В. Левски“ се отбеляза Европейският ден на спорта. Всички ученици взеха активно участие и играха с голямо желание. Изиграха се две народни хора, малките първокласници рисуваха рисунка на асфалт.

Учениците от 2 до 12 клас играха активно в щафетните игри. Всички класове получиха грамоти за участието в мероприятието.


Европейския ден на езиците

По повод отбелязването на Европейския ден на езиците, учениците от 5 . клас с ентусиазъм и интерес  изработиха и оцветиха цветни  знамена на държавите в Европейската общност. Изработените знамена  украсиха двора на училището, като учениците имаха възможност да разгледат и да си припомнят символите на всяка една държава. Един нетрадиционен ден, в който учениците си припомниха, че всички държави в общността имат еднакви цели – сплотеност, взаимопомощ и толерантност.


Наградите дойдоха! 🙂

Общински здравен център за информация, консултация и образование (ОЗЦ) гр. Шумен и Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организираха конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“. 


Отново престижно второ място от конкурс

Общински здравен център за информация, консултация и образование (ОЗЦ) гр. Шумен и Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организираха конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“. Инициативата е част от регионалната кампания на РЗИ и ОЗЦ – Шумен за отбелязване на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, като целта и тази година е повишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.

Средно училище „Васил Левски“ се представи с екип от две ученички от 9 клас – Ачелия Мюсретинова и Бенгю Басри.

Те изработиха презентацията с авторски снимки и текст.

Впечатлиха представителите на здравните организации и бяха класирани на второ място от 59 мултимедийни презентации от ученици  на възраст от 13 г. до 18 г.

Поздравления, момичета отново показахте творчески усет и технически умения. Продължавайте по същия начин да печелите награди.

https://www.rzi-shumen.net/

Отново две награди от национален конкурс

Учениците от СУ „Васил Левски“, град Опака участваха в националния ученически конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“, включен в Национален календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 година, организиран от Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ – Стара Загора.

Включиха се в две направления – рисунка и репортажна статия. И двете ни участия заеха призови места: първо място за рисунка на Селин Хюлкярова Сюлейманова от 6 клас и трето място за екипа: Айчин и Фиген Хасанови и Ачелия Мюсретинова от 9 клас. Изискване за участието на репортажната статя беше да бъде публикувана в училищния вестник. Вестникът е оформен от Ачелия от 9 клас.

Поздравления момичета, отново доказахте, че можете! Гордеем се с вас!

Пелагия Трифонова – старши учител по ИТ


На 25.05.2022г. учениците от СУ „Васил Левски “- гр. Опака участваха в събитието Move week „Раздвижваме България“.  Директорът Б. Борисов откри мероприятието, което започна с фитнес упражнения показвани от 4 клас.

След това продължиха игрите както следва : 1-2 клас-музикални столчета,

3-4 клас народна топка.

Приятелски срещи : 8-10клас футбол, 6-7 клас футбол, 3-4 клас хандбал, 7 клас момичета срещу сборен отбор, момчетата 8 клас срещу сборен отбор.


На 9 май отбелязваме Деня на Европа-празник на Европейските общности,на единството и мира на стария континент.На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман  за обединение на Европа.За поредна година в  СУ „Васил  Левски“гр.Опака  се проведе Ден на ученическото самоуправление  на 11.05.2022г.Всички длъжности в училище се поеха от ученици.Те влязоха в ролята на управници,преподаватели и помощен персонал.В коридорите дежуриха усмихнати учителки и следяха за реда.Денят беше прекрасен , емоционален и незабравим.


Седмица на Земята в СУ „ Васил Левски“ – 2022 г.

   Седмицата от 18.04. до 21. 04.2022 г. в СУ „Васил Левски“ бе посветена на Земята-нашата планета. През тази седмица се проведоха много мероприятия, които съчетаха Науката с Традицията. На 18. 04. Седмицата се откри с радиопредаване и информация за отбелязване на Деня на Земята за 2022 година с мотото „ Инвестираме в природата“. На 19.04. учениците от начален етап рисуваха красотата на нашата планета. На 20.04. се проведоха „Отворени врати“ с работа в две ателиета: 1/Химия за Великден и 2/Здравословна Великденска трапеза. Така учениците свързаха Химията със шаренето на яйца и Биологията и здравето с Великденската трапеза. Така празникът се определи като: Наука, Традиция и емоция. На 21.04. учениците засадиха дръвчета в двора на училището, осигурени от община Опака. Така със знания, любов към природата и традициите учениците и техните учители ще посрещнат предстоящите светли празници.


 На 27. 04. 2022 г. се проведе състезанието „ Какво зная за природата?“ с учениците от 5, 6 и 7 клас.

Те отговаряха на въпроси от областите: Физика, Химия и Биология. Състезанието протече емоционално и оспорвано. Отборите на 5 и 6 клас получиха равен брой точки и се класираха на Първо място. След тях е отборът на 7 клас.

Състезанието е част от мероприятията в месеца на природните науки.


На 26.04.2022г. в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведе състезание по „Майсторско колоездене с велосипеди“. Участваха учениците от първи до четвърти клас.

Най- добрите получиха грамоти и награда, а останалите получиха грамоти за участие.


Великден 2022 г.

На прага на пролетта се готвим да посрещнем един от най-светите и големи празници в християнската религия-ВЕЛИКДЕН.Той заедно със Цветница и Лазаровден са най- светлите български празници.Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака ,в седмицата в очакване на Великден ,се запознаха с празниците Цветница,Лазаровден и Великден. Изработиха  и изгледаха презентации,посветени на празниците.Направиха рисунки за различните празници.Учениците от училищния съвет направиха тематично табло-Великденски заек.Класовете изработиха различни изделия,украшения от различни материали ,правиха декупаж на яйца и боядисваха яйца с различни техники .

Пожелаваме Ви весели Великденски празници!


Първо сме деца, после сме различни

Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака участваха в различни извънкласни инициативи посветени на различните етноси в България на тема „Първо сме деца, после сме различни“. Учениците се запознаха се  с традициите  и празниците на различните етноси, като изготвиха тематично табло, направиха презентации  за празниците. Беше направен кът, в който бяха включени носии и аксесоари за различните народности.


Шеста историческа конференция

„История и памет“

„Българино, знай свой род и език“

За шеста година в област Търговище се проведе Историческата конференция „История и памет“, посветена тази година на 260 год. от написването на „История славянобългарска“ под наслов „Българино, знай своя род и език“.

От СУ “Васил Левски“ участваха трима ученици с две мултимедийни разработки, посветени на просветното дело в Опака. За да се подготвят по-добре и да представят  интересни факти и събития по темата, учениците и учителите Румяна Неделчева и Десислава Петрова посетиха Държавен архив гр. Търговище. Посрещнати много добре от представителите на архива, те проучиха интересни факти от историята на просветното дело в Опака. Разгледаха летописни книги, албуми, описи и документи, свързани с историята на просветното дело. Имаха възможност да разгледат фондохранилището на архива, да се докоснат до документи от архива. Работата на терен подпомогна много и улесни създаването на разработките от учениците.

Екипът от Бенгю Басри и Ачелия Мустафова от 9 клас представиха разработката си „Четете и знайте“, посветена на историята на просветното дело в Опака. Представиха малко известни факти и събития от историята на училищата в Опака. Специално внимание отделиха на Началното училище „Отец Паисий“, съществувало от 1941 до 1952 год., като самостоятелно.

Мете Ниязиев от 6 клас представи малко известни факти за знайни и незнайни просветители в Опака, запалили пламъчето на просветното дело в Опака.

Четем, знаем, пазим и предаваме на поколенията историята на просветното дело в Опака.

Румяна  Неделчева

Главен учител по История и цивилизации

СУ „Васил Левски“ гр. Опака


Учениците от СУ „Васил Левски“- гр. Опака се включиха в състезанието Многознайко- „Аз зная английски език“. Наградени с грамоти и медали от третия кръг на състезанието учениците останаха доволни.


Трето място от национален конкурс за компютърна презентация – 14 март 2022 г.

За трети път ученик от СУ „Васил Левски“ гр. Опака печели награда от националния конкурс „ЩЕ ОБИЧАМ АЗ ОТ СЪРЦЕ ТАЗ ЗЕМЯ И ТОЗ НАРОД“. Тази година в категория компютърна презентация екипът на Бенгю Ебазер Басри и г-жа Пелагия Трифонова участваха с проекта „Вкусът на моето детство“.

С голям ентусиазъм и творческо вдъхновение Бенгю подходи и спази изискванията за конкурсната презентация, подготви текста и авторски снимки. Включи в проекта и своята баба, която меси и приготвя традиционни опаченски ястия. По този начин ни връща към вкуса от детството, който винаги си остава неповторим и уникален.

Компетентно жури оцени нашия проект и го класира на трето място.

Поздравления Бенгю! Продължавай да работиш така усърдно върху всички свои мечти и стремежи.

Пелагия Трифонова – старши учител по ИТ


Световен ден на водата – 22 март 2022

Подземни води – да направим невидимото видимо“

В СУ „Васил Левски“ гр. Опака по традиция се отбеляза Световния ден на водата.

Учениците от 7 клас участваха в конкурс за мултимедийна презентация, от 6 клас за изработване на колаж, а от 5 клас с изложба на рисунки.

Темата тази година на ООН е „Подземни води – да направим невидимото видимо“.

Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Почти цялата течна прясна вода в света е подземна. Животът не би бил възможен без подземни води. Това, което правим на повърхността, има значение под земята.



Учениците от СУ „Васил Левски“ се включиха във втори кръг на национално състезание „Многознайко“ – Аз зная английски език . Справиха се чудесно. Получиха грамоти и медали.


По Коледа стават чудеса!

Приключи нашата благотворителна изложба-базар. През топлия и уютен месец декември учениците и учителите на СУ „Васил Левски“ се отдадоха на коледни емоции, изработваха в часовете по изобразително изкуство и технологии и предприемачество коледни картички, сувенири и сурвачки.

Спонтанно възникна идеята да помогнем на Нурфет, като дарим средствата събрани от продажбата на изработените изделия. Благодарим за всеотдайността на всички ученици, учители и граждани на Опака.

Събраната сума е 460,00 лв. и ще бъде преведена по банковата сметка на Нурфет.

Пожелаваме й бързо оздравяване!

По Коледа стават чудеса!


Състезание „Многознайко“

В края на м. Октомври в СУ „Васил Левски“- гр. Опака се проведи състезание „Многознайко“ по английски език. Учениците проявяват особен интерес и участваха с голямо желание. Включиха се ученици от 2 до  7 клас. Те се справиха много добре и затова получиха грамоти и медали.


3 ноември – Ден на българския художник

Днес, на 3 ноември отбелязахме денят на българския художник. Отбелязва се в деня на църковния празник в почит на Св. Пимен Зографски. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие „Св. Пимен Зографски“. Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Ние – учениците и учителите от СУ „Васил Левски“ отпразнувахме този ден, като подредихме изложба от ученически рисунки. В любимия час по изобразително изкуство рисуваха пейзажи, натюрморти, фигурални композиции. Лъха есенното настроение и тъга по отиващото си лято, от пейзажите на малките художници. Демонстрираха и различни техники на изразяване в листа.

Поставихме и постер посветен на именити български художници – Захари Зограф, Златьо Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора.

Пожелахме си нашите ученици да носят в себе си вдъхновението на великите български художници.

Пелагия Трифонова – ст. учител по ИТ


Хелоуин

На 26.10.2021г. учениците от 1 до 6 клас отбелязаха празника Хелоуин.  Възпитаниците на СУ „Васил Левски“- град Опака си бяха подготвили празнични костюми и тематична украса. Учениците от 3 и 4 клас представиха танц, след което празника продължи с ревю ,което завърши с призове за най- страшен костюм.


Цветарници и кладенец от автомобилни гуми – 7 октомври 2021 г.

Учиниците от СУ „Васил Левски“ град Опака се включиха в изработването на цветарници и кладенец от автомобилни гуми. По- големите ученици боядисаха гумите в различни цветове, а учениците от начален етап донесоха градински цветя и ги засадиха в цветарниците и кладенеца. Ето така те направиха двора на училището си по- красив и цветен. Всички те участваха с голямо желание.


15 септември 2021 година


Лятно училище с учениците от 1 клас – 14.09.2021 г.


1 юни – Ден на детето 2021 г.

Учениците от 1,2,3 и 4 клас отбелязаха „Деня на предизвикателствата“ със състезателни игри на открито. Първи и втори клас играха топка в тунел и топка над глава. Играта беше интересна и за двата класа. Справиха се чудесно. Стремяха се да подават топката един на друг без да я изпускат на земята. Учениците от трети и четвърти клас играха щафетна игра с обръчи и малки цветни топки. Целта на играта бе да сложат топчето в обръча отговарящ на неговия цвят. Другото  условие беше топчето да не излезе от обръча. Тук  учениците се състезаваха трети клас срещу четвърти клас. И те се справиха отлично в играта.


24 май – най-светлият български празник

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!
Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник! Това е денят на буквите, на просветата, на духа! И на гордостта на поета, написал „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат“! На този свят ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в силата на духовността, защото „народността не пада там, гдето знанието живей”. Празник, който ни изпълва с гордост, че сме създали и съхранили през вековете своята духовност и култура.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май бе отбелязан тържествено в СУ „Васил Левски“ град Опака.В голямата празнична програма с песни, танци и рецитали учениците и техните учители изказаха дълбоката си признателност и почит към великото дело на светите братя Кирил и Методий, защото българската азбука, българският език и книжовност са спойката и опората на националната ни идентичност!


9 май 2021 година

На 9 май отбелязваме Деня на Европа-празник на Европейските общности,на единството и мира на стария континент. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман  за обединение на Европа. За поредна година в  СУ „Васил  Левски“ гр. Опака  се проведе Ден на ученическото самоуправление  на 07.05.2021г. Всички длъжности в училище се поеха от ученици. Те влязоха в ролята на управници, преподаватели и помощен персонал. В коридорите дежуриха усмихнати учителки и следяха за реда. Денят беше прекрасен, емоционален и незабравим.


Зелена седмица – април 2021

Учениците от всички групи за ЦОУД при СУ „Васил Левски“ гр. Опака взеха активно участие в инициативата „Зелена седмица“. С огромно старание и желание се погрижиха за хигиенизирането на класните стаи и двора на училището. Събраха и изхвърлиха всички отпадъци разделно.


ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ 2021

      По случай предстоящите Великденски празници учениците от I –  V ГЦОУД при СУ “Васил Левски“ гр. Опака се включиха в инициативата „Великден без отпадъци“. Изработиха уникални поздравителни картички, Великденска украса, боядисваха яйца като използваха различни техники – декупаж, бои от естествени материали и други.

     От името на ръководството, учителите и учениците ви пожелаваме Светли Великденски празници!


ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА 2021

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива.
  Целта на Денят на Земята е създаването на най-голямото световно движение за опазване на околната среда, което да води до позитивна промяна за хората и планетата, свързвайки над 75 000 партньори от повече от 190 държави и ангажира повече от половин милиард души.
Темата на Деня на Земята за 2021 г. е :
Възстановяване на нашата Земя.
   В нашето училище по традиция за Деня на Земята се провеждат
 „ Отворени врати“. Тази година работиха три ателиета:
5 клас – Аз рисувам природата;
6 клас – Вдъхновение от природата;
7 клас – Опазвам природата.
АЗ РИСУВАМ ПРИРОДАТА – 5 КЛАС
ВДЪХНОВЕНИ ОТ ПРИРОДАТА – 6 КЛАС
ОПАЗВАМ ПРИРОДАТА – 7 КЛАС

Учениците от СУ „Васил Левски“ гр.Опака отбелязаха 145 години от Априлското въстание с изготвено тематично табло. Разделени по групи под ръководството на ученическия съвет събраха и представиха информация за революционните окръзи,събития и личности, свързани с въстанието. В часа на класа с презентация учениците се запознаха с подготовката, организацията и хода на Априлското въстание.

Това е поредният урок по патриотизъм в нашето училище.


