СУ "Васил Левски", гр. Опака
мероприятияПостижения

Шеста историческа конференция „История и памет“

„Българино, знай свой род и език“

За шеста година в област Търговище се проведе Историческата конференция „История и памет“, посветена тази година на 260 год. от написването на „История славянобългарска“ под наслов „Българино, знай своя род и език“.

От СУ “Васил Левски“ участваха трима ученици с две мултимедийни разработки, посветени на просветното дело в Опака. За да се подготвят по-добре и да представят  интересни факти и събития по темата, учениците и учителите Румяна Неделчева и Десислава Петрова посетиха Държавен архив гр. Търговище. Посрещнати много добре от представителите на архива, те проучиха интересни факти от историята на просветното дело в Опака. Разгледаха летописни книги, албуми, описи и документи, свързани с историята на просветното дело. Имаха възможност да разгледат фондохранилището на архива, да се докоснат до документи от архива. Работата на терен подпомогна много и улесни създаването на разработките от учениците.

Екипът от Бенгю Басри и Ачелия Мустафова от 9 клас представиха разработката си „Четете и знайте“, посветена на историята на просветното дело в Опака. Представиха малко известни факти и събития от историята на училищата в Опака. Специално внимание отделиха на Началното училище „Отец Паисий“, съществувало от 1941 до 1952 год., като самостоятелно.

Мете Ниязиев от 6 клас представи малко известни факти за знайни и незнайни просветители в Опака, запалили пламъчето на просветното дело в Опака.

Четем, знаем, пазим и предаваме на поколенията историята на просветното дело в Опака.

Румяна  Неделчева

Главен учител по История и цивилизации

СУ „Васил Левски“ гр. Опака