Честване на 3-ти март – 143 години от Освобождението и Национален празник на Република България в СУ „Васил Левски“ град Опака

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

Учениците от СУ „В. Левски“ – Опака и техните преподаватели отбелязаха тържествено Националния празник на Република България — Трети март.

В часа на класа изгледаха тематични презентации, а Бенгю Ебазер и Елица Добрева изненадаха всички с тържествено радиопредаване.

Във фоайето на училището бе подредена изложба от рисунки на тема „Освобождението на България“. С учениците  от 2. и 3. клас в часовете за занимания по интереси  се проведе урок по родолюбие, в който малките творци съчиниха своите петстишия за България и оцветиха национални трибагреници, а ученици от 4. до 7. клас поздравиха всички с виртуален рецитал.

В края на празничния час г-н Борислав Борисов – Директор на нашето училище – поздрави всички ученици и учители по повод Националния празник и подари по един трибагреник за всяка класна стая, за да израстват учениците с чувство на национална принадлежност и самочувствие като българи.

Честит празник на всички българи!


Ден на розовата фланелка

,,Денят на розовата фланелка“ се отбелязва като световен ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чиито училищен календар той е традиция. Така и нашите ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака  на 24.02.2020 г. се присъединиха към гласа на милиони други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. Изработиха  информационни табла, символи  за  ученици, учители и училищен персонал, подкрепящи каузата „Не на тормоза, но не за ден!“, флаери и рисунки противопоставящи се на тормоза и се включиха активно  в подкрепящата инициатива – ,,Аз подкрепям инициативата и ще бъда с розова фланелка на 24.02.2020 г. – сряда, защото не искам да има тормоз в училище“. Също така по инициатива на учениците от училищния съвет, учениците от ГЦОУД  украсиха дърво в розово, като го окачиха с розови балони и сърчица с послания. По този начин доказаха и мотото на този международен ден за тази година „Заедно, нагоре!“


Апостолски час в СУ „Васил Левски“

Днес, 18.02.2021 г. нашето училище празнува своя патронен празник в чест на Апостола на свободата Васил Левски. Тази година отбелязваме 148 години от гибелта на Апостола.

Макар и в сложна обстановка отново ще поднесем уважение и почит.

Тържественото отбелязване на празника започна с приветствие към всички от директора на училището г-н Борислав Борисов.

Апостолският час продължи по класните стаи, като всеки клас със своя класен ръководител изгледа филми и презентации разработени от наши ученици.

Проведоха се и много други мероприятия.

Децата от втори клас получиха задача да сформират екипи и да изработят проекти Нур Нурджан и Емир Мюджелов подготвиха – „Синеокият Дякон“.

Учениците от 1, 3 и 4 клас изпълниха скок дължина, с който отбелязаха 148г. от гибелта на  Васил Левски. След измерването беше обявен и ученикът със най-дълъг скок за всеки клас.

По случай Патронния празник на СУ „Васил Левски‘‘  гр. Опака се проведоха щафетни игри между учениците от първа до пета група ЦОУД. Предвидено бе и скачане от място, така наречения „Лъвски скок‘‘. Учениците участваха активно в мероприятието, което имаше състезателен характер. Най-добре представилите  се ученици получиха грамоти и символични награди.

Петокласниците работиха по проекта „Левски през моите очи“.

Учениците от гимназиален етап представиха презентации изработени с Prezi и записаха рецитал.

Поклон пред теб Апостоле!

Свети Валентин в СУ „Васил Левски“

Свети Валентин се отбелязва на 14 февруари в някои страни, като Ден на любовта. На тази дата двойката изразява любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица.

Традиционно и ние го отбелязваме в нашето училище.

Учениците от 4 ЦОУД изработиха валентинки, дистанционно в заниманията по интереси.

А сръчните седмокласници от 5 ЦОУД, поставиха много красива кутия във фоаето на училището, в която всеки, който пожелае може да пусне послание до любим човек.

Единадесетокласниците също се включиха в емоционалния празник, като си размениха електронни валентинки.

Нека бъдем по-добри и се обичаме!

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е image-256.png

Обучение
Ръководството и учителите на СУ „Васил Левски“ град Опака участваха в обучителен курс, който се проведе на 08-09.07.2020 год.
Наш медиатор беше д-р Лилия Стоянова – директор на Седмо СУ „Кузман Шапкарев“-  Благоевград. Темата беше: „ПЪТЕВОДИТЕЛ НА УЧИТЕЛЯ В УСЛОВИЯТА НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА“ МОДУЛ I: „АДМИНИСТРАТИВНИ АСПЕКТИ НА МЕТОДИКАТА“.
Д-р Стоянова ни поднесе полезна информация относно атестирането на учителите, което предстои през месец октомври, запозна ни с общите процеси и компетентности в портфолиото на учител и предимно дискутирахме НАРЕДБА 15 – професионален профил – прил. 2 към чл. 42.
Обучението беше с продължителност 16 часа, за което на всички 23-ма участници беше присъден по 1 квалификационен кредит.

Нашият празник – 24 май

Денят на славянската писменост, просвета и култура 24 май не е просто празник в календара, а ден, в който с вълнение и признателност се връщаме към делото на славянските Първоучители и техните последователи, отдаваме заслужена почит и внимание към съвременните учители, към хората на изкуството, работещи всеотдайно за съхраняването на културата ни и извисяването ни като народ. Празникът на славянската писменост събира в себе си паметта на миналото, жизнерадостта на настоящето, за да проправи пътя към бъдещето. Дори в условията на неочаквана и необичайна обстановка, на извънредни обстоятелства, ние – учителите от СУ „В.Левски“ гр. Опака, продължаваме последователно и неуморно да се трудим да следваме пътя, начертан от Учителите, доказвайки, че няма невъзможни неща. Продължава пълноценният и организиран живот в нашето училище, макар и в условията на „виртуална реалност“. Макар и зад екрана на монитора, децата продължават да усвояват основите на образованието, да участват в конкурси, да творят…По нетрадиционен начин към абитуриентите от випуск 2020 г. бяха отправени приветствени слова и пожелания за успех на предстоящите изпити и в живота. …“Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля!…“ – началото на словото, началото на знанието! Преведена на съвременен български език, тази уникална азбука звучи така: “помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“ Да бъде честит на всички Празникът на славянската писменост, просвета и култура 24 май!

18 май – Международен ден на музеите

а 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Днес националните държави превръщат музеите в стожер на своята културна идентичност. Във връзка с честването на Международния ден на музеите – 18 май, учениците от СУ „В. Левски“ гр. Опака изгледаха в часа на класа видео „Екстравагантни музеи в България“ и осъществиха виртулно посещение на музеите в София, предлагащи онлайн обиколки из своите коридори по време на извънредното положение. Макар и за кратко учениците заедно със своите учители напуснаха виртуално своите домове по време на дигиталното обучение и с интерес разгледаха редки експонати, носители на определена информация за твореца, културата и времето на направата им. Учениците от начален и прогимназиален етап представиха в часовете за занимания по интереси свои авторски рисунки и презентации по темата. Всички стигнаха до извода, че този Международният ден на музеите е празник на нашата колективна памет, на нашите истории и на нашите традиции.

Денят на Европа – ден на самоуправлението

Денят на Европа 09.05.2020 г. се отбеляза за поредна година в СУ „Васил Левски“ гр. Опака , като Ден на ученическото самоуправление на 08.05.2020г. – петък, но този път предизвикателството беше, че се проведе в дигитална среда. Нашите ученици заеха местата на своите учители. Включиха се общо 31 ученици от 5 до 11 клас, които участваха в организацията на учебния процес и обучението по различни учебни предмети. Представиха се блестящо, показаха колко добре се справят, като качиха файлове на планираните си уроци, успешно общуваха и обсъждаха учебния материал в дигитална среда, споделяха видео материали по темите. Самоуправлението на учениците продължи и в следобедните часаве на 5, 6 и 7 клас – в Организирания отдих и физическа активност, Самоподготовка и Занимания по интереси. В часовете за Занимания по интереси наблегнаха на Международния ден на Европа – 9 май. За участието си в Деня на ученическото самоуправление, учениците ще получат виртуални грамоти.

Отбелязване на 6 май – Гергьовден

Това е денят, в който българската православна църква чества Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. С него започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Дигиталните продукти на тема „Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия“, създадени от учениците на СУ „Васил Левски“ по време на дистанционното обучение бяха представени в часа на класа на 4 май. Учениците от начален етап представиха свои авторски рисунки по темата, а учениците от прогимназиален и гимназиален представиха авторски презентации и виртуални разходки из военните музеи в България. Всички ученици се запознаха с отбелязването на празника в родния край чрез видеото за Гергьовден по капански.

Виртуална празнична изложба

Ние учителите и учениците от СУ „Васил Левски“, в дните на изолация, на една нетрадиционна пролетна ваканция (от 13 до 16.04.), използвахме за да организираме и проведем виртуална изложба на рисунки, есета, стихотворения и снимки. Учениците от 10 и 11 клас направиха електронен албум с авторски снимки на тема: „Цветна Цветница“, „Моят красив роден край“, „Пролетните празници“, „С грижа за гората“. Благодарим на всички, които боядисваха яйца, аранжираха ги и ги снимаха, рисуваха или снимаха цветята от тяхната цветна градина. Пожелаваме здраве, мир, добрина, любов и щастие във всеки дом! Светъл празник на всички!

На 04.03.2020г. Първокласниците празнуваха заедно със своите майки и баби денят на жената. Децата поздравиха със песни, стихчета и хорце.  Подариха  на родителите си по едно красиво цвете. Родителите ги почерпиха със торта и сокче.

Дванадесетата Ученическа конференция
„Всичко се състои в нашите задружни сили“
в СУ „Васил Левски“ гр. Опака

На 02.03.2020 г. в Средно училище „Васил Левски“ гр. Опака се проведе Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Нашата конференция има впечатляваща дванадесет годишна история. През далечната 2009 година с тогавашните единадесетокласници поставихме началото на нашата конференция. Незнаехме дали ще се получи, ще бъде ли интересна, ще намери ли последователи?! Но ето вече 12 години училището има своята запазена марка „Ученическа конференция“. Това вече е ИСТОРИЯ в СУ „Васил Левски“ град Опака! За дванадесета година учениците този път от десети и от единадесети клас подготвиха и представиха пред своите съученици малко известни факти от живота на патрона на нашето училище Васил Левски. Така всяка година те допълваха своите знания за Апостола на българската свобода Васил Левски. И винаги има още неизказани и неписани истории, които ни вълнуват и впечатляват, свързани с живота на Левски. Защото Левски остава най-ясната загадка в нашата история.
Тази година Ученическата конференция беше посветена на
147 годи от гибелта на Васил Левски и Трети март – Денят на Освобождението. Гости на конференцията бяха г-н М. Кадиров, кмет на община Опака, г-жа Н. Ашим – главен експерт социални дейности и връзки с обществеността, г-н В. Николов – председател на Обществен комитет „В. Левски“ гр. Търговище, г-жа М. Вълчева – старши експерт ОНГОР към РУО Търговище, учители, родители, ученици. Поздрав към участниците в конференцията отправиха малките третокласници с песента „Връх Шипка“.                                                                                       Кой е Васил Иванов Кунчев ни припомниха Дилек и Мерве от 10 клас с обобщената от тях информация, представена чрез презентация, изработена с програмата Prezi на тема От „Васил до Левски“
Ненаписаната в учебниците по история, но съхранена в родовата история информация за Васил Левски ни представиха Айджан и Фиген от 10 клас с презентация на тема „Левски през погледа на родствениците“.
Толкова много знаем за Апостола на българската свобода, но все още остават непознати епизоди от неговия живот. Информация по темата ни представиха Арзу, Берай, Аслъ и Нуран от 11 клас.
Един велик българин е имал щастието да се докосне до битието на Васил Левски, това е Захари Стоянов. Берк, Иляйда, Сийнем и Алис ни представиха Васил Левски в спомените на Захари Стоянов.
Питаме се често, защо никой не е спасил Левски от бесилото? Има опити за спасяването на Левски. Кой, кога и как се е опитал да го спаси ни запознаха Гюлбен Сунаева, Юзкан от 11 клас и Айлен от 10 клас.
И днес, от дистанцията на времето мистериите около личността на Васил Левски все още бунтуват историческата мисъл. Някои от тези мистерии ни представиха Ревасие и Нургюл от 10 клас.
Васил Левски оставя траен отпечатък върху всяко поколение българи. Дали със смелостта си, или саможертвата и готовността да се откаже от своя живот в полза на Отечеството, или със скромния начин на живот, „Нему друг равен нямаше“! Учениците от 11 клас подготвиха мултимедийния продукт, който нарекоха „Това е Левски“!
Участниците от конференцията бяха поздравени от г-н Кадиров, г-н Борисов и г-н Николов за достойното представяне.
Годините минават и все повече ни отдалечават от епоха, в която е живял и се борил за своите идеали Васил Левски. Но дали годините могат да ни отдалечат от неговите идеи?! 
„Всичко се състои в нашите задружни сили”. Мисля, че днес с общи усилия доказахме това! Заедно, ние направихме нашият свят по–пълен с информация за Левски, за нас, за света.

Румяна Неделчева и Севим Юсеинова – учители по история и цивилизации в СУ „В. Левски“ гр. Опака

„Денят на розовата фланелка“ се отбелязва като световен ден срещу тормоза в училище. Популярен е сред учениците от много държави. В България се отбелязва за първи път през 2012-а година и вече не са малко българските училища, в чиито училищен календар той е традиция. Така и нашите ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака  на 26.02.2020 г. се присъединиха към гласа на милиони други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви. Изработиха  информационни табла, символи  за  ученици, учители и училищен персонал, подкрепящи каузата ,, Не на тормоза, но не за ден!“, флаери и рисунки противопоставящи се на тормоза и се включиха активно  в подкрепящата инициатива – „Аз подкрепям инициативата и ще бъда с розова фланелка на 26.02.2020 г.- сряда , защото не искам да има тормоз в училище“.  По този начин доказаха и мотото на този международен ден за тази година „Заедно, нагоре!“

Дискусията „Изборът“
в СУ “Васил Левски“ гр. Опака

 По инициатива на учениците от дванадесети клас и техният класен ръководител г – жа Р. Неделчева, се проведе Дискусия на тема „Изборът“. Тази среща е част от проекта  „Комуникация с родителите, която подобрява общуването и участието им в училищния живот“. Целта на проекта е родителите и близките на учениците да бъдат активни участници в училищния живот, да споделят и осъществяват идеи заедно с техните деца, защото всички заедно „Можем повече!“. Приобщеният родител е ключа към успеха на приобщаващото образование. Чрез този проект родители и близки  влизат в класната стая. Гости на дискусията бяха кметът на община Опака г – н  М. Кадиров, г – жа Н. Ашим  Главен експерт „Социални дейности и връзки с обществеността“, Директорът на СУ „В. Левски“ г – н Б. Борисов, бивши възпитаници, братя и сестри на зрелостниците.
Дискусията има за цел да помогне на зрелостниците да направят правилният избор при завършване на средното си образование. Да запознае випуск 2020 с възможностите, които общината предоставя за реализация. Да осъществи приемственост с бивши възпитаници на училището.
Дискусията започна при обявен Дневен ред, който бързо беше променен в  неформална обстановка:

  1. Представяне на випуск 2020 от класния ръководител Р. Неделчева
  2. Възможностите, които общината предлага за реализация – Кмета на община Опака г-н М. Кадиров
  3. Споделяне на опит и избор от бивши възпитаници, родственици и близки на зрелостниците: Бирсен Ахмедова, Бурчин Ниязиева, Алейдин Селятинов.
  4. Изказване на мнения и въпроси от учениците.
  5. Обръщение от Директора на училището Б. Борисов

Всички участници споделиха своя избор след приключване на средното образование,  очаквания от общината.
Кметът г – н Кадиров поздрави младите хора, даде им ценни съвети  и сподели своите очаквания към тях. Обеща им пълна подкрепа при предстоящия избор. Директорът г – н Борисов сподели очакванията, които има училището към своите възпитаници и им пожела да направят правилния избор.

Румяна Неделчева – Класен ръководител на 12 клас

Патронният празник на
СУ „Васил Левски” гр. Опака

Има дни, в които празнуваме и отбелязваме годишнини от въстания, победи, край на войни и събития, свързани с националното ни обединение. Има и дни, в които обаче думите са по-безсилни от всякога – тогава свеждаме глави и отдаваме необходимата почит на заслужилите герои. Когато става дума за „Апостола на свободата“ – оставаме безмълвни – пред делото му, пред живота му, пред гибелта му. Левски живя и се бори с едната си цел – да види България свободна, да няма страдание и робство и „ръката си подаде всекиму, който желае да пролива кръв с него заедно за живот и свобода човешка“. Той се бе посветил на своя народ със съзнанието, че рано или късно животът му ще бъде поискан. Дори пред лицето на смъртта не пожела да коленичи пред поробителя. Левски има своя идея за съд и безсмъртие – той ще се прероди в онези, които ще продължат борбата, той ще живее чрез децата на бъдещето, когато българи и турци ще вървят ръка за ръка. И в годините на робството, и днес Апостолът е мярка за съвест, за всеотдайност, мъжество и чест! 19 февруари 1873 година –велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най- великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски. За нас, учениците и учителите от Средно Училище, град Опака, името „Васил Левски” е гордост, но и задължение да следваме неговия пример, да дръзнем да съизмерваме нашите дела с неговите с ясното съзнание, че със своите честност, всеотдайност, жертвоготовност той е надраснал, надскочил, преодолял всичко земно и тленно!

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените – Свети Валентин. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг. На 14.02.2020 г. в СУ,, Васил Левски“ наши ученици отбелязаха най-милия и изпълнен с приятни емоции празник ,,Свети Валентин“ като изработиха табла и тематични картички и рисунки, посветени на празника.  По инициатива на училищния ученически съвет във фоайето на СУ “В. Левски“ – Опака беше поставена кутия  за валентинки, в която учениците имаха възможност да пуснат своите любовни послания. А самият  Купидон се погрижи за раздаването на посланията, валентинки с послания за любов, уважение и разбирателство.

За доброто празнично настроение се погрижиха  с радиопредаване ученичките от 9. Клас Букет Невзатова и Дуйгу Шехнурова , които ни запознаха с историята на празника ,,Свети Валентин“, Купидон и с това какво правят хората по света, за да изненадат своите любими на този толкова прекрасен и изпълнен с любов ден.   Междучасията бяха озвучени с приятни романтични  песни.

 

Турнир „Не се сърди човече“


На 28.01.2020 год. в СУ “Васил Левски“ град Опака се проведе турнир с учениците от 1,2,3 и 4 клас. Състезаваха се на домино с животни и растения, не се сърди човече, шах. От първи клас победители станаха Емир Мюджелов, от втори клас Мирай Орханова, от трети клас Емре Илхан, четвърти клас Акън Ашкънов. На „Не се сърди човече“ победител от първи клас стана Седа Седатова, от трети клас Ниязи Ревин спечели в играта шахмат. Децата играха с голямо желание и интерес. Състезателният дух помогна на децата да успеят.

Коледен купон


На 19.12.2019 г. учениците от 5 до 12 клас си спретнаха коледен купон.
Гости на тържеството бяха Дядо Коледа и Снежанка. В залата беше поставена кутия за гласуване за мис и мистър Коледа. Изиграха се много игри, изпяха се много песни, танцуваха всички, дори четохме приказка.
За всички победители имаше подаръчета, защото какво е Коледа без подаръци?!
Водещите на купона Алис и Елица поднесоха много приятна изненада на учителите, като включиха и тях в игра на асоциации.
Направихме си много снимки с Дядо Коледа и Снежанка, запечатахме щастливите мигове.
В края на празника преброихме гласовете от кутията и Мис Коледа стана Дуйгу Шехнурова – 9 клас, а Мистър Коледа – Севин Мехмед – 12 клас.
Пожелахме си на раздяла весела Коледа и щастлива Нова година! Да бъдем здрави и успешни!

„Подарете време на децата ни“


Под това мото премина Коледното парти на седмокласниците и техните родители. Учениците ги изненадаха с интересни, подготвени от тях игри. Имаше томбола, късметчета и викторина. Както му е редът посрещнахме и дядо Коледа със Снежанка. Родителите дълго ще помнят радостта и емоциите от тази среща, а децата винаги ще бъдат благодарни за времето, което те-Родителите споделиха с тях.

Коледно тържество за децата от начален етап


Децата от начален етап на СУ „Васил Левски“ град Опака  празнуваха Коледа с много настроение и празнично веселие. Песни, сценки, стихотворения, гатанки бяха част от празничната програма. Малките ученици показаха, че тачат народните обичаи, знаят народните пожелания за здраве и берекет и поздравяват всички с настъпващите светли празници!

Казват, че по Коледа стават чудеса!!! Хората стават по-добри, по-мили, по-всеотдайни! Какви чувства събужда у хората Коледа?  Защо по това време на годината има толкова любов? Или щастие? Защо ни кара да се чувстваме така? Защо започваме да обръщаме повече внимание на хората, които обичаме, а и на другите хора? Започваме да помагаме на нуждаещите се, да участваме в благотворителни мероприятия. Пробужда се доброто в нас…
В СУ ,,Васил Левски“ гр. Опака се проведе Коледен базар, в който участваха родители, учители и ученици от 1 до 12 клас, който се проведе на 9.12.2019г. и 16.12.2019 в два поредни понеделника. Нашите ученици и техните семейства бяха подготвили най-различни и вкусни коледни изкушения, както и невероятни коледни картички, рецепти и сувенирчета.
Ние сме с теб Радо…!!! Сумата събрана на нашия Коледен базар ще бъде дарена на кампанията организирана за ,,Да върнем радостта на Радо“.

Национална седмица на четенето
Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и, в същото време, най-търпеливите учители.


 Министерството на образованието и науката обяви седмицата от 09.12.- 13.12.19г. за „Национална седмица на четенето”. По този повод в СУ „Васил Левски“ гр. Опака  се организираха дейности за насърчаване и повишаване на грамотността на всички нива на образование при учениците. За мото на седмицата се избра- „В книгите се крие особено очарование- те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет, стават наши приятели“ – Франческо Петрарка.
Началото на седмицата се постави с изработка на инстаграм стена с различни рубрики с цел да бъдат популяризирани инициативите и оформяне във всяка класна стая  кът на книгата. В проведеното радиопредаване се споделиха ползите от четенето, необходими за израстване на учениците  като успешни личности. Ученици от II клас показаха завидни артистични умения в проведеният уъркшоп- драматизация „ Горската къща“ с участието на родителите им.
 Учениците от II и III клас написаха петстишия и нарисуваха своите любими приказни герои.  С положителни  емоции  се осъществи  срещата на четвъртокласниците с децата в  ЦДГ „ Усмивка“ гр. Опака. Учениците прочетоха на децата от градината популярни детски приказки и им споделиха, че четенето на книги  е изключително полезно, а децата от градината им разказаха за любимите си герои. И малки , и големи се поздравиха с  Коледни песни.
Шестокласниците заедно с техните родители прочетоха Коледни  приказки под елхата и си пожелаха да са здрави, щастливи и да сбъдват своите мечти през новата 2020 година.
В проведеното състезание „ Опознай българския език“ премериха знания ученици от V, VI, VII клас, a ученици от XI и XII клас прочетоха приказки и  подариха детски книжки на учениците от I клас.
Националната седмица на четенето се закри с представяне на резултатите от реализираните дейности и връчване на грамоти за активно участие от директора на училището г-н Борислав Борисов.

Взаимоотношенията майки – дъщери


Декември е най-вълшебния месец, месецът на най-топлите и уютни празници, месецът на семейството, домът, топлината, сега е времето да си направим равносметка на изминалата година.
На 12.12.2019 г. се събрахме семейството на 10 клас, в лицето на майките, дъщерите и класния ръководител. Темата ни на разговор беше интересна и вълнуваща „Майки и дъщери – как да се доближим до идеалните отношения?“ Аз, самата имам дъщеря и съм преживяла моментите на трудната тийнейджърска възраст. Разбира се, няма универсална формула за успешни взаимоотношения.
Оказа се, че има различен тип връзки майка-дъщеря. От това което споделиха майките на момичетата: Майка – „най-добрата приятелка“, „пренебрегващата майка“, „свръхконтролираща майка“, „обсебващата майка“. Отношението към децата винаги има значение. Всички правим грешки и голяма част от тях са несъзнателни или пък за “добра кауза”, но има поведения, които оставят трайна вреда на самочувствието и психиката. Затова като майки нека да се ограничим да бъдем достатъчно добри. Само по себе си това е трудна задача.
Отговорихме и на въпросите – Какво трябва да разберат дъщерите? Как трябва да се отнасят към своите родители? Майките винаги се тревожат за децата си. Това е съвсем нормално. Вашата майка не е по-различна – и тя се стреми да направи най-доброто за вас. Иска й се да постигнете това, което тя не е имала, мечтае да бъдете щастливи.
Нека си пожелаем един приказен и уютен декември, изпълнен с добрина и обич, защото всички хора заслужават именно такъв завършек на тази година!
Пелагия Трифонова – класен ръководител на 10 клас

Седмица на книгата във втори клас

На 09.12. 2019 година се откри седмицата на книгата в СУ „В. Левски” гр. Опака.
Второкласниците  показаха, че обичат книгите като подготвиха драматизация „Горската къща” и поздравиха своите родители с нея. След това доказаха на родителите си, че са се научили да четат  бързо и с разбиране със състезанието „Двадесет секунди са много!”. Щафетно четене с прекъсване на двадесетата секунда открои най-бързите четци. След последния прочит имаше въпроси към прочетеното, от които стана ясно кои деца са разбрали текста. Родители и деца украсиха  класната стая, за да посрещнат с много радост наближаващата Коледа.

Коледно ателие


Четвъртокласниците от СУ „Васил Левски“ в гр. Опака проведоха съвместен час със своите родители и госпожа Славова по Технологии и предприемачество. Глобалната тема е „Работя по проект“- „Коледно ателие“.
Темата за деня е „Коледна усмивка“. Всички се запознаха с материалите за работа и бяха инструктирани за безопасна работа. Работата в екип вдъхнови всички. Изработените изделия са с благотворителна цел, предложени и представени за Коледния базар в училище. Така по интересен и естествен начин се обобщиха знанията на учениците, усвоените технологични операции и формираните умения за работа по време на урочната работа по глобалната тема.
Часът премина емоционално и с голяма удовлетвореност.
Даниела Славова

Практическо занятие

            На 10.12.2019год. от 13:00 часа в Средно училище „Васил Левски“ град Опака се поведе учебна евакуация на учениците, педагогическия и непедагогическия персонал.
            В края на шестия учебен час бе подаден сигнал, чрез биене на звънец – звънене с прекъсване, за възникнал пожар от коледната украса във фоайето в близост до един от входовете на училището.
            След биенето на звънеца всички ученици, под ръководството на учителите и по указания на заместник – директора, напуснаха сградата на училището през безопасните изходи. Учителите контролираха и коригираха действията на учениците за точно изпълнение на практическата част от занятието, което се извърши съгласно евакуационния план на училището. В рамките на няколко минути ученици, учители и служители се евакуираха през съответните изходи, събраха се на определения сборен пункт и отчетоха присъстващите по паралелки. В най-голяма близост до пожара бяха учениците от седми клас в кабинета по физика, които заедно с г-н Йорданов напуснаха класата стая като преминаха през задимен участък.
Разиграването на евакуацията бе във връзка с Наредбата за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите и имаше за цел всеки да запомни какво трябва да прави в случай на възникнал пожар и следвайки евакуационните схеми по най- бързия и най-безопасен начин да напусне сградата.
          Евакуацията приключи за 3 минути.

Малките готвачи

На 04.12.2019 г. в СУ ,,Васил Левски“ се проведе съвместно мероприятие с първи клас и участие на техните родители. Малките готвачи с помощ от родителите приготвиха здравословен обяд  и плодови и зеленчукови салати. Участваха в игра ,,Познай какво опитваш“.
Извиха хорце. Опитваха екзотични плодове и зеленчуци със завързани очи. Запознаха се с нови вкусове, слушаха с интерес за ползата от консумирането  на здравословни плодове и зеленчуци.

Ученическия съвет на СУ „Васил Левски“ възобнови дейността си през учебната 2019/2020г. с нов състав: в него участват по 2 ученика от 2 до 11 клас. На заседание на съвета бяха избрани председател, зам. председател, секретар и координатор, както и комисии по отделни  направления. Членовете на съвета, под ръководството на г-жа Р. Ахмедова приеха Устава и Годишния план.
Ученическия съвет активно участва във всички планирани мероприятия и задачи в плана, изработват табла, брошури и информационни бюлетини за часа на класа.

Най-важният урок – „Спортът е здраве“

На 28.11.2019 г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе съвместен урок по Занимания по интереси под наслов „Спортът е здраве“. Водещите информираха участниците за ползата от здравословния начин на живот и спортуването. Ученици от V ЦОУД група под формата на спортно дефиле представиха мотото на урока. Децата от I, II и IV ЦОУД групи се състезаваха в игрите „Спорт и здраве“ и „Полезни и вредни храни“. Меню за здравословна закуска и здравословен обяд съставиха отбори от V и VII ЦОУД групи. Последваха щафетни игри с участието на групи от прогимназиален етап. Мероприятието протече ентусиазирано, с положителни емоции и незабравими моменти под ръководството на учителите ГЦОУД начален и прогимназиален етап. Всяка група получи грамота за участие от директора на училището.

На 28.11.2019г. в СУ „Васил Левски“ – гр. Опака се проведе практическо занятие по напускане на сградата при земетресение. Това стана след приключване на петия час по време на междучасието. След дадения сигнал учениците напуснаха сградата на училището по предвидената евакуационна схема и се събраха на безопасно място в двора на училището.

Национална кампания „Бъди войник“
23 октомври 2019 г. гр. Търговище


Учениците от СУ „Васил Левски“ имаха възможност да проведат часовете си по военно обучение, като получат информация за реда и начините за кандидатстване в Българската армия на информационните борси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие и 68-а бригада „Специални сили“.
Изключителен интерес предизвикаха демонстрациите на бойни ръкопашни техники от военнослужещите от специалния разузнавателен отряд на ВМС, както и демонстрациите с оръжие на курсантите от Националния военен университет. Статичният показ беше организиран от Сухопътните войски и на площада в Търговище бяха разположени 122 мм гаубица М-30, бойна машина ГРАД и152 мм оръдие гаубица Д-20.
Учениците от 9 и 10 клас бяха заинтригувани и въодушевени от оръжията, техниката и униформите които видяха. Слагаха каски, обличаха бронежилетки, държаха картечници, автомати и пистолети в ръце. За кратко напуснаха  компютърните игри и се почувстваха като войници.

На 30.04.2019г. в начален етап на СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе състезание с велосипеди „Майсторско кормуване“. Състезанието беше оспорвано и много емоционално за малките ученици. От момчетата на първо място се класира Ивайло Пенев от четвърти клас, а от момичетата Бусе Бейсимова от същия клас.

Празник на буквите в първи клас на СУ “В. Левски“ гр. Опака


На 25-ти април буквите имаха празник. Поканени бяха всички ученици от първи клас.  Дори най–страшният противник на книгите – цар Мързелан, научи буквите и обеща да прочете много книги.  Децата получиха грамота за своята грамотност. От този ден  те твърдо заявиха: „Вече мога да чета и пиша!“.   А нали оттук започва всичко…?!

23 април – Международен ден на книгата и авторското право

С мотото „В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели“ в СУ „В. Левски“ град Опака се откри седмицата на книгата по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Учителите по български език и литература – Анка Марчева, Севим Юсеинова и Румяна Енчева запознаха учениците с идеята за определяне на датата 23 април. Тази дата е свързана с имената на класици на литературата като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. В часовете за занимания по интереси се проведе петминутка „Чети с мен“, в която ученици представиха текстове от любими литературни произведения. Във фоайето на училището беше поставено табло, посветено на книгата. В Деня на отворените врати „Пътека на здравето“ – 23 април 2019 г., се проведе състезание за най-добър четец на „Легенда за здравето“. Жури в състав: Ивета Иванова – зам. директор, Румяна Неделчева – главен учител и Валентина Ангелова – старши учител по английски и български език единодушно избраха за най-добър четец Арда Гюнеров от VI клас, който получи грамота от Директора на училището Борислав Борисов.

Участие в третото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си“


Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Народно читалище  „Николай Лилиев – 2005“. Конкурсът е явен, за деца и младежи в 2 възрастови групи:  от 7 до 13 години и от 13 до  20 години. Темата е свързана с начина, по който участникът възприема себе си и мястото си в обкръжаващия го свят.
Петранка Александрова Желева от СУ „В. Левски“ гр. Опака участва с есе във втора възрастова група.
След приключване на третото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си” ние сме доволни.  В него с есета, стихотворения и разкази се включиха над 100 млади автори от 27 населени места, от училища, литературни клубове и ателиета.
За наша радост, Петранка от дванадесети клас се представи отлично!

„140 години – традиции и държавност“

На 16 април учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака  проведоха открит урок по конституционализъм. Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. 
Със словата на видните възрожденци Антим I и Стефан Стамболов започна открития урок в училище.
„Слава Богу, този кораб достигна пристанището, намерихме закони от Народа – за Народа“ – Антим I.
„Конституцията бе спирана, възстановявана, тъпкана, ритана, на все си беше ТЯ – Свещената книга, от която се ръководеха всичките правителства. Защото, за управляващите на нашия народ тя е толкова необходима, колкото Евангелието на черквата“ – Стефан Стамболов
Учениците с интерес проследиха пътя на създаването на Търновската конституция, един от първите европейски образци за Свобода и демокрация. За 140 години Търновската конституция минава през политически сътресения и изпитания – суспендиране, забраняване, променена и заличавана, но вечно оцеляваща.
Учениците от единадесети клас Нелджан Мехмедова и Севги Мехмедова представиха интересен мултимедиен проект „Обществени спомени за депутатите от Търговищкия край“.  Интересни факти, любопитни истории и много исторически истини намериха проявление в този част по конституционализъм в едно съвременно будно българско училище.

Ден на водата в СУ „Васил Левски“ гр. Опака.


Световният ден на водата бива ежегодно отбелязван на 22 март. По традиция се отбелязва и в нашето училище. Учениците от клуб „Занимателна биология“ представиха изработените от тях постери, табла и рисунки за водата. Темите по които работиха са: водите в природата, организмите във водата, опазване на водите от замърсяване, пестене на водата.

        

  По случай Първа пролет на 19.03.2019г. в СУ „Васил Левски“ се проведоха спортни игри с учениците от начален етап.  Първи  и втори клас се включиха с  ентусиазъм в щафетните игри. Трети клас  играха  топка над въже, а четвърти клас се разделиха на момичета и момчета. Момичетата премериха сили в игра на баскетбол, а момчетата, заедно с другарите си от трети клас –  своята любима игра футбол.

Престижно трето място за дванадесетокласничката Петранка Желева от СУ „Васил Левски“ град Опака в Академия за лидери при Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“


На 01.03.2019 год. във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ се проведе третият ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Историческия факултет на университета. Конкурсът има за цел да даде възможност за творческа изява на ученици от гимназиалната образователна степен с изявени интереси в областта на обществените науки, да провокира интереса на младите хора към историята на българския народ и държава и на нейното съвременно географско пространство.
Оценяването на конкурсните работи се извършва от специално жури под председателството на Декана на Историческия факултет. В неговия състав влизат преподаватели от различните катедри на факултета. Предварителната селекция на изпратените конкурсни материали се осъществява от преподаватели по история и по география от съответните катедри.
Всички участници в конкурса, които са отличени от журито, получават книги и специална ГРАМОТА на Историческия факултет. На учениците от ХІ (ХІІ) клас, получили оценка над „Много добър 4.50“, се предоставя възможност да се запишат за студенти в избрана от тях специалност на Историческия факултет. На участника, получил най-висока оценка по скалата „Отличен 5.50–6.00“, кандидатстудентската такса (40 лв.) се поема от ръководството на факултета.
Петранка Желева от XII клас с научен ръководител Румяна Неделчева участва в конкурса с мултимедийна разработка на тема „Търновските законодатели – строители на съвременна България“. Представи се отлично и получи от компетентното жури оценка 5.50, която и даде право да се запише за студент в Историческия факултет. Постижението на Петранка е гордост и висока оценка за нашето училище! Поздравления!

На 27.02.2019г. сряда в СУ „Васил Левски“ се отбеляза Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.
За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.При откриването на учебната година в тяхното школо група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става известна и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите.А  интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов.
Нашите ученици от І до ХІІ клас, родители на първокласници също участваха в инициативата със своите табла и рисунки, облечени в розово заедно казаха „Не на тормоза в училище“.

СУ „Васил Левски“ почита паметта на Апостола
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя!

         На 19 февруари се навършват 146 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Средно училище „Васил Левски“ отново е заедно за отдаде  почит на своя Апостол по нетрадиционен начин в „Аз обичам България“!
В осем кръга участваха отбори от всички класове. Повече от петдесет ученици показаха знания за миналото на страната , за която са се водили епични боеве, смели юнаци са жертвали живота си, велики поети песни са писали, за да  участват в най-големия урок в живота „Аз обичам България“! Кръговете нарекохме „Отново на училище“, „Родна реч, омайна, сладка“, „Да заповяда кирилицата“, „За Левски в 120 секунди“, Прочути сънародници – възрожденци“, „Ред по ред“, „За теб Апостоле в 146 секунди“, „Земя като една човешка длан“ – патриотичния полет над милата ни Родина и най-забележителните факти за нея!
В продължение на два часа с много емоции, шеметно състезание и един победител участниците демонстрираха апостолски дух и лъвски стремеж да покажат най-доброто от себе си!  Победител след оспорвания осми кръг и „Колелото на късмета“ станаха първи клас с класен ръководител Румянка Русева. Всички участници получиха награди, връчени от директора на училището Борислав Борисов.

На 11. 12. 2018г. в СУ „Васил Левски“ се проведе среща на полицаи от РПУ- Попово с учениците от 5 и 6 клас на тема „Безопасно движение по пътищата“.  Полицаите припомниха правилата за движение на пешеходците, като акцентираха на особеностите за движение в конкретното населено място. Интересни се оказаха примерите посочени от полицаите, които предизвикаха много въпроси от учениците. Полицаите увериха учениците, че ще им бъдат чести гости и са готови да отговарят на всеки техен въпрос.

10 декември – Международен ден на човешките права

„Единни в многообразието“


По инициатива на Областна администрация – Търговище през месец октомври т.г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака, обл. Търговище бе проведен конкурс за рисунка под мотото „Единни в многообразието“. Със свои рисунки се включиха над петдесет ученици.
Комисия отличи най-добрите рисунки и представи следното класиране:

  • начален етап: на първо място: първи клас – Нихал Назмиева, втори клас – Ниязи Ниязиев, трети клас – Атила Хасан, четвърти клас – Азра Айдънова;
  • в група V – VII клас: първо място – Нурчин Нурджанова – VII клас, второ място – Бенгю Ебазер – VI клас, трето място – Мюмюн Ахмедов – V клас;
  • в група VIII – XII клас: първо място – Айсен Рейханова – ХII клас, второ място – Берна Бейсимова – Х клас, трето място – Гюлбен Сунаева – Х клас и Диляра Руждиева – VIII клас.

Творбите на участвалите ученици бяха изложени във фоайето на училището. На отличилите се ученици директорът г-н Борислав Борисов връчи грамота от училището и предметни награди от наградния фонд от Областна администрация – Търговище.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН


Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.
Учениците от СУ “Васил Левски” гр. Опака показаха своята съпричастност и отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Всички ученици се включиха активно в Националната антиспин кампания, чието мото през 2018 г. е „Животът е безценен”. Акцията се проведе по инициатива на учениците от 11 клас и Ученическия съвет, които изработиха информационни табла, брошури,  раздаваха червени лентички, които са израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
След проведените инициативи възпитаниците на училището получиха отговор на въпроси, свързани с коварната болест и препоръки за предпазване от HIV-вируса.

На 19.11.2018 г. СУ ,,В.Левски“ гр. Опака отбеляза
Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП


Мероприятието  протече в следния ред:
1. Практическо занятие с учениците от Начален етап „Пресичам безопасно“.
2. Презентация на тема ,, Жертви на ПТП“.
3. Раздаване на тематични флайери на участници в движението.
4. Ученически патрули – познаване, спазване и контрол на правилата за движение.
5. С учениците от гимназиален етап се проведе анкета, свързана с безопасността на движението по пътищата.
Мероприятието приключи с грандиозен флашмоб на пешеходната пътека пред училището, в присъствие на служител на полицията. С постери, флайери и призиви учениците приканиха шофьори и граждани „Да спрем войната по пътищата“.

16 ноември – Международен ден на толерантността


Принципи на толерантността:     
–          Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.
–          Един за всички,  всички за един!
–          Рамките ограничават човешкия дух.
–          Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си.
–          Не издигай стени!
–          Търпение, доброжелателност, разбиране.
–          Не бъди безразличен!
–          Обичай!
–          Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!
  Това е да бъдеш ЧОВЕК!
В  СУ „В. Левски“ гр. Опака по традиция бе отбелязан 16 ноември – Международен ден на толерантността. Учениците изработиха тематични табла за деня и всички имаха възможност да напишат своите послания за доброта, търпение, разбирателство и приятелство на Дървото на толерантността. За да се засили духа на Деня, във фоайето на първия етаж от няколко дни бе разположена изложба с  рисунки на тема „Толерантност“. Във всяка класна стая се  поставиха „Правила за предотвратяване на насилието и тормоза в  училище за по- толерантно отношение“. Ученици от 6  клас  проведоха радиопредаване, а седмокласници раздадоха емблеми с послания.
Толерантността е хармония от многообразия и всеки човек е ценен и негово изконно право е да бъде уважаван!

Урок: Как да помним, пазим и уважаваме нашата история!


Ученици и учители  от СУ „Васил Левски“ гр. Опака участваха в срещата с представители на РИМ и Държавен архив гр. Търговище, организирана от Областна администрация и РУО Търговище. Представителите на институциите разказаха за неписаната в учебниците по история  роля на България за спасяването на българските евреи. В интересни презентации и филм запознаха аудиторията с моменти и факти от историята на Търговищкия край, ролята на институциите и обикновените хора в процеса за спасяване на евреите, лични истории и дигитализирани документи от Държавния архив. Учениците с интерес изслушаха всичко и след това участваха в дискусията с интересни въпроси, които провокира тази среща.

Традиционен крос по повод Деня на народните будители

На 31.10.2018 г. в СУ „Васил Левски“ – град Опака се проведе традиционния крос по повод Деня на народните будители.
Участваха всички деца от 1 до 12 клас. Учениците бяха разделени по класове и по пол. На първенците в групите бяха връчени грамоти от директора на училището г-н Борислав Борисов.

Урокът: „Най-големият урок в света“  – позиция, знания и емоции в СУ „Васил Левски“ гр. Опака


Средно училище „Васил Левски“ град Опака участва в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, за да помогнем да направим нашата планета по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата е да запознаем младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие и да поемем ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.
От 17-те глобални цели за устойчиво развитие,  нашите ученици избраха и представиха 12 от тях. Чрез презентации, флаери, постери, табла, сценки, колажи и мултимедийни продукти те показаха, че са съпричастни към целите на инициативата за устойчиво развитие  в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, а именно: 
:: Да изкореним крайната бедност;   
:: Да се справим с неравенствата и несправедливостта;
:: Да се справим с климатичните промени.

Национална седмица на четенето
 в СУ „В. Левски“- град Опака


   От 22.10. до 26.10.2018г. в СУ „Васил Левски“- град Опака се проведе национална седмица на четенето под мотото „Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време – най-търпеливите учители“.
   Откриването  на седмицата започна с радиопредаване за ползите от четенето и тематични табла. На 23.10.2018г. в начален етап се осъществи  маратон на четенето – родители четат на ученици, и изложба на рисунки на тема „Моята любима книга и герой“. На 24.10.2018г. в гимназиален етап се проведоха състезания – за най-добър четец, за най-добър разказвач, и по правопис. Отличилите се ученици получиха грамоти от директора на училището Борислав Борисов. Специална грамота от състезанието „Опознай българския език“ получи Сузан Юмерова от 6 клас за отличен резултат на езиковите задачи. От 17:00 часа в Народно читалище „Пробуда – 1922“ гр. Опака се проведе  представяне на книгата на Д-р Невена Неделчева „Опака и Крепча през ХV – XIX век“. На 25.10.2018г. се осъществи инициативата „Опака чете“- работа на терен. Ученици интервюираха жители на град Опака като им предлагаха известен откъс от литературна творба, който трябваше да прочетат и да отгатнат от кое произведение  е и кой е неговият автор.  Интересна за тях бе срещата с участника в  предаването „Фермата“ Александър Масларов от град Опака. Организирана бе изложба на проекти за любима книга и автор. Сборна група ученици посетиха Дома за възрастни хора в с. Гърчиново, където зарадваха с подаръци и представиха   своя  програма от песни и стихове на любими автори и така стоплиха сърцата на живеещите в дома стари хора. Седмицата на четенето бе закрита с награждаване на изявените ученици.

Един необикновен ден в Националната седмица на четенето от големите малки сърца
„Ръка, която дава – не обеднява. Сърце, което обича – не остарява!“  
Карло Колоди


Отново ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака показаха чувство за загриженост, състрадателност и толерантност. По случай Националната седмица на четенето Ученическият съвет проведе благотворителна акция за Дома за стари хора в с. Гърчиново.  Ученици, помощен персонал и учители дариха топли дрехи и козметични продукти – мокри кърпи, шампоан, сапун, салфетки и др. При посещението си учениците разговаряха  с обитателите на дома, рецитираха им стихотворения и прочетоха им любими приказки, а възхитената публика ги възнагради с бурни аплодисменти и усмивки. От своя страна щастливите обитателите ги почерпиха.
Идеята на това посещение беше не само да зарадват с присъствието си възрастните хора, а и да си припомнят колко важно и значимо е уважението към възрастта и колко мъдрост и красота се крие в опита на годините. Емоционалната срещата завърши с взаимно обещание за още много такива.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА
„ОПАКА И КРЕПЧА ПРЕЗ XV – XIX в.
(население, икономика и култови средища)

В Националната седмица на четенето Средно училище „Васил Левски“ град Опака заедно с читалище „Пробуда“ организираха представянето на книгата на д-р Невена Неделчева „Опака и Крепча през XV – XIX век (население, икономика и култови средища)“, книга, която ни пренася години назад, във времена, за които винаги сме знаели твърде малко и недостатъчно.
Д-р Неделчева прави първите си крачки именно в нашето училище. След това продължава средното си и висше образование в град Велико Търново. Автор е на множество статии в редица престижни издания и на една монография – „Конфесионални общности и култов живот в Герлово и Тозлука през XV-XVIII в.
На срещата присъстваха учители, ученици, общественици, представители на живата историческа памет на Опака – бивши кметове, историци, краеведи. Учителят по история Р. Неделчева представи автора и книгата.
    Авторът е събрал на едно място множество документи, излезли из под перото на османските писари, които съдържат сведения – демографски,социални, икономически и религиозни, за историята и миналото на Опака и Крепча.
Едно от най-големите достойнства на изследването и безспорно приносният момент в него е обнародването за първи път на непубликуван до момента османски изворов материал, значителна част от който е превод на автора.(Голяма част от него е съхраняван в османския архив в Истанбул). Това са откъси от подробни и съкратени регистри, дефтери, подробни джизие регистри и два теметтуат дефтера от XIX в.
 Книгата представлява първото цялостно изследване на историята на Опака и Крепча в периода от падане под османска власт до Освобождението, подплатено с богат османски изворов материал, собствен превод на автора.
Дали сме наследници на населението, което среща завоевателите през далечния XIV в. или идва по тези земи през XVI в. и XVII в. е много трудно да се каже, но без съмнение носим спомена и традициите на населението, което е избрало двете села за свои постоянни местообиталища.
Представянето на книгата предизвика много емоции, породи много въпроси, на които автора с удоволствие отговори. Заредени с патриотизъм и  интерес към историята на родния край, гостите си тръгнаха отнасяйки със себе си книгата и желание да открият собствените си корени.

Международен ден на готвача

На 22.10.2018г. учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака отбелязаха Международния ден на готвача. Мероприятията преминаха под  мотото  „Училище за здраве за деца, родители и учители“. Всички приготвиха здравословни сандвичи. Направихме изложба от готварски, кулинарни рецепти. По групи изработиха от плодове и зеленчуци плата. Учениците от трети клас разказаха за седемте цвята на здравословните храни, тяхното съдържание и хранителни качества. Завършихме с правене на плодови шишчета и подредихме  красива изложба. Имаше много игри и музика.

Световния ден на усмивката

Началото на Световния ден на усмивката е поставено от американеца Харви Бел, който е създателят на популярните усмихнати жълти лица. Те са сътворени за рекламна кампания от 1963 г., но са популярни и днес. Харви Бел се виждал като посланик на щастието и по тази причина измислил празника – Световен ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят, посветен на доброто настроение и добрите дела, и да преминава под мотото: ”Направи добро. Помогни на някого да се усмихне.” Господин Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Вдъхновени от Бел по случай Световния ден на усмивката, всички  ученици от I- XII клас на СУ“ Васил Левски“ – Опака  участваха с ентусиазъм на проведения в училище конкурс за  изработване на тематични постери ”Подари усмивка”.


Постерите с лика на усмихнатото човече  накараха стотици ученици да се усмихнат и да дарят доброжелателност, положителни емоции и настроение на всеки.
Учениците пожелаха радостта от Деня на усмивката да се пренесе в ежедневието и всеки да се превърне в посланик на щастието!

9 май – ден на ученическото самоуправление
в СУ „Васил Левски“ – гр. Опака

На 9 май 2018г. в СУ „Васил Левски“се проведе Ден на ученическото самоуправление. Учениците поеха за един ден задълженията на учителите и служителите в училището. Включиха се в учебния процес и поеха отговорност за обучението на съучениците си. В рамките на този  ден се докоснаха до учебния процес, решаваха проблеми, свързани с учебно – възпитателните и административни дейности.


Учениците, които  влязоха в ролята на учители, приеха сериозно задължението да провеждат учебни часове, а освен това трябваше да решат  как да постъпят със закъснелите ученици. В този ден в ролята на Директор на училището влезе Денислав Иванов от 12 клас, а Зам. д-р – Ивана Драгомирова от 12 клас .

Голямото междучасие   г-н Иванов свика оперативка, като пожела ползотворен работен ден на колегите си. Добре се справяха със задълженията си и дежурни учители – Илкер Идиризов от 6 клас, Зюхал Синаева от 5 клас, Денис Нихатов от 12 клас, които споделиха, че работата е интересна, но не толкова лесна.
Ученици и учители останаха много доволни от проведения Ден на самоуправлението и с очаквания през следващата учебна година отново да се организира подобна проява. Учениците имаха възможност да застанат от другата страна на катедрата и да се почувстват в ролята на учители. Атмосферата в учебните часове бе ведра и изпълнена с очаквания.
Учениците стигнаха до извода – за да бъдеш добър учител, са нужни също „железни” нерви, много търпение и такт, повече толерантност и добро отношение към децата.

Втора регионална историческа конференция „История и памет“
събра млади историци и водещи представители на учителската общност в гр. Търговище

Родолюбието и патриотизмът отново събраха доказани млади историци, водещи представители на учителските среди на конференция, изключително важна, навременна и актуална в годината на отбелязване на 140 години от Освобождението на България. СУ „Васил Левски“ град Опака достойно изпълни своята мисия като съорганизатор, за да я превърне в пореден пример за достоен урок по родолюбие.
В предварителната подготовка активно се включиха учители и ученици от СУ „Васил Левски“. Десет училища, 48 участника в повече от 35 разработки представиха интересни факти и събития от периода на Руско-турската война и Освобождението на България. Повече от пет часа всички участници във форума демонстрираха изследователския дух, споделяне на добрия опит, творческо мислене и креативност при представянето си пред публика, водени от Ивана Драгомирова и Денислав Иванов, ученици от 12 клас на училище в Опака.

Достойно представиха нашето училище в категория есе Букет Невзатова от 7 клас и Петранка Александрова от 11 клас. В категория мултимедиен продукт се представиха Ивана Драгомирова и Денислав Иванов от 12 клас. С помощта на своите учители и материали, предоставени от Историческия музей гр. Попово, нашите ученици изнесоха интересни и малко известни факти от периода на Освобождението на България. Участниците получиха папки с материали, предоставени от Регионален исторически музей гр. Търговище, тениски, сертификати от РУО гр. Търговище.
Духът на СУ „Васил Левски“ гр. Опака, което възпитава патриотично чувство, интерес към историята, стремеж към изява, удовлетвореност от екипната работа, превърна историческата конференция в достоен урок по родолюбие!

23 април – Международен ден на книгата и авторското право


С мотото „В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели“,  школа „Приятели на книгата“ в СУ „В. Левски“ град Опака откри седмицата на книгата по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Във фоайето на училището беше поставена книга за мнения по въпроса „Защо трябва да се четат книги“. Най-остроумните отговори бяха наградени от директора на училището г-н Борислав Борисов. Грамоти получиха – Денислав Иванов – 12 клас, Севги Шемсиева – 10 клас, Дерия Адилова – 9 клас и Дамла Мехмедова – 5 клас.  Седмокласниците и г-жа Юсеинова картотекираха и запознаха първокласниците с библиотечния фонд на училищната библиотека.

Всички букви зная,
мога да чета,
имам си прозорче
светло към света.

На 18.04.2018г. учениците от първи клас на СУ „Васил Левски“ гр. Опака проведоха тържеството „Ние вече сме грамотни“. Празникът беше уважен от директорът на училището Б. Борисов и всички родители. Децата пяха песни,  рецитираха стихотворения,  драматизираха и танцуваха. Всички бяха развълнувани и щастливи.  Директорът поздрави първокласниците за тяхното старание и постигнати резултати. Всички  получиха грамоти и книжки.

„Седмица на толерантността и търпението“


В СУ „Васил Левски“ – гр. Опака  учениците организираха за поредна година с голямо желание и ентусиазъм Седмица на търпението и толерантността, по повод 25 март – Ден на търпението. Учениците подчертаха важността на този ден и призоваха своите съученици, учители, приятели към доброта, взаимно изслушване и уважение мнението на другите, разбирателство и толерантност. Седмицата  се отбеляза под надслов „Човек, който е господар на търпението е господар на всичко останало“ – Джордж Савил.
Седмицата се откри с радиопредаване, изработване на тематични табла и дискусия в часа на класа на тема „Търпението – ключ към щастлив и спокоен живот“. В часовете по изобразително изкуство учениците чрез рисунки създадоха символи на приятелството. За поредна година чрез  кутията за  предложения се  внесе много положителни емоции, а за  най-търпелив учител се избра  г-н Андрей Цонев и най-търпелив ученик –  Алис Заимова от VIII клас.
На 23.03.2018 г. всички носеха знак – символи на търпението. В началото на всеки час учителите  отделиха по 3 минути, за да обяснят необходимостта от разбирателство, търпение и уважаване мнението на другия.

22 март – световен ден на водата в СУ „Васил Левски” гр. Опака

   По традиция в нашето училище всяка година се отбелязва денят наводата. Мотото на кампанията тази година „Природата за водата“ има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.
Това мото използваха и учениците при изработване на своите презентации и колажи за конкурса „Водата – извор на живот”. Учениците от 7 клас се състезаваха в конкурса за изработване на презентации, а учениците от 6 клас в конкурса за изработване на колаж. На първо място в конкурса за 7 клас се класира групата на Толга и Озан. А в конкурса за 6 клас се класира групата на Юзлем, Цвети, Ялчин и Фърат.

„Да изгоним злото от селото”


В началото на 2018 година село Стража, общ. Търговище обяви Национален конкурс за изработване на кукла, кукер и рисунка на тема „Да изгоним злото от селото”.
В конкурса се включиха деца от училища, читалища, обединени детски комплекси и школи от различни градове.
В категория рисунка, журито определи и награди най-активните институции и от 158 рисунки класира нашето училище на второ място. Всички деца получиха грамоти за участие, а на СУ „Васил Левски” бе присъден плакет за прекрасните рисунки.
Директорът на училището благодари на организаторите, получи призовете и награди изявилите се ученици.

Патронен празник на СУ „Васил Левски“ – град Опака


18.ІІ.1873 г. – 145 години от страшната, но велика дата, съизмерила ни със света! Дата, на която отново свеждаме глави за почит и полагаме венци за признателност! И тогава, и днес Апостолът е мярка за съвест, за всеотдайност, мъжество и чест!
Гордеем се, че нашето  училище носи името на Васил Левски, но това ни кара да се чувстваме и много отговорни! Неговата саможертва ни обрича да вървим напред, с поглед в бъдещето, с вяра в доброто, да се стремим да докажем, че сме достойни за неговото име. За поредна година учители, ученици и родители отбелязахме бележитата годишнина.
Гости на патронния празник бяха: Гюнер Ашимов- председател на общинския съвет на община Опака, Румен Георгиев – заместник-председател на община Опака, Веселин Николов – председател на обществения комитет „Васил Левски“, ЦДГ „Усмивка“, бивши учители, бивши ученици и родители. Бяха получени поздравителни адреси от  РУО- Търговище и от кмета на община Опака. Приветствено слово, послучай патронния празник, произнесе директора на училището, г-н Борислав Борисов. Обръщение и свои мисли за Апостола прочете г-н Николов.
Празничната програма откриха малките ни приятели от целодневна детска градина „Усмивка“, които ни поздравиха за празника с песни и стихотворения. Учениците от Школата по ИТ проведоха своята първа публична изява. Разпространиха втория брой на вестник „Букет”, подариха на всички гости в залата празничното издание. Рецитал „Заветите на Апостола“  изпълниха учениците от 6 клас, участници в школа „Приятели на книгата“, с ръководител  г-жа Румяна Енчева. В тяхно изпълнение  чухме и песента „Къде си вярна ти любов народна“ под ръководството на г-н Ергун Али. Първокласниците   се представиха с песен и хоро „Медна свирка свири“ под  ръководството на класния им ръководител г-жа Илияна Владимирова. Ученици от 4 клас  с ръководители  г-жа Румянка Русева и г-жа Марияна Илиева  подготвиха стихове и песни за Васил Левски.  Танцът „Нежност“ изпълниха втори  клас с ръководител г-жа Даниела Славова. Учениците от трети клас представиха песента „Мечти” под ръководството на г-жа Дора Пенева. Танцът  на петокласниците,  с ръководители  г-жа Румяна Борисова  и г-жа Рефие Ахмедова, бе поздрав към всички присъстващи на нашия празник.                                                                                                    
Нашият празничен концерт  завърши с предизвикателството „Възрожденски войни“  на седми клас под ръководството на г-жа Румяна Неделчева и г-н Младен Пенев.

14 февруари- Свети Валентин
Моята любов
Моята любов е като океана,
той слиза толкова надълбоко.
Моята любов е като роза,
чиято красота искаш да запазиш.

Моята любов е като река,
тя никога няма да свърши.
Моята любов е като гълъб,
с красиво съобщение всеки ден.

Моята любов е като песен,
тя продължава во веки.
Моята любов е като затворник,
доброволна на твоето сърце.


На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените – Свети Валентин. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг. По инициатива на училищния ученически съвет във фоайето на СУ “В. Левски“ – Опака бяха поставени тематични табла и кутия за валентинки, в която учениците имаха възможност да пуснат своите любовни послания. А самият  Купидон се погрижи за раздаването на посланията, валентинки с послания за любов, уважение и разбирателство.
За доброто празнично настроение се погрижиха седмокласниците с радиопредаване и озвучаване на известни любовни песни по радиоуредбата. Всички ученици се обединиха около това, че любовта не означава само физическа близост между двама души, а отношенията на уважение, доверие и приемане на другия.

Месец декември вдъхнови школата, накара ни да бъдем по-добри!

Декември е най-уютният и най-светлият месец в годината!
Заедно да превърнем приказките в реалност, да сбъднем мечтите си!
Декември е месец на чудеса и на надежди! Нека коледното чудо влезе във всеки дом, за здраве и благополучие!
Последният месец от годината е вече тук. Ние го обичаме, не само защото това е месецът на най-семейните празници, но и защото е най-незабравимият и най-вълнуващ месец.
И все пак фактът, че Коледа е семеен празник, а има ужасно много деца без семейства и родители, които да ги зарадват с коледен подарък, кара много състрадателни хора да помогнат с каквото могат, така че да подарят щастие и надежда на сирачетата.

През декември излезе от печат и нашият първи брой за годината на вестник „Букет”. Спонтанно възникна идеята в школата, благотворително да разпространим вестника.

Благодарим на ръководството на училището за качествения печат на изданието!
На 21.12. 2017г. гражданите на град Опака изкупиха първия тираж от двадесет вестника, събраните средства възлизат на 40 лева.
А на следващия ден посетихме г-н Лютви Реянов – Кмет на община Опака. В знак на съпричастност школата получи 100 лева.
Получихме стабилна подкрепа в нашето начинание и от г-н Красимир Кулев -Кооперация „Прогрес 94”, дари 60 лева.
Събраната сума от акцията е 200 лева. БЛАГОДАРИМ!
На 10.01.2018г. учениците от школата, заедно с г-н Борисов връчиха даренията на двама ученици от СУ „Васил Левски”, които се нуждаят от финансова помощ.
Деца помагат на деца!
Пелагия Трифонова
Ръководител на Школа по ИТ

Новогодишно тържество в начален етап на СУ „В. Левски“ гр. Опака

Малките ученици от начален етап на СУ „В. Левски” гр. Опака посрещнаха с песни коледарите, а след тях и Дядо Коледа.  Имаше и подаръци за всички. Наградени бяха класовете, които най- добре са украсили класната си стая, както и тези, които са аранжирали най-оригинална елха. Тържеството продължи с  весела дискотека.

Национална седмица на четенето


В СУ „В. Левски“  гр. Опака  се проведоха различни мероприятия, свързани с Националната седмица на четенето. Седмицата стартира с изработване на тематично табло и  радиопредаване. Посещението на любими приказни герои в начален етап внесе положителни емоции.  В гимназиален и прогимназиален етап по време на часовете по български език и литература се проведоха състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач и състезание по правопис. Учениците участваха с желание, ентусиазъм и се представиха отлично.
През Националната седмица на четенето стартира дарителска кампания за обогатяване на училищния библиотечен фонд. Ученици от 12 клас проведоха работа на „терен“- „Опака чете“ –  четене на произведения от публични личности.
Седмицата беше закрита с рубриката „Опака чете“, с която се представиха записите от четене на литературни произведения. Директорът на училището г-н Борисов награди победителите от проведените конкурси.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН


По традиция учениците от  СУ “Васил Левски” гр. Опака отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, като се включиха активно в Националната АНТИСПИН кампания, чието мото през 2017г. е „Моето здраве е мое право”. Акцията се проведе по инициатива на учениците от клуб „Здраве“ и Ученическия съвет, които изработиха информационни табла, брошури,  раздаваха презервативи и червени лентички, които са израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
На 04.12.217г. екип от РЗИ – Търговище ще проведе анонимно и безплатно изследване за СПИН и здравно-образователна лекция, относно начина за заразяване и предпазване от СПИН и сексуално предавани инфекции.

21 ноември – Ден на християнското семейство 


На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.Този светъл ден беше отбелязан подобаващо в СУ „В. Васил“ гр. Опака. Денят започна с кратко радиопредаване, в което учениците от VІ клас припомниха какъв е този празник, защо се почита и тачи от всички християни. Организира се изложба с рисунки „Моето семейство“ от V иVI клас, а ученици от начален етап изработиха картички „Обичам те, мое семейство“. Специално табло изработиха седмокласниците, с което припомниха стари библейски истини за любов, доброта и съпричастие, така необходими в трудното и напрегнато време, в което живеем.
 Учениците стигнаха до извода, че семейното огнище трябва да сeподклажда с огъня на търпението, обичта и вярата, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ.

16 ноември– Международен ден на толерантността

По повод 16 ноември- Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СУ “Васил Левски”  гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет, подготвиха  радиопредаване и  изработиха таблa  „Светът е различен”. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.  Всички   участваха с ентусиазъм в конкурсаза  рисунка, карикатура или мултимедийна презентация на тема „Да бъдем толерантни!”. А победители в конкурса  за табло са:
I място – VIII клас, II място – VI клас, III място – V клас;
за рисунка са: I място- Айджан Илмазова от VIII клас
II място- Дилек Мехмедова от VIII клас
III място- Ревасие Кадирова от VIII клас
След проведените мероприятия учениците стигнаха до извода, че толерантност – това е хармония в многообразието; толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

1 ноември- Ден на народните будители


1 ноември е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.
По традиция в СУ ,,Васил Левски“ – Опака  се проведе радиопрeдаване и   лекоатлетически крос в чест на Деня на народните будители, в което участваха всички ученици. В дните преди празника, учениците беседваха в часа на класа, бягаха в чест на будителите. Всичко това подготви емоционалното възприемане на стиховете и възторжените думи от радиопредаването.  Необичайни за малките палавници бяха тишината и вниманието, с които слушаха думите от рецитала –  показател за събуден интерес към делото на будителите. В паметта на децата ще останат завинаги стиховете:
„ Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни,
българинът китка свива!“
Учениците от начален етап също взеха участие в кроса. След пробягване на  определеното разстояние, бяха определени победителите. Първите трима  при момичетата и при момчетата бяха наградени с грамоти. 
Най-бързи при четвъртокласниците бяха Орай  Османов и Наз Ниязиева.
При третокласниците призовите места завоюваха Илиян Диянов и Бусе Бейсимова. Победителите от II клас са Емре Нурай и Еда Шемсиева.
В инициативата се включиха и най-малките. При първокласниците победители са Сертач Шенхаев и Ечрин Демирташ.  
Въпреки лошото време,  ученици  се справиха отлично като проявиха завиден спортен дух и издръжливост. Участниците бяха разпределени в различни категории  и всички получиха грамоти от директора на училището – Борислав Борисов.

На 06.10.2017г. в СУ,, Васил Левски” се отбеляза Международния ден на усмивката. Денят е посветен на доброто настроение и добрите дела  и  премина под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне“. Това е ден, в който всеки трябва да  се усмихва и да дарява усмивки на околните. Във връзка с инициативата учениците от V клас под ръководството на г-жа Рефие Ахмедова изненадаха всички ученици, учители и служители в СУ “Васил Левски” като изработиха емотиконки – символ на усмивката и закичиха с тях всички. Учениците от начален етап и петокласниците изработиха тематични табла за деня на усмивката. Учениците от V клас зарадваха всички ученици от Начален етап като им подариха пъстроцветни балони.

СУ ,,Васил Левски“ гр. Опака се включи в инициативата – ,,Да изчистим България заедно“.


Възпитаниците  на СУ ,,Васил Левски“ показаха своята гражданска отговорност към опазване на
природата. С голям ентусиазъм почистиха около своите домове.
Всички знаем, че с малката стъпка започва голямото пътешествие. С малко усилие от всеки от
нас, родината ни става по-красива и по-чиста.

Накрая на почистването бяха събрани отпадъци, шума и съчки.

Годишни утра в начален етап

Неусетно дойде краят на учебната година. Изкачихме още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието.
На 01.06.2017г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха годишни утра на учениците от I до IV клас. Ежедневието ни бе изпълнено с учение и труд, с радост и смях, понякога с тревоги и трудности. Уроците развиваха, каляваха, изпитваха възможностите на всеки ученик. След положения през учебната година труд, децата показаха своите знания и умения. Пяха, рецитираха, танцуваха и драматизираха.    Гости на тържествата бяха родителите и директорът на училището г-н Б. Борисов, който връчи свидетелствата и грамотите на отличниците.
Емоционална раздяла на четвъртокласниците бе изключително трогателна и сърдечна,  ученици и родители благодариха на своите учители за грижите и положения труд. 
И нека всички заедно да извикаме: „Хей, ваканция, здравей!”

1 юни – Ден на детето в СУ ,, В. Левски“- Опака


„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.“

Паулу Коелю

9 май – Ден на самоуправлението


Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка на създаването на обединена Европа. На фона на опасността от трета световна война, която би погълнала цяла Европа, през 1950г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други Европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Затова насреща на лидерите на ЕС в Милано през 1985г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.
В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005г. Оттогава 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави, а в нашето училище е повод да проведем Ден на самоуправлението. Това са разпределените длъжности, които заемаха нашите ученици:
Директор – Денислав Иванов – ХI клас
Зам. директор – Мерве Мехмедова – ХI клас
ЗАС – Сенем Зунхаева – ХI клас
Домакин/библиотекар: Фунда Шемсиева – V клас и Ешим Шукриева – ХI клас
Помощен персонал:
1. Гюляй Гюнерова – VI клас
2. Гюлшен Алиева – VI клас
3. Мехмеджан Мехмедов – VIIб клас
4. Джошкун Бахтиаров – VIIа клас
Дежурни ученици – учители:
I етаж – Дерия Нихатова – Х клас
II етаж – Есил Сабриева – VIIа клас
III етаж – Джанер Ведатов – VI клас
Ученическо стълбище: Беркан Басриев – IX клас, Петек Бейсимова – VIIб клас
Учениците с голямо вълнение влязоха в ролите на директор, зам. директор, учители и помощен персонал, усетиха какво е да носиш отговорност на работното си място, разбраха че да си възрастен не е толкова лесно. Всички учители подготвиха своите уроци и с усмивка и притеснение застанаха от другата страна на бюрото. Дадоха си сметка, как трябва да се държат като ученици. С биенето на последния учебен звънец тяхната отговорност и задължения приключиха.

Апостолски урок в годината на Васил Левски


По инициатива на Средно училище „Васил Левски“ град Опака, Исторически музей град Попово, Обществен комитет „Васил Левски“ град Търговище и с подкрепата на Регионалното управление на образованието град Търговище беше организирана и успешно проведена Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. В далечната 1871 год. на 6 октомври в писмо до богат българин Васил Левски пише: „От никоя страна (за) нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Не случайно точно тази мисъл на Левски стана мото на Ученическата конференция. И с нея Левски наднича от далечината на своето време и става наш съвременник. Повече от век и половина личността и делото на Апостола стоят в центъра на вниманието на българската наука. Но Левски не е мит, той е реалност. И макар че всички знаем толкова много за него, все не е достатъчно.  Все още търсим неговите мисли за да се съизмерим с него! Това събра на едно място ученици, учители, общественици, родители, които в продължение на три часа беседваха за гения на българската свобода Васил Левски, представиха Апостола по своему, през своя поглед, доближавайки се до неговия живот и дело. В конференцията взеха участие ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака, ОУ „Л. Каравелов“ гр. Попово, ПГ „Хр. Ботев“ гр. Попово,  ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово, ПГТЛП гр. Попово, Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище, ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище. Музеят в град Попово домакинства на ученическата конференция. В нея взеха участие 21 ученика с 15 разработки с 8 научни ръководство от техни учители. Всички получиха сертификати и грамоти от организаторите. В конференцията взе участие и известния ни историк проф. Пламен Павлов, който коментира всяка ученическа разработка и създаде допълнително една атмосфера на приятелство и непринуденост в общуването на участниците.

Накрая този вълнуващ ден приключи с посещение на Скалния манастир край с. Крепча, община Опака. Тук гостите на конференцията се докоснаха до миналото на родния край, едно малко кътче, съхранило българщината!

Румяна Неделчева – главен учител по История и цивилизация гр. Опака

Под мотото „Книгите са най-тихите и най- постоянните приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и най-търпеливите учители.“,  премина седмицата, посветена на  книгата, във връзка със Световния ден на книгата – 23.04.2017 година.

 В СУ „В. Левски“  седмицата бе открита с  радиопредаване за книгата. Ученическият съвет, съвместно със своя ръководител Севим Юсеинова – учител по български език и литература, изработиха проект на тема „Книгите- наши приятели“. Школа „Приятели на книгата“, заедно със своя ръководител Румяна Енчева – старши учителят  по български език и литература подредиха кът с любими книги от български и световни автори, и създадоха свои стихове.  В часовете по български език и литература се проведе петминутка, с която се акцентира  върху ползата от четенето на книги. Седмицата  бе закрита с рецитиране на любими стихотворения от съвременни поети.

„Първо сме деца, после сме различни“

По изпълнение на Националната стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, осъществявяне на извънкласни и извънучилищни дейности     със съдържателни елементи на интеркултурното образование – отбелязване на празници, запознаване с традициите на различните етноси, в СУ „Васил Левски“ град Опака се проведе тематично занятие на тема:
„Първо сме деца, после сме различни”.
Раждаме се на този свят, без да избираме родители, семейна среда, без да избираме страната, в която ще отраснем. Животът е едно колело, знаем къде сме днес, но не знаем къде ще бъдем утре. Но независимо къде живеем, си приличаме. Всеки един от нас носи своето име – Иво,  Хасан, Озан, Вики, Ники. Различаваме се не по езика, който говорим, не по религията, която изповядваме, а по ценностите, които имаме, и както има добри хора при едните има и при другите. И сме такова – едно сплотено, семейство в училище, с послушни или не толкова послушни момичета и момчета, които представиха своите традиции. Учениците от IV – те класове с ръководител Стелиана Петрова представиха презентация на тема „Пролетните християнски празници“, учениците от XI  клас представиха презентация „Предстоящи мюсюлмански празници и традиционни ястия“. Под ръководството на учителите Анка Марчева и Румяна Неделчева учениците от VI и XI клас подготвиха, презентираха и предоставиха за дегустация характерни за двата етноса ястия. Оказа се, че в основата и на християнската и на мюсюлманската трапеза стоят житото и оризът. Това още веднъж доказва, че първо сме еднакви, а после сме различни.

На 29 март 2017 г. в СУ “Васил Левски“ град Опака се проведе съвместно четене с родители и ученици. Бяха представени презентации с творчеството на Асен Разцветников, Дора Габе, Елисавета Багряна, Ран Босилек. Ученици и родители заедно четоха произведения от българските поети и писатели.

„Седмица на толерантността и търпението“

в СУ „Васил Левски“ – гр. Опака


В СУ „Васил Левски“ – гр. Опака  учениците се включиха с голямо желание и ентусиазъм към инициативата на РУО – Благоевград и Общинския съвет по наркотични вещества-Благоевград. Проведоха се различни мероприятия през седмицата на толерантността и търпението 20.03. – 24.03.2017г. Учениците подчертаха важността и призоваха своите съученици, учители и приятели към доброта, взаимно изслушване и уважение мнението на другите, разбирателство, толерантност. Седмицата  се отбеляза под мотото „С любов и търпение нищо не е невъзможно!“.
Изработиха се тематични табла, а във всеки кабинет  учителите написаха на дъските послание за своите учениците „Бъди толерантен!“. В часовете по изобразително изкуство учениците чрез рисунки създадоха символи на приятелството.
Чрез кутията за  предложения  се избраха за най-търпелив учител –  г-н Андрей Цонев и най-търпелив ученик  Диляра Руждиева от VI клас.
На 24.03.2017г. всеки учител отдели 3 минути в началото на часа, за да обясни необходимостта от разбирателство, търпение и уважаване мнението на другия.
В конкурса „Най-оригинален знак и послание“ достойно се класираха: нa  I мястo- VIIa клас; II място – X клас и III място – V клас.

„НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ“ –  ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ КЛАС

Празници много, но най-големият празник в първи клас  е  празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците  да заявят “Мога да чета и пиша“. Буквара е златното ключе към знанието. Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и дългия път на познанието. 
Гостите на тържеството бяха въведени в Царството на буквите с много песни, танци, стихчета  и драматизации.
Всеки първокласник получи Удостоверение за грамотност от директора на училището Борислав Борисов  и пъстра книжка за подарък от родителите им.

Практикум в СУ „Васил Левски“  град Опака,
организиран от МО на класните ръководители
На 23.03.2017 год. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе практикум на тема „Социално–педагогическа подкрепа на децата с асоциално поведение и техните семейства чрез резилианс подход“. В практикума взеха участие родители, учители и ученици. Той протече в две части: теоретична част – тук беше изяснено теоретично какво представлява „резилианс“ подхода и представена презентация по темата. Във втората част родители, учители и ученици решаваха казус и всяка група представи своите гледни точки по казуса. Практикумът завърши с интересна притча за семейството. Неразривната връзка между семейството и училището, разбирането и общите усилия, които ние всички полагаме, са в името на децата.

   Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на водата и нейното опазване. През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води и кампанията „Защо хабим водата?“. Тя е насочена към послания за намаляване на образуваното количество отпадъчни води и възможността за оползотворяването им.
В световен мащаб над 80% от образуваните отпадъчни води се връщат обратно в природата, без да бъдат пречистени или повторно използвани.
С правилното използване на този важен ресурс ВОДАТА, ние можем да помогнем на водния кръговрат да работи в полза на всеки жив организъм. Нека всеки от нас да съдейства за постигане на целта за устойчиво развитие  – за намаляване наполовина на дела на непречистените отпадъчни води и увеличаване на рециклирането на вода и безопасна повторна употреба.
Всяка година в СУ”Васил Левски” гр. Опака се отбелязва този световен ден на ВОДАТА. Тази година учениците от 7 клас участваха в конкурс за мултимедийна презентация”Водата-извор на живот”. А учениците от 6 клас участваха в изработването на колажи на същата тема. На първо място в конкурса за мултимедийна презентация се класираха Айджан и Дилек, а от 6 клас в конкурса за изработване на колаж -Дуйгу, Диляра и Мерай. Всички ученици от 6 и 7 клас участваха в конкурсите и представиха своето отношение към проблема – опазване на водите и пестене на водата. Убедиха се в значението на водата за живота на Земята.

Ученическа конференция в СУ „Васил Левски“ град Опака


За девета поредна година учениците от единадесети клас на СУ „Васил Левски“ подготвиха и проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. И тази година подготовката протече много отговорно и с ентусиазъм. Разделени в осем екипа учениците проведоха изследователска работа, работа на терен. Всяка група избра да представи малко известни факти от живота на патрона на училището Васил Левски, да покаже своя поглед към живота и делото на Апостола, да проучи местни легенди и предания, да интервюира населението от град Опака, какво знаят за живота му, но и да преоткрият Левски в XXI век.  „За себе си аз търся го отново“ стана мотото на таз годишната конференция. Интерес представляваха, освен революционната дейност, запазените вещи, доказаните фотографии, ролята на жените в живота на Апостола, идейният свят преоткрит в неговите съхранени до днес писма до съратници, записки. Гости на конференцията, със специален поздрав към приятелите си от Опака бяха група ученици от ОУ „В. Левски“ с. Крепча с ръководител госпожа Ю. Милчева. В присъствието на ученици, родители и гости от град Търговище – госпожа П. Атанасова, старши експерт ОНГО, господин В. Николов, председател на Обществения комитет Васил Левски, господин Св. Николов от вестник „Търговищки новини“ конференцията завърши с мултимедиен продукт режисиран, осъществен и записан от единадесетокласниците под ръководството на учителя им по История и цивилизация госпожа Румяна Неделчева, дванадесет минутен филм „Левски – най  ясната загадка“.  Този урок по патриотизъм и родолюбие доказа за пореден път отношението на младите хора от нашето училище към родната история. Поздравени и наградени за своя труд от Директора на училището господин Б. Борисов и господин Николов, учениците получиха висока оценка за своя труд.

Трети март! Трети март!
Чакан празник, свята дата.
Трети март! Трети март!
Ден рожден на свободата.
На този ден празнуваме възстановяването на българската държава след  петвековно османско робство. По случай националния  празника на България учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака изпълниха много песни и стихотворения. Децата бяха завладени от чувство на патриотизъм  и гордост, че са българи.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световен ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.    

   
В СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха инициативи, посветени на Деня на розовата фланелка. Фокусът на инициативата през 2017г. е кибертормоза. Периода за провеждане на инициативите е 07.02-22.02.2017г.  Изработени  бяха тематични табла, а международния ден за безопасен интернет се отбеляза чрез радиопредаване проведено на 09.02.2017г. Седмицата 13-17.02.2017г. г-жа Трифонова отдели петминутка в часовете по информационни технологии за безопасен интернет.
Кулминация поставихме с Деня на розовата фланелка на 22.02.2017г., участие взеха ученици и учители от СУ „Васил Левски – облечени с розови фланелки, закачени с розови панделки и с много други анти-тормоз идеи.
Отличиха се 9 клас с оригинална идея в конкурса „Най-розов клас“. Те направиха допитване по класовете и излъчиха три места за най-неагресивен ученик.
А конкурса „Най-розов клас“ спечелиха 7“а“ клас.

19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история! Изминали са 144 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев – Левски! Ние, възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ  се събрахме за да покажем, че заветът, оставен от Левски е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас,  ни уважиха:г-жа  Бонева –  началник на РУО Търговище,г-жа  Атанасова-старши експерт  ОНГО, г-н Николов – председател на Обществения  комитет „В. Левски“,Румен Георгиев – заместник-кмет на община Опака, Йордан Кънев – член на Обществения съвет, бивши учители, ученици и родители.
В литературно – музикалната програма,   посветена на Апостола, участваха: ученици  от 4 клас с ръководителиКрасимира Христова, Шермин Ахмедова и Илияна Владимирова с рецитал за Васил Левски и песните „Аз съм българче“ и „Вятър ечи“, „Като две капки вода- възрожденци“ – специално издание с участието на 6 клас с ръководител Румяна Неделчева и с подкрепата на Младен Пенев и Десислава Петрова. Най-малките ученици от 1 клас изпълниха песните „Знамето ни е трицветно“, „Хопни ми, тропни ми“ с ръководители Даниела Славова и Милена Тодорова. Второкласниците  с ръководител Дора Пенева представиха песента „Дена“, Песен-танц „Изгряла е месечинка“ с ръководители Румянка Русева и Марияна Илиева изпълниха  ученици от 3 клас. Празничният концерт завърши с песента „Йовано, Йованке“  в изпълнение на всички участници и под ръководството на учителя по музика Ергун Али.

Благотворителна акция за Хитрино
в СУ „В. Левски“- гр. Опака


Ако можех да имам едно 
магазинче със две полички,
бих продавал … познайте какво?

– Надежда! Надежда за всички.
А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.

В СУ „ В. Левски “- гр. Опака на 15. 12. 2016 г. се проведе благотворителна акция. Tя бе организирана от Ученическия съвет, със съдействието на родителите и  училищното ръководство. Ученици от 5 до 12  клас не останаха безразлични към трагедията и дариха пакетирани хранителни продукти за пострадалото население в село Хитрино. Събраните пакетирани хранителни продукти се пакетираха и предадоха на специална комисия, за да достигнат до пострадалите.

На 1 декември в СУ ,,Васил Левски‘‘ гр. Опака се проведе СПИН кампания  под мотото ,,Бъди разумен!“. За отбелязване на деня се подготви кът в училище със здравно – образователни материали и табла. Ученици, членове на  Ученическия състав от Гимназиален етап, раздаваха здравно-образователни материали, презервативи и червени лентички на учениците и учителите. В часа на класа ученици от Прогимназиален ‚ Гимназиален етап изгледаха филма „Ти гониш“, презентация за СПИН и проведоха здравна беседа.

Традицията продължава

За поредна година ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ гр. Опака организираха и отбелязаха Деня на Европа с Ден на самоуправлението. С помощта на своите учители учениците се подготвиха да ги  заменят в часовете по всеки предмет. Сами учениците си избраха Директор, пом. директор, библиотекар, ЗАС и педагогически съветник. С голям ентусиазъм и вълнение всички активно участваха в подготовката и реализацията на тази инициатива. Много отговорно изпълниха своите нови функции. Този ден даде възможност на учениците да се докоснат до труда  и отговорностите на своите учители и  да оценят техния труд. Много положителни емоции, много преживявания изпълниха този ден, но и много житейски уроци научиха всички. Учениците – учители демонстрираха много техники и нестандартни  методи на преподаване в часовете.  Учители и ученици съпреживяха новите си роли и оцениха труда на всеки от тях.

На 20 април 2016 година се проведе празник на буквите в СОУ ”Васил Левски” град Опака. Учениците демонстрираха знания, пяха песни, рецитираха стихове. На празника присъстваха родители и гости. Родителите подариха на децата книжки с приказки.

Празникът на СОУ „Васил Левски” град Опака
19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история!

Изминали са 143 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев – Левски!
Плаче Родината – майката, която трябва да откъсне от сърцето си най-верния, най-скъпия син, който не пожали ни сили, ни младост, ни живот!
Днес, от дистанцията на времето, ние възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ, сме се събрали за да покажем, че заветът, оставен от Левски, е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас, ни уважиха г-жа Дарина Димитрова – Началник на Регионален инспекторат по образованието, град Търговище, г-н Веселин Николов – Председател на Обществен комитет „Васил Левски” гр. Търговище, г-н Милчо Русев – Зам. кмет на община Опака. Всички официални гости поднесоха своите приветствия и поздравителни адреси.

Апостоле мой – свят Апостол на правдата свята,
съдбовно насъщен, по-нужен от хляб и вода,
научи ме ти да прозра същността на борбата
и истинността във изстраданата свобода.

Целувам земята под твоите стъпки –  жарава,
и твоята смърт и безсмъртие в мене горят.
Горят! И през здрача на времето пресътворяват.
В душата ми неподозирано по-умен свят!

Целувам земята, запомнила твоите стъпки
и зреят надежди, а болката вие във мен.
Бунтовната клетва събужда във пулса ни тръпки,
предателски шиба лицето ми вятър студен.

И тръгвам, загърнал плещите си във ямурлука,
със който премина ти невероятния път –
през зимата да съживяваш звука на капчука,
заспалите въглени в Българско да запламтят.

Родителите, учениците и гостите се насладиха на богатата литературно-музикална програма с участието на талантливите възпитаници на нашето училище.

Националната седмица на четенето  в  СОУ „Васил Левски“ град Опака премина емоционално и вълнуващо. В съответствие с изготвения оперативен план, началото се постави с радиопредаване. Бяха предвидени и се осъществиха редица дейности като организиране на кътове с книги, предоставени от учениците, конкурси, четения.
Малките момичета и момчета от ІІ, ІІІ и ІV клас гостуваха на своите Големи приятели  от прогимназиалния курс на СОУ „Васил Левски“, за да им прочетат  любимите си литературни произведения.
Учениците проявиха изключителен интерес към конкурсите за най-добър четец, най-добър разказвач и за най-грамотен. В пети клас най-добър четец се оказа Фиген Айдънова Арифова, в VІ клас – Иляйда Илханова Идаетова, в VІІ клас – Арзу Руждиева Ремзиева.
В конкурса за най-добър разказвач се класираха Айджан Илмазова Айдънова от VІ“а“,Анелия Диянова Енчева от VІІ клас и Ивана Драгомирова Веселинова от Х клас.
В състезанието за най-грамотен ученик се отличиха Дилек Мюджелова Мехмедова (VІ“а“ кл.)от прогимназиален етап и Павел Пламенов Бобев (ІХ кл.) –  от гимназиален етап.
Отличилите се ученици бяха наградени с грамоти от Директора на училището г-н Борислав Борисов.

СОУ „Васил Левски” град Опака

отново с участник в Националната олимпиада по Гражданско образование

    За четвърта поредна година училището ни се представя достойно с участие в Националната олимпиада по Гражданско образование. Ивана Драгомирова Веселинова от IX клас  беше допусната до национална защита в трета възрастова група с проект по Гражданско образование на тема „И ний сме дали нещо на света”. От 08 до 10.05. 2015 г. в град Шумен се проведе националния кръг на олимпиадата. От четиридесет допуснати проекта, нашият проект с 86 точки достойно зае 17 място.  В двата кръга на олимпиадата – писане на казус и защита на проект, Ивана събра 240,5 точки в оспорваната надпревара. Да можеш да заявиш и защитиш гражданската си позиция в този труден живот се иска смелост и убедителни аргументи, желание за промяна и последователност в отстояване на своята кауза – все качества, които нашето училище се стреми да изгражда сред подрастващите. А признанието на журито на такъв висок форум е още едно доказателство за много добрата работа ученици и учители в СОУ Опака.

Празник на буквите в СОУ „В. Левски” гр. Опака
Първокласниците от СОУ „В Левски”  гр. Опака имаха празник – празник на грамотността и книжнината. Станалият традиция Празник на буквите, се превърна в спектакъл с много положителни емоции и вълнение. Децата доказаха на мързеливото дете и на цар Мързелан, че да си грамотен е много важно и отговорно. Тържеството завърши с голяма изненада – торта, с която празничното настроение беше пълно.

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

в СОУ „Васил Левски” гр. Опака

1-ви декември ученици и учители от СОУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ се включиха в кампанията, посветена на Световния ден за борба срещу СПИН.
Всички ученици имаха възможността да изгледат тематичен филм на тема: „КАТО НАСЪН“, предоставен от РЗИ- Търговище. Голяма част от учениците  получиха брошури, а по-големите  и презервативи от свои съученици. Също така от РЗИ- Търговище, осигуриха и безплатно и анонимно изследване на учениците за ХИВ/СПИН.
1 декември се отбелязва като Световен ден за борба срещу СПИН от 1988 г.Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка.Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.  Червеният цвят на панделката едновременно символизира:
любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването;
кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН;
яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение.
Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено  и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

На 11.11.2014 г. се проведе крос, посветен на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП с учениците от начален етап. Учениците участваха активно и с голямо желание. Победителите получиха награди за проявеното усърдие и бързина в бягането.

На 30.05.2014 год. се проведоха годишни утра във втори, трети и четвърти клас. Всички ученици приключиха успешно учебната година. Пред родителите изнесоха кратка литературно – музикална програма и отличниците получиха грамоти от ръководството на училището.

Годишно утро в първи клас на СОУ „Васил Левски” град Опака

     На 20.05.2014 г. първокласниците завършиха учебната година. Учениците бяха разделени на два отбора. Отговаряха на въпроси по бълг. език и литература, математика и роден край. Победителите получиха грамоти. На утрото присъстваха родителите, които останаха много доволни от знанията, които показаха техните деца. Тържеството завърши с раздаването на свидетелствата от директора на училището, който поздрави децата.

Социално-педагогически практикум на тема
„Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”

   Традиция стана в СОУ „Васил Левски” град Опака Методическото обединение на класните ръководители да акцентира в своята дейност на работата с родителите чрез организиране на социално-педагогически практикуми. В началото на месец май по инициатива на колегията на класните ръководители с участието на ученици и родители се проведе практикум на тема Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”. Практикумът започна с интересна и полезна презентазия за ролята на класния ръководител в отношенията с родителите и учениците. След това участниците се разделиха на три групи на случаен принцип. Оформиха се три екипа-родители, ученици и класни ръководители. Всеки екип получи казус и експертен лист и помощни материали. След много емоции, оживление и старание представител на всяка група представи своята позиция – решението на казуса от своята гледна точка. Въпреки различията в решението на казуса, това което обединява всички е доброто на нашите деца. Целта на практикума беше постигната – научихме се да бъдем по-полезни и да вземаме заедно правилни решения в името на децата ни.

Ученическа конференция, 2014 г.
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

    За шеста поредна година учениците от ХІ клас на Средно общообразователно училище „Васил Левски” град Опака организираха и проведоха с голям ентусиазъм станалата вече традиция Ученическа конференция. Конференцията е посветена на патрона на нашето училище Васил Левски. Целта на конференцията е всяка година учениците от ХІ клас да представят нови, неизвестни от учебниците по история факти за живота и дейността на Апостола. Подготовката започва от месец ноември под ръководството на учителя по история и цивилизация Румяна Неделчева. Класът се разделя на групи и заедно се избират темите, по които ще се подготвят доклади и мултимедийни продукти. След няколко месечна работа учениците с покани избират от всички класове приятели на историята, гости от гр. Търговище в лицето на господин Веселин Николов, председател на обществения комитет „Васил Левски”, родители, общественици. Конференцията тази година представи темите:
– «Събуди ни Левски, в едно с твоя портрет, нужен ни е и твоя декрет!»
– «В свободна България има място за всинца ни»
– «В дните преди залавянето»
– «Шифърът на Апостола в ученическата етика»
Изнесените доклади и презентации предизвикаха голям интерес в присъстващите. А целта беше постигната. Всички в залата си тръгнаха обогатени с нови факти за живота и дейността на Васил Левски.

На 26.02.2014г. методическото обединение ,,Класни ръководители” в СОУ  „Васил Левски”, гр.Опака проведе поредната си сбирка-лектория на тема – , „Ролята на класния ръководител за сплотяване на класния колектив”.
В началото беше представена презентация ,,Класният ръководител-лидер и мениджър…”
Работата продължи с материал за психологическия климат в класа и какви могат да бъдат ролите в един колектив. Материалът беше поднесен интересно от г-жа Марчева -класен ръководител на 5а клас, която сподели и своя опит за работата си.
Г-н Пенев, класен ръководител на 12 клас, също сподели своя опит и препоръча на колегите класни ръководители добра практика за сплотяване на класния колектив.
Сбирката завърши с психогеометричен тест, който всеки класен р-л може да направи в класа си.

На 26. 02.2014г. учениците от I, II, III и IV клас изучаващи СИП Предприемачество организираха дарителска кампания по случай Първи март. Те изработиха автентични и оригинални мартенички и нарисуваха красиви картички с пожелания за здраве, късмет и дълголетие, които дариха на „Дом за стари хора” в село Гърчиново. С този си жест малките предприемачи показаха наученото по темата за дарителството и с голям ентусиазъм изпратиха своите детски усмивки на възрастните хора.

На 12.12.2013 год. в СОУ „Васил Левски”, гр. Опака се проведе традиционният Коледен турнир по шахмат с организатори С. Ахмедов и Д. Добрев. В състезанието се включиха юноши от  VIII- XII клас, девойки от VIII- XII клас и момчета от V- VII клас.
Турнира се проведе по системата на елиминиране. Получиха се завързани партии, удоволствие беше да се гледат тези умни и креативни ученици. След изиграването на партиите се откроиха и призьорите:

Момчета V-VІІ клас:
1 място – Евгени Добромиров Стоев – VІІ клас
2 място – Виктор Венциславов Великов – VІІ клас
3 място – Мехрин Юкселов Хамбарлиев – V клас

Юноши VІІІ  – ХІІ клас
1 място – Сервет Сейханов Сабриев – Х клас
2 място – Юнал Юмеров Османов – ХІ клас
3 място – Денислав Ивайлов Иванов – VІІІ клас

Девойки VІІІ  – ХІІ клас
1 място – Айсун Билялова Есманова – ХІ клас
2 място – Ивана Драгомирова Веселинова – VІІІ клас
3 място – Мерлин Михайлова Господинова – Х клас

Животът е безценен

Учениците от клуб „Здраве” и ученическия съвет към СОУ „Васил Левски” изработиха табла на теми „ 1 Декември – Световен ден за борба със СПИН”,  под мотото „Животът е безценен”. Децата се включиха в акция за разпространяване на флаери, информационни листовки и лентички,  които бяха носени в знак на съпричастност във връзка със Световния ден за борба срещу ХИВ/ СПИН.
Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ. През месец октомври по иниациатива на СОУ „Васил Левски” и РЗИ Търговище в училище, ученици и служители имаха възможност да се изследват безплатно за вируса СПИН.

По повод 16 ноември – Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СОУ “Васил Левски” гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет изработиха табло – „Урок по толерантност” и брошури съдържащи информация по повода. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.
В инициативата  се включиха и учениците от  IX клас. Те изработиха табла на теми: „Нашите права” и „Задълженията на учениците”.

На 14 ноември 2013г., учениците от СОУ “Васил Левски” в  Опака отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортните произшествия.
На среща с полицаи от Районното управление гр. Попово, учениците от V, VI и VII клас бяха запознати с безопасното движение на пътя и активно се включиха в инициативата, като раздаваха брошури в които е отбелязана актуална информация за жертвите загинали в  ПТП и полезни съвети за всички участници в движението.
Заедно, с повече воля и упоритост, ще обединим усилията си и от възпоменание на жертвите да пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението, и направим нашите пътища по-безопасни за всички!

Списание „Природа”

Седмицата от 11.11.2013г. до 15.11.2013г. в СОУ ”Васил Левски” гр. Опака е посветена на честването на 120години от издаването на списание „Природа”. В училище се организира изложба в сградите на начален и на прогимназиален и гимназиален етап на тема”Природа”. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап в понеделник в часа на класа изгледаха презентации, изготвени от тях на теми: ”120 години – списание Природа”, „Технологиите – за или против природата” и „Природа и устойчиво развитие”. В начален етап се изнесоха беседи от класните ръководители: ”Природата на България. Как да я опазим?” С проведените дейности се насочи вниманието на учениците към природата и проблемите на нейното опазване.

Честване деня на народните будители в СОУ „В. Левски” гр. Опака

На  31.10.2013 год., децата от начален етап на СОУ „В. Левски” гр. Опака отбелязаха празника на народните будители. Във всеки клас бе проведен час на класа, посветен на будителите. След този час, децата направиха изложба от рисунки. Четвъртокласниците изнесоха радиопредаване, с което запознаха по-малките си приятели с живота и делото на будителите, а в часа по информационни технологии, потърсиха в Интернет снимки и информация за българските просветители и революционери. Във фоайето на първия етаж бе оформено табло, от което всеки гост на училището би научил как децата тачат паметта на будителите. Учениците от начален етап са  любителите на спорта, затова  почетоха будителите  и с масов крос.
Честването на празника на народните будители е традиция, която напомня на учители и ученици за славното минало на България и за хората, чиято заслуга е нейното настояще.

Мероприятия по БДП, обединени в кампания ,,До училище пеша”:

На 28.10.2013 год. в часа на класа се проведе нагледна демонстрация с учениците от начален етап за безопасно преминаване по маршрутите им до училище и обратно.
На 30.10.2013 год.се проведе състезание по БДП между учениците от 3 и 4 клас под надслов ,,Аз се движа безопасно на пътя”. Участваха два отбора – ,,СВЕТОФАР” и ,,ЗЕБРА”. Състезанието протече много емоционално. Участниците бяха поздравени с песните ,,Пътни знаци” и „Регулировчик” от клуб,,Чик-чирик”. Победителите бяха наградени с грамота.
Бе обявен и конкурс за рисунка на тема ,,Безопасност на движението по пътя” за учениците от 1 до 8 клас.

Практикум на Методическото обединение на класните ръководители

в СОУ „Васил Левски” град Опака

   На 10.09.2013 г. в СОУ „Васил Левски” град Опака се проведе практикум на МО на Класните ръководители по плана за квалификация на тема „Приемане на модели за изработване на план на класния ръководител – тематичен план за часа на класа, план за родителските срещи и изготвяне на характеристика на класа”.
Г-жа Валентина Ангелова, председател на МО, запозна класните ръководители с плана на МО – неговите основни цели, основните задачи, календарния план, като постави акцент на темите за часа на класа, които могат да подпомогнат всеки колега – новопостъпил и с опит.
Практикумът продължи с презентация по темата, представена от главния учител г-жа Румяна Борисова. На класните ръководители бяха предоставени за разглеждане и обсъждане три различни варианта за план за часа на класа и родителските срещи за трите етапа в средното образование.
На практикума присъства и ръководството на училището, Директорът г-н Борислав Борисов приветства новоназначените класни ръководители, поздрави  колегията и им пожела успехи през Новата учебна година.

ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

      По традиция в нашето училище за пореден път Денят на Европа беше отбелязан с инициативи и мероприятия, организирани от  учениците с помощта на учителите. Ден на Европа, Ден на победата, но и Ден на ученическото самоуправление. На специално място върху постер бяха поставени имената на учениците-учители, ръководството –Директор, пом. директор, ЗАС, Домакин. С голямо желание и старание нашите ученици направиха организацията на този ден. Учениците влязоха в ролята на  своите учители и разнообразиха ученическия живот. Ролята на Директор беше поверена на амбициозната и инициативна дванадасетокласничка Дебора Иванова. След като прие щафетата от г-н Борисов, Дебора Иванова посети учебните часове в ХІ и ХІІ клас, запозна се с работата на директора на училището и подготовката на училището за НВО и ДЗИ. Всички ученици-учители се справиха много добре с новите си роли и отговорно заместиха своите учители в учебно-възпитателния процес. През целият ден по ученическото радио звуча музика на държавите –членки на ЕС, подбрана от учениците.  

УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

За пети пореден път учениците от СОУ „Васил Левски” град Опака съвместно с Обществения комитет Васил Левски град Търговище  проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили”.
Вече станала традиция, конференцията  организирана от учениците от ХІ клас под ръководството на главния учител по история и цивилизация Румяна Неделчева представи на вниманието на присъстващите  „другия” поглед към живота и делото на Васил Левски. Този велик българин, неподвластен на времето, несъизмерим с никого, за пореден път вдъхнови учениците да потърсят неоткрити истини, легенди, факти от неговия живот. Разделени в  пет групи, единадесетокласниците проучиха, описаха и представиха своите разработки за Символите и вещите на Апостола, Среща с рода на Левски, Идейния свят  и Европейските измерения на Васил Левски, Левски през погледа на художника. Гости на Ученическата конференция бяха  професор,  доктор на историческите науки Иван Стоянов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Светлана Аврамова-главен уредник отдел Нова и Най-нова история на Регионалния исторически музей град Търговище, г-н Веселин Николов- председател на Обществения комитет „Васил Левски” град Търговище,  учители, родители, ученици, представители на медиите. „Урок по патриотизъм” можем да наречем изказването на професор Иван Стоянов, който представи пред аудиторията своята книга „Европейските измерения на Васил Левски”. Директорът на училището г-н Борислав  Борисов връчи на учениците сертификати и предметни награди, а г-н Веселин Николов подари на всички участници юбилейни материали за Васил Левски.
Така за пореден път и тази година нашите ученици всички заедно със „задружни сили” обогатиха знанията си за патрона на нашето училище Васил Левски.

Дни на отворените врати Коменски – eTwinning
в периода 25 март – 25 април 2013 година
„Отворени врати-Живей природосъобразно!”

Да подпомогнем израстването на детето с
неговите развиващи се сили- означава да
направим детството му радостно,
увлекателно, емоционално наситено”.

Ш. А. Амонашвили

          СОУ „Васил Левски” град Опака е училище с традиции и история. Наследник е на 160 години просветно дело в Опака. В малкото ни градче единственото място на изяви, постижения, новаторство и реализиране на мечтите на децата е училището. Колективът на училището работи последователно и целенасочено в посока превръщане на училището в онова място, в което   “Училището трябва да бъде най-прекрасното място във всеки град и село – толкова красиво, че непослушните деца трябва да бъдат наказвани със забрана да ходят на училище на следващият ден.“ Оскар Уайлд
Малкото населено място, каквото е нашето градче не дава големи възможности за участие в проекти, но всички ние  имаме желание, имаме какво да покажем, да разкажем за нашите делници и празници в любимото училище.
По призива на Центъра за развитие на човешките ресурси, ние избрахме ден, който посветихме на програмата. Не е случаен нашият избор – посветихме Деня на отворените врати и на Деня на Земята. Организираните ателиета дадоха възможност учениците да се научат да извършват някои дейности от ежедневието природосъобразно. Мотото на Отворените врати беше „Живей природосъобразно!”.

За медиатори на Ателиетата  поканихме родители, бивши ученици, изявени в професията, общественици. Дългогодишният опит на родителите, учениците приеха чрез активното си участие в Ателиетата. В тях имаха възможност да усвоят опита на по-възрастните за здравословен начин на живот. В това забързано ежедневие, когато използваме  «химията» навсяка крачка, учениците разбраха, че не е трудно да се доверят и използват рецептите на баба. Увериха се, че трябва да се използват даровете на природата, а чрез багрите на природата  могат да направят цветно своето ежедневие.
Събрахме съмишленици – учители и ученици, с които да организираме Деня на отворените врати. Поставихме постер, на който обяснихме нашата идея, обявихме Програмата за деня. Избрахме първият етаж от нашето училище да бъде нашият прозорец към света на Отворените врати  на Европа. Така дадохме възможност на нашите ученици  да организират в хармония със своето   виждане  живот-природосъобразен. Нашите Ателиета дадоха на децата  творческа свобода да представят в тях своите фантазии,  дадоха свобода на нашето, на родителите  и това на децата творческо въображение. 

     Разделени в пет Ателиета, с помощта на медиатори учениците показаха умения, ентусиазъм и много емоция в интересните и нестандартни методи на работа в ателиетата. Първото ателие –„Моята великденска трапеза” помогна да се научат да месят и декорират великденски погачи с природосъобразни продукти –брашно, вода, квас, сол. С голям ентусиазъм децата, целите в брашно  се научиха да месят, декорират великденските погачи. Надпреварата продължи и при изпичането на погачите. Готови за изложбата малките хлебари останаха много доволни от насоките на своя медиатор Мирослав Енчев, бивш възпитаник на нашето училище, готвач, хлебар.   Ателиета „Шарени яйца” и „Багрите на природата” боядисваха яйца и вълна с естествени багрила-лук, коприва, липа,равнец, моркови и др. Впечетлени от чудесата на природата участниците усвоиха тънкостите на природните багрила, запазени през вековете, показани от г-жа Валентина Иванова, общественик-художник в нашето градче. Чудесата на природата впечетлиха нашите деца. В ателие „Сръчни ръце” ученици от едноименния клуб демонстрираха умения да плетат на една кука, да изработват сувенири, пана под ръководството на г-жа Т. Иванова и в присъствието на своите баби. Великденските плетива-зайчета, кошнички излезли от сръчните им ръчички очароваха всички. А шивашкото ателие за дрехи от отпадни материали предизвика истинска сензация с уникалните тоалети, аксесоари и модното дефиле с тях.

 Много емоция, желание за изява показаха на следващия ден участниците в ателиетата, като подготвиха Великденска изложба-базар, където изложиха изработените предмети, погачи, яйца от работата в ателиетата. В инициативата „Отворени врати-Живей природосъобразно!” всички заедно-учители, ученици, родители отбелязаха  „Деня на Отворените врати” в нашето училище.  Така този ден показа идеите, въображението и другия поглед на нашите ученици по еко-тематика, съчетана с история, традиции, приемственост, култура и диалог между поколенията. Идеята на Коменски/eTwinning показа личностното израстване на учениците ни, видимите резултати,  които демонстрираха на изложбата-базар.

Празник на математиката в СОУ „Васил Левски“

На 25.03.2013 год. се проведе празник на математиката с учениците от начален етап. В състезанието взеха участие ученици от 1, 2 и 3 клас. Началото бе поставено със стихотворения и песни за математиката. След това участниците се разделиха в два отбора – Левски и ЦСКА. Учениците решаваха задачи в 3 кръга, като след всеки кръг журито оценяваше бързината и верността на задачите. Работата бе екипна. Състезанието протече много емоционално и напрегнато за състезателите и феновете на двата отбора. Докато журито обработваше резултатите, се проведе игра с публиката. Крайният резултат бе победа за отбора на ЦСКА с 58 на 53 . Участниците бяха наградени.

Награда от конкурса „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“

В Националния дворец на децата – София беше открита изложбата-конкурс за детска рисунка с международно участие „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с партньорството на Националния дворец на децата.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откри изложбата и поздрави спечелилите призови места в заключителния етап на конкурса, провеждан под егидата на Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа и оценен като „добра практика” от мисия OSART на Международната атомна агенция МAAE.


В конкурса, в който се състезаваха общо 900 творби на деца от България, Индонезия, Латвия и Хонг Конг/Китай/, област Търговище спечели най-много награди в различните категории.  Айсун Ахмедова/15г./ от СОУ ”В.Левски” в Опака зае второ място във възрастова група 14-18 г., получи плакaт, грамота и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.Училището се гордее с постигнатите резултати и пожелава на всички свои ученици да се включват активно в конкурсите, да печелят призови места и да реализират мечтите си.

Викторина „Европа-България”

СОУ „Васил Левски” град Опака и читалище „Пробуда” организираха и проведоха седмица „Европа-България”, като отговор на писмото на областния управител Митко Стайков за организиране от 1 до 7.12.2012 в Търговищка област  седмица „Европа-България”. Във обявената викторина участваха три отбора от ученици, родители и общественици. С много ентусиазъм всички приеха идеята, включиха се и се представиха достойно. На 5.12.2012 год. в пленарната зала на читалището трите отбора пребориха сили в знанията си за ЕС, пътя на България към ЕС, символите на ЕС. Викторината започна с презентация, подготвена от участници в клуб „С компютъра мога”, които работят по европейския проект УСПЕХ на тема „Моят град”. Така от малкото градче ние тръгнахме към ЕС и петгодишното членство на България. Викторина включваше четири кръга. В първи кръг участниците отговаряха на въпроси от историята на ЕС, във втори кръг отговаряха на въпроси от пътя на България към ЕС. Трети кръг изправи отборите пред символите на Европа. В четвърти кръг – практическа задача – върху картата на Европа, отборите трябваше да поставят флаговете на държавите – членки на ЕС. Много емоции, напрежение, борба да покажат какво са научили и да спечелят показаха нашите ученици. След оспорван четвърти кръг журито обяви отбора на учениците да победител във викторината „Европа-България”. Участниците получиха Диплом за участие във викторината и флашки, осигурени от областния управител..
В края на мероприятието публиката наблюдава презентация „Европа-България” изработена от Сабри Ахмедов от ХІ клас, стипендиант на Фондация „Комунитас”.
Всички – публика, участници, гости, родители и ученици обогатиха своите знания  за Европейския съюз и петгодишното членство на България.

В СОУ „Васил Левски“ се организира конкурс „Подай ръка-бъди толерантен“.
В конкурса взеха участие ученици от I до XII клас.
В начален етап децата работиха в екипи с класните си ръководители и подготвиха табла. От V до XII клас учениците подготвиха презентации.
Победителите бяха наградени с грамоти и материални награди.
I място – III клас и VI клас
II място – IVб клас и V клас
III място – IVа клас

Кампания „До училище обратно”
На 29.!0.2012 г се проведе тренинг с ученици от І до ІV клас за безопасно преминаване по пътното платно под ръководството на Антонета Иванова.

   На 24.Х.2012 година Се проведе състезание по теглене на въже и щафетни игри с учениците от Начален етап по случай   1 ноември – Деня на народните будители.
Участваха ученици от първи до четвърти клас. Състезанието протече много емоционално. Учениците участваха активно с голямо желание в състезанието